Evropa

RAT U UKRAJINI Lukašenko optužio Ukrajinu da je pokušala vazdušne udare na Belorusiju

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

02/07/2022

-

08:31

RAT U UKRAJINI Lukašenko optužio Ukrajinu da je pokušala vazdušne udare na Belorusiju
RAT U UKRAJINI Lukašenko optužio Ukrajinu da je pokušala vazdušne udare na Belorusiju - Copyright Tanjug/AP/George Ivanchenko, Nina Lyashonok, Ukrainian Emergency Service, Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 129. dan rata u Ukrajini, a najintenzivnije borbe vode se u oblasti Lisičanska u Luganskoj oblasti. Predstavnik Narodne milicije samoproglašene Luganske narodne republike (LNR) Andrej Maročko izjavio je danas da su ukrajinske snage u Lisičansku, gradu na istoku Ukrajine, izgubile borbenu sposobnost i kontrolu, dok lider ruske republike Čečenije Ramzan Kadirov tvrdi da su ruske snage i pripadnici milicije samoproglašene Luganske Narodne Republike ušle u centar Lisičanska. Ukrajinske vlasti su pak, saopštile da njihove snage trpe intenzivno rusko granatiranje u gradu Lisičansku, ali poriču tvrdnje da su opkoljeni. U međuvremenu, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da je pre nekoliko dana ukrajinska vojska pokušala da izvrši udar na vojne objekte na teritoriji Belorusije, ali da su sve rakete presretnute zahvaljujući sistemu "Pancir".

Ključni događaji:

  • Ukrajina: Najmanje 20 stradalih u ruskim napadima u Odesi
  • Lukašenko: Ukrajinske snage pokušale udar na vojne objekte Belorusije
  • SAD šalju novu vojnu pomoć Ukrajini vrednu 820 miliona dolara
  • Rusija: Napredak u Lisičansku, Ukrajina trpi velike gubitke
  • EU: Novih milijardu evra makrofinansijske pomoći Ukrajini
  • Ukrajina tražila da Turska zadrži i zapleni brod "Žibek Žoli"
  • Snažne eksplozije odjeknule u oblasti Nikolajeva
  • Ukrajinski izvori tvrde da je uništeno skladiše oružja u Lugansku
  • Rusija izlazi iz nekoliko sporazuma Saveta Evrope

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.42 Hajdaj: Lisičansk pod granatama, ali nismo opkoljeni

Ukrajinske vlasti su saopštile da njihove snage trpe intenzivno rusko granatiranje u gradu Lisičansku, ali poriču tvrdnje da su opkoljeni. "Jedva uspevamo da ugasimo velike požare u Lisičansku“, izjavio je guverner Luganske oblasti Serhij Hajdaj, prenosi BBC. Lisičansk je poslednji grad koji drže Ukrajinci u Luganskoj oblasti, delu regiona Donbas, a Rusija je prošlog meseca zauzela obližnji grad Severodonjeck.

22.29 BBC: Ruska vojska izvukla potopljeni brod iz luke Berđansk

Ruska vojska je saopštila da je izvukla iz vode veliki desantni brod koji je, prema tvrdnji zvaničnika, potopila njegova posada nakon što ga je oštetio ukrajinski raketni udar u luci Berđansk 24. marta ove godine, prenosi BBC. U ruskom izveštaju, navodi se, nisu izneti detalji o šteti na brodu, ali se kaže da će on biti odvučen u luku Kerč na Krimu. Britanska televizija navodi da je u pitanju brod “Saratov”, koji je dugačak 113 metara i može poneti do 1500 tona tereta.

20.52 Rusija prekinula učesće u sporazumima u okviru Saveta Evrope

Ruski premijer Mihail Mišustin potpisao je danas ukaz o prekidu učešća Rusije u nizu sporazuma u okviru Saveta Evrope, navodi se u dokumentu koji je objavio zvanični ruski veb portal specijalizovan za informacije iz oblasti zakonodavstva.

Počev od 16. marta 2022. godine, Rusija će se povući iz Grupe za međunarodnu saradnju u vezi sa drogama i bolestima zavisnosti Saveta Evrope (Grupa Pompidu), delimičnog sporazuma Saveta Evrope iz 1990. o osnivanju Evropske komisije za demokratiju kroz pravo, otvorenog delimičnog sporazuma o saradnji u prevenciji, zaštiti i organizovanju pomoći u velikim prirodnim i tehnološkim katastrofama, Proširenog delimičnog sporazuma o sportu, Proširenog delimičnog sporazuma o kulturnim putevima i iz Opservatorije za nastavu istorije u Evropi, navodi se u ukazu, prenosi TAS S. Rusija više neće učestvovati ni u radu Fonda za kulturnu podršku Saveta Evrope (Eurimages) i Evropske audiovizuelne opservatorije.

18.30 Lukašenko: Ukrajinske snage pokušale udar na vojne objekte Belorusije

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da je pre nekoliko dana ukrajinska vojska pokušala da izvrši udar na vojne objekte na teritoriji Belorusije, ali da su sve rakete presretnute. "Provociraju nas. Moram da kažem: pre tri dana, nešto više, pokušali su da udare na vojne ciljeve na teritoriji Belorusije sa teritorije Ukrajine", rekao je Lukašenko na svečanom sastanku uoči Dana nezavisnosti Belorusije, prenela je agencija RIA Novosti.

Tanjug AP/Ramil Sitdikov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Prema njegovim rečima, kompleksi Pancir su, međutim, uspeli da presretnu sve rakete koje su ispalile oružane snage Ukrajine. Predsednik Belorusije je podsetio da Minsk ne želi da ratuje u Ukrajini, da tamo nema nijednog beloruskog vojnika, ali da drugi pokušavaju da ih uvuku u sukob.

17.48 Sutra ističe rok za odlazak 70 ruskih diplomata iz Bugarske

Odluku o njihovom proterivanju donela je vlada smenjenog premijera Kirila Petkova, zbog, kako je ranije saopšteno, sumnje da su se bavili špijunažom. Moskva je najavila recipročne mere, a prva je bila zatvaranje ruske Ambasade u Sofiji, preneli su bugarski mediji. Ovo je rekordan broj ruskih diplomata koji su proterani iz jedne evropske zemlje.

16.53 Maročko: Ukrajinske snage u Lisičansku izgubile borbenu sposobnost

Predstavnik Narodne milicije samoproglašene Luganske narodne republike (LNR) Andrej Maročko izjavio je danas da su ukrajinske snage u Lisičansku, gradu na istoku Ukrajine, izgubile borbenu sposobnost i kontrolu. Maročko je za RIA Novosti rekao da u Lisičansku i dalje postoje loaklni centri otpora ukrajinskih snaga, ali da su oni beznačajni. Agencija navodi da sa izuzetkom Lisičanska, na teritoriji Luganske oblasti gotovo da nema pripadnika Oružanih snaga Ukrajine.

S druge strane, lider ruske republike Čečenije Ramzan Kadirov tvrdi da su ruske snage i pripadnici milicije samoproglašene Luganske narodne republike ušle u centar Lisičanska.

15.10 Gradonačelnik: Broj stradalih u Kremenčuku povećan na 21

Broj mrtvih u ruskom raketnom napadu tržni centar u ukrajinskom gradu Kremenčuk porastao je danas na 21,  saopštio je gradonačelnik Kremenčuka Vitalij Maleckij. Kako je naveo, jedna osoba se još vodi kao nestala. Ruska vojska 27. juna raketirala je prepun tržni centar u središtu ukrajinskog grada Kremenčuk.

15.00 Nova razmena zarobljenika

Ukrajinski informativni centar izveštava o novoj razmeni zarobljenika u Nikolajevskoj oblasti. Među 17 oslobođenih iz ruskog zatočeništva je jedan vojnik, a ostali su civili oteti iz različitih gradova. Kako se navodi 14 zatvorenika je predato Rusiji.

14.06 Konašenkov: Ruski PVO oborio ukrajinski avion Mikojan MiG-29

Ruska protivvazdušna odbrana oborila je ukrajinski avion Mikojan MiG-29 u blizini naselja Javkino, u oblasti Nikolajeva, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov. Osim toga, dodao je, oboreno je 19 ukrajinskih bespilotnih letelica.

14.00 Ukrajinski izvori: Uništeno skladište oružja u Lugansku

Ukrajinski izvori tvrde da je u Popasni u Luganskoj oblasti uništeno rusko skladište oružja. Sliku eksplozije postavio je na svom Telegram kanalu načelnik regionalne vojne administracije Sergej Gajdaj.

13.40 Rogozin o NATO strategiji: Vukovi zbacili ovčije kože

Generalni direktor "Roskosmosa" Dmitrij Rogozin smatra da je NATO Rusiju označio kao glavnu pretnju zato što mu je potrebno da obezbedi jedinstvo članica Alijanse.

"Sada je, konačno, Rusija označena kao direktni, neposredni, ako ne neprijatelj, onda pretnja, iako na njihovom jeziku to znači neprijatelj. Ja bih to ovako okarakterisao - vukovi su zbacili ovčije kože i spalili ih, simbolično", rekao je Rogozin.

12.29 Rusija izlazi iz nekoliko sporazuma Saveta Evrope

Ruski premijer Mihail Mišustin potpisao je ukaz o prekidu učešća Rusije u nizu sporazuma u ​​okviru Saveta Evrope, prenosi TASS.

Od marta, Rusija  se povukla iz Grupe za međunarodnu saradnju Saveta Evrope o drogama i zavisnosti, sporazuma Saveta Evrope iz 1990. o osnivanju Evropske komisije za demokratiju kroz pravo, otvorenog delimičnog sporazuma o saradnji u prevenciji, zaštiti i organizovanju pomoći u velikim prirodnim i tehnološkim katastrofama, Proširenog sporazum o sportu, Proširenog  sporazum o kulturnim putevima i Opservatorije  za nastavu istorije u Evropi. Takođe, Rusija više neće učestvovati u radu Fonda za kulturnu podršku Saveta Evrope i Evropske audiovizuelne opservatorije.

11.20 Gradonačelnik: U granatiranju Slavjanska poginule četiri osobe

Gradonačelnik Slavjanska Vadim Ljah saopštio je jutros da su u jučerašnjem bombardovanju tog grada na istoku Ukrajine kasetnim bombama poginule četiri osobe, a sedam povređeno. Ljah je na Fejsbuku napisao da je najveći broj poginulih i ranjenih u napadu ruskih snaga bio na ulici i apelovao na građane da ne izlaze bez potrebe.

09.51 Gerasimov izvršio proveru trupa uključenih u operaciju u Ukrajini

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije, general armije Valerij Gerasimov izvršio je proveru ruskih jedinica koje učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

09.40 Gradonačelnik: U granatiranju Slavjanska četvoro poginulih

Gradonačelnik Slavjanska Vadim Ljah saopštio je jutros da su u jučerašnjem bombardovanju tog grada na istoku Ukrajine kasetnim bombama poginule četiri osobe, a sedam povređeno. Ljah je na Fejsbuku napisao da je najveći broj poginulih i ranjenih u napadu ruskih snaga bio na ulici i apelovao na građane da ne izlaze bez potrebe, prenosi Interfaks Ukrajina.

08.20 Ukrajina: Snažne eksplozije čuju se u Nikolajevu

Snažne eksplozije potresle su rano jutros ukrajinski grad Nikolajev, saopštio je gradonačelnik Oleksandr Senkevič, samo dan nakon što su ukrajinske vlasti potvrdile da je najmanje 21 osoba poginula u ruskom napadu na civilne objekte u blizini crnomorske luke Odese. Sirene za vazdušni napad oglasile su se pre eksplozija širom Nikolajevske oblasti, koji se graniči sa važnom ukrajinskom lukom Odesom, navodi britanska agencija.

Još nije poznato šta je uzrok ovih eksplozija, prenosi Rojters uz napomenu da nije mogao nezavisno da potvrdi ovaj izveštaj.

08.11 Ponovo uspostavljena veza Ukrajine s nuklearkom Zaporožje

Ukrajinski operater nuklearne elektrane saopštio je da je ponovo uspostavio vezu sa sistemima za nadzor u nuklearnoj elektrani Zaporožje, najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani, koju su zauzele ruske snage. Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), nadzorni organ UN za atomsku energiju, saopštila je da želi hitno da izvrši inspekciju elektrane na jugu Ukrajine, ali ukrajinske vlasti se protive svakoj takvoj poseti dok je ona pod kontrolom ruskih snaga, preneo je Rojters.

08.06 DNR: Podignute optužnice protiv još dva Britanca

Vlasti samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) podigle su optužnicu protiv još dvojice "britanskih plaćenika", po istim optužbama kao i protiv trojice ranije osuđenih stranaca, javila je Donjecka novinska agencija pozivajući se na neimenovani izvor. Istražitelji DNR optužili su dvojicu britanskih državljana Dilana Hilija i Endrjua Hila, zarobljene u fabrici Iljiča u Marijupolju i u Nikolajevskoj oblasti, da su učestvovali u neprijateljskim dejstvima u Ukrajini kao plaćenici, izjavio je u petak za TASS izvor u policiji DNR, dodajući da oni odbijaju da svedoče.

08.00 Zelenski: Rusija sprovodi terorizam protiv gradova i stanovnika

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da Rusija sprovodi terorizam protiv gradova i stanovnika Ukrajine nakon smrtonosnog raketnog napada na Odesu. Govoreći o raketnom napadu na Serhijivku, na jugu Ukrajine, Zelenski je rekao da to nije jedan udar i nije nesreća, kako ruski mediji svakodnevno govore, preneo je CNN. "Ovo je ciljani ruski raketni napad, ruski teror protiv naših gradova, naselja, naših ljudi - odraslih i dece", istakao je on.

FoNet

07.30 SAD šalju novu vojnu pomoć Ukrajini vrednu 820 miliona dolara

Sjedinjene Američke Države saopštile su danas da će Ukrajini uputiti novu vojnu pomoć vrednu 820 miliona dolara. Pomoć, kako je saopštio Pentagon, uključuje raketne sisteme zemlja-vazduh i protivartiljerijske radare kako bi ukrajinske snage mogle da odgovore na ruske napade. Pentagon je najavio i da će Ukrajini poslati 150.000 komada artiljerijske municije kalibra 155 milimetra, prenosi AP.

07.00 Gdanjsk odao počast Marijupolju i nazvao trg po njemu

Grad Gdanjsk, na severu Poljske, danas je odao počast otporu koji je ukrajinski grad Mariujpolj pružio ruskim snagama tako što je gradski trg nazvao po njemu. Ceremonija je, takođe, uključivala izložbu fotografija na otvorenom iz unutrašnjosti Marijupolja koje prikazuju stradanje njegovih stanovnika i branilaca tokom dugotrajne ruske opsade, preneo je AP.

Komentari (0)

Evropa