Evropa

U Seni blizu Lamanša primećen kit od deset metara

Komentari

Autor: Tanjug

30/06/2022

-

23:42

U Seni blizu Lamanša primećen kit od deset metara
U Seni blizu Lamanša primećen kit od deset metara - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Mesec dana nakon što je bolestan kit orka uginuo u Seni u istoj je reci nadomak Lamanša primećen kit Minke dugačak deset metara, saopštile su lokalne vlasti.

"Ovo je bez presedana", izjavila je Rojtersu Delfin Eloa, direktorka Instituta za istraživanje sisara  nakon što je njen tim potvrdio izveštaje podeljene na društvenim mrežama o tome da je sasvim moguće da takva životinja kruži u slatkovodnoj oblasti Normandijskog mosta blizu Avra.

Eloa je dodala da iako brazdeni kitovi nisu neuobičajeni u Lamanšu, a prvi put je sada sisar te vrste primećen kako pliva u Seni.

Njega su prvi danas primetili mornari, saopštila je kancelarija prefekture Sen-Maritim, dodajući da je odmah nakon toga održan hitan sastanak sa istraživačima i državnim zvaničnicima kako bi se razgovaralo o snimcima sisara.

Tim je potvrdio da je verovatno reš o odraslom kitu koji pripada brazdenoj podvrsti, da je dugačak oko deset metara, te da se čini da je dobrog fizičkog stanja.

Prošlog meseca, u Seni je primećen bolestan i četiri metra dugačak mužjak orke, koji je preminuo nakon što ekipe stručnjaka nisu uspele da ga odnesu nazad do Lamanša, a Eloa je danas izjavila:

"Moramo apsolutno obezbediti da se to ne ponovi".

Komentari (0)

Evropa