Evropa

Mirče Džoana za Euronews Rumunija: "Sumnjam u mirovne pregovore, ishod rata će biti na bojnom polju"

Komentari

Autor: Euronews Romania

12/07/2022

-

10:24

Mirče Džoana za Euronews Rumunija: "Sumnjam u mirovne pregovore, ishod rata će biti na bojnom polju"
Mirče Džoana za Euronews Rumunija: "Sumnjam u mirovne pregovore, ishod rata će biti na bojnom polju" - Copyright Euronews Romania/Screenshot

veličina teksta

Aa Aa

Zamenik generalnog sekretara NATO-a Mirče Džoana je u intervjuu za Euronews Rumunija govorio o ratu u Ukrajini i doveo u pitanje mogućnost da se nađe diplomatsko rešenje. U mirovne pregovore više ne veruje jer "nema političkih uslova za tako nešto" i smatra da će se "ishod rata odlučivati na bojnom polju".

"Politički stavovi između dve strane danas su previše udaljeni da bismo videli ikakve uslove za diplomatsko rešenje. Dakle, biće još rata i nažalost, više razaranja", rekao je on.

Džoana je, međutim dodao da se nada da će na kraju "biti ispunjeni uslovi za političko rešenje".

Njegove izjave dolaze usred intenzivnih borbi u Ukrajini - kako u Donbasu, tako i u oblasti Hersona na jugu. Prema njegovim rečima pak, najveći deo rata odnosi se na kontrolu Crnog mora.

More je od vitalnog značaja za ukrajinsku trgovinu, a vlada te zemlje optužuje Rusiju da joj blokira pristup kako bi sprečila izvoz žitarica potrebnih za ishranu zemalja u razvoju. S tim u vezi je i Zmijsko ostrvo koje je Ukrajina povratila, na šta se Džoana osvrnuo.

"Ovo je takođe jako važno za celo Crno More. Zmijsko ostrvo je strateški deo imovine", rekao je Džoana.

Prema mišljenju zamenika generalnog sekretara NATO-a, Rusija je bila "prinuđena da napusti ostrvo zbog masivnih i žestokih napada Ukrajine", što je kako kaže, "veoma dobar znak".

Premda je Rusija tvrdila da je na tom ostrvu "ispunila svoje ciljeve" i da su se povukli u "znak dobre volje", Džoana veruje da je to bila "taktička pobeda važna i za moral Ukrajinaca".

"To je zaista velika stvar. I naravno, za plovidbu i slobodu plovidbe Crnim morem", zaključuje Mirče Džoana u razgovoru za Euronews Rumunija.

Komentari (0)

Evropa