Evropa

EU i Rusija saglasne da se napravi plan za Kalinjingrad

Komentari

Autor: Tanjug

30/06/2022

-

18:35

EU i Rusija saglasne da se napravi plan za Kalinjingrad
EU i Rusija saglasne da se napravi plan za Kalinjingrad - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija i Moskva saglasne su da je neophodno izraditi plan o kretanju robe između kalinjingradske enklave i drugih delova Ruske Federacije, izjavio je danas poljski premijer Mateuš Moravjecki.

"Obe strane su zaključile da vredi napraviti plan koji neće narušiti praktičnu primenu sankcija, jer, iskreno govoreći, Kalinjingradska oblast je veoma mali deo Rusije“, izjavio je Moravjecki na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Kalinjingradska oblast se graniči sa državama EU, a većina dobara se u tu oblast doprema železničkim i drumskim saobraćajem preko Litvanije.

Litvanija je 18. juna ove godine obavestila vlasti Kalinjingrada o zabrani železničkog tranzita sankcionisane robe u tu rusku enklavu, a 21. juna zabrana je proširena i na tranzit kamiona, navodi Rojters.

"Poljska podržava Litvaniju koliko god je to moguće u njenim razgovorima sa Evropskom komisijom u vezi sa razvojem odgovarajućeg mehanizma protoka robe između Kalinjingrada i drugih delova Rusije“, naveo je Moravjecki, prenosi britanska agencija.

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da bi trebalo smanjiti tenzije na Baltiku tako što će Litvanija i Evropska unija ukinuti restrikcije koje se odnose na transport robe iz Rusije u njenu enklavu Kalinjingrad, preneo je Politiko.

Šolc je na konferenciji za medije u Madridu rekao da je zadatak Evropske unije da utvrdi neophodna pravila za teretni transport iz Rusije u njenu enklavu, smeštenu između Litvanije i Poljske.

"Naravno, ta pravila moraju da se donesu u skladu sa činjenicom da se tu radi o saobraćaju između dva dela Rusije", rekao je Šolc, dodajući da u tom slučaju ne bi trebalo da se primenjuju sankcije koje je Evropska unija uvela Rusiji, jer se ti proizvodi ne uvode u Uniju, već su samo u tranzitu.

Rojters je juče izvestio da evropski zvaničnici razgovaraju o izuzeću Kalinjingradske oblasti od sankcija koje su do sada pogađale industrijsku robu kao što je čelik.

Kremlj očekuje odluku Evropske komisije o tretmanu sankcionisane robe u vezi sa tranzitom preko Litvanije do Kalinjingrada, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov, navodi TAS S.

"Čekaćemo saopštenje. Evropska komisija je potpuno svesna naše zabrinutosti i faktičkog stanja stvari, tako da ćemo čekati njenu reakciju", rekao je Peskov novinarima.

Komentari (0)

Evropa