Evropa

Demonstranti blokirali most u Budimpešti zbog promene zakona o porezu: Nova pravila utiču na stotine hiljada radnika

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Telex

12/07/2022

-

12:43

Demonstranti blokirali most u Budimpešti zbog promene zakona o porezu: Nova pravila utiču na stotine hiljada radnika
Demonstranti blokirali most u Budimpešti zbog promene zakona o porezu: Nova pravila utiču na stotine hiljada radnika - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Oko 1.000 demonstranata blokiralo je danas most u centru Budimpešte, dok je parlament raspravljao o predlogu vlade premijera Viktora Orbana da se poveća poreska stopa za stotine hiljada malih preduzeća, izveštava Rojters.

Demonstranti su se najpre okupili na glavnom trgu ispred parlamenta, pre nego što su marširali do obližnjeg mosta preko Dunava.

Takođe su blokirali saobraćaj u oba smera između dve strane Budimpešte, uz jako prisustvo policije.

U masi je bilo i nekoliko kurira, na koje bi promena zakona posebno uticala. Pojedini političari su se takođe pojavili na Košutovom trgu, gde su počeli protesti. Događaj je mirno i bez velikog broja vidljive policije.

Vlada je juče podnela novi zakonski predlog, koji bi mogao da bude danas usvojen, budući da je zatraženo da se o njemu raspravlja po hitnom postupku.

Novi zakon bi podigao prag poreskih prihoda na 18 miliona forinti (oko 5 miliona dinara), a poreska stopa za sve male preduzetnike iznosila bi 50.000 forinti (oko 14.000 dinara) mesečno. Istovremeno, ubuduće bi na ovaj način mogla da budu oporezovana samo preduzeća koji rade isključivo s privatnim licima. Jedini izuzetak bili bi taksisti.

Ako Skupština izglasa promenu zakona, nova pravila stupaju na snagu 1. septembra 2022. godine. Njima se drastično pooštravaju uslovi za pojednostavljeni poreski režim, za koji su se mnoga mala preduzeća opredelila zbog manje administracije i niske poreske stope koju je je nudio.

Vlada je saopštila da su ovaj sistem neka preduzeća zloupotrebljavala kako bi smanjila sopstvene troškove, najčešće kroz neprijavljivanje radnika.

Premijer Orban se suočava sa svojim najtežim izazovom od kada je preuzeo vlast 2010. godine, sa najvišom inflacijom u poslednje dve decenije, rekordno niskom vrednošću forinte i neizvesnosti priliva sredstava iz fondova Evropske unije zbog spora oko poštovanja njenih demokratskih standarda, navodi Rojters.

Komentari (0)

Evropa