Evropa

Parlament Austrije jednoglasno usvojio rezoluciju o sećanju na Srebrenicu

Komentari

Autor: Tanjug

07/07/2022

-

10:57

Parlament Austrije jednoglasno usvojio rezoluciju o sećanju na Srebrenicu
Parlament Austrije jednoglasno usvojio rezoluciju o sećanju na Srebrenicu - Copyright AP/Ronald Zak

veličina teksta

Aa Aa

Austrijski parlament usvojio je jednoglasno rezoluciju o sećanju na genocid u Srebrenici.

Inicijativa za usvajanjem rezolucije potekla je od Narodne partije Austrije (OVP), Zelenih, Socijaldemokratske partije (SPO) i Neos-a. Iako Slobodarska partija Austrije (FPO) nije učestvovala u podnošenju inicijative, ona je glasala za njeno usvajanje.

U rezoluciji poslanici podsećaju na genocid počinjen 11. jula 1995. u Srebrenici i ističu da je se taj zločin mora posmatrati kao upozorenje za budućnost. Rezolucijom poslanici pozivaju vladu da se i dalje angažovanje na očuvanje sećanja na genocid, na primer i u okviru UN.

"Prošlost mora biti savladana i prevaziđena. Važno je sada održati politički dijalog u regionu kako bi se u budućnosti sprečila eskalacija“, istakla je Betina Rauš (OVP).

Poslanik SPO Harald Troh pozdravio je jasno izjašnjavanje parlamenta u osudi genocida u Srebrenici.

"Borba protiv rasizma i netolerancije nikada ne staje", podvukao je on.

Poslanica Zelenih Eva Ernst-Džidzić kazala je da je važno da je austrijski parlament raspravljao o genocidu nad 8.000 Bošnjaka i da ga je kao takvog okarakterisao.

Njena koleginica bosanskog porekla, Bedrana Ribo, izrazila je nadu da će što više parlamenata u svetu slediti primer austrijskog.

"Ratni zločinci današnjice moraju znati da će kad tad dospeti pred sud“, podvukao je poslanik Neos-a Helmut Brandšteter.

Za poslanika Roberta Lajmera (SPO) je sećanje na genocid i solidarnost sa žrtvama od velike važnosti kako bi se stvorila istorijska svest u vezi takvih zločina.

Oko sadržaja rezolucije o Srebrenici vodila se teška borba između OVP i Zelenih, dve stranke vladajuće koalicije.

Zeleni su želeli da podnesu tekst sa oštrom osudom genocida, ali je OVP, kako saznaje Tanjug, uspela da smanji tu oštrinu i izbori se za rezoluciju koja bi ukazivala na značaj sećanja na zločin i njegove žrtve.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa