Evropa

Beloruskoj novinarki više od osam godina zatvora, izveštavala sa protesta protiv Lukašenka

Komentari

Autor: Euronews, AFP

13/07/2022

-

21:53

Beloruskoj novinarki više od osam godina zatvora, izveštavala sa protesta protiv Lukašenka
Beloruskoj novinarki više od osam godina zatvora, izveštavala sa protesta protiv Lukašenka - Copyright AP Photo

veličina teksta

Aa Aa

Beloruski sud osudio je novinarku na više od osam godina zatvora zbog izveštavanja o masovnim protestima opozicije 2020. godine. Katarina Bahvalova (profesionalno poznata kao Katarina Andrejeva) proglašena je krivom za "državnu izdaju".

Na suđenju koje je održano iza zatvorenih vrata u gradu Gomelju, ona je osuđena na osam godina i tri meseca zatvora, a već izdržava dvogodišnju zatvorsku kaznu zatvora.

Andreeva je uhapšena u novembru 2020. dok je snimala protest protiv režima beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka. Ona je proglašena krivom za organizovanje nereda zajedno sa koleginicom Darijom Čulcovom u februaru 2021.

Nekoliko meseci kasnije, Belsat, poljski medij za koji radi, proglašen je za "ekstremističku" organizaciju od strane Belorusije, prenosi Euronews.

"Tako me ljuti kada vidim kako se režim sveti onima koji se usude da pruže otpor. Novinarka Katarina Andrejeva usudila se da svetu pokaže istinu o brutalnosti tog režima", napisala je na Tviteru prognana beloruska opoziciona liderka Svetlana Tihanovska.

U svom saopštenju, Amnesti internešenel je takođe osudio suđenje Andrejevoj kao "političko" i "lažno".

Direktorka te nevladine organizacije za Evropu i centralnu Aziju, Mari Struters, osudila je "novu strašnu i nepravednu presudu hrabroj novinarki".

"Katerina Andrejeva i drugi kritičari beloruskih vlasti, koji su zatvoreni samo zato što su mirno koristili svoje pravo na slobodu izražavanja, moraju odmah biti pušteni na slobodu", dodala je ona.

Prema nevladinoj organizaciji "Viasna", u Belorusiji je trenutno zatvoreno ukupno 1.260 ljudi od kada su izbili protesti opozicije nakon Lukašenkovog reizbora, koji neki smatraju spornim.

Komentari (0)

Evropa