Evropa

Samo "da" znači "da": Odložena primena španskog zakona o neophodnosti eksplicitnog pristanka na seksualni odnos

Komentari

Autor: Tanjug

19/07/2022

-

21:43

Samo "da" znači "da": Odložena primena španskog zakona o neophodnosti eksplicitnog pristanka na seksualni odnos
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Novi španski zakon koji zahteva eksplicitan pristanak pre stupanja u seksualni odnos još neće biti primenjen, pošto je Senat danas zatražio manju izmenu teksta u preambuli i vratio ga Parlamentu.

Zakon je trebalo je da bude usvojen u Senatu, ali je mala stranka dobila podršku za svoj zahtev za promenu teksta, prenosi AP.

Navodi se da je ovo rešenje dugo zastupala španska koaliciona vlada predvođena socijalistima, a bazirala ga je na negodovanju zbog grupnog silovanja koje je šokiralo zemlju tokom festivala trčanja sa bikovima u Pamploni 2016. godine.

Američka agencija navodi da je prvobitno petoricu optuženih u slučaju poznatom kao "La Manada" (Čopor) sud proglasio krivima za seksualno zlostavljanje, ali ne i za silovanje, jer nije dokazano da se žrtva bez svesti protivila onome što se dešavalo.

Dodaje se da prema novom zakonu, ćutanje ili pasivnost neće biti smatrano pokazateljima sporazumnog seksa, već će biti zahtevano eksplicitno izražavanje saglasnosti partnera.

Poslanici konzervativne Narodne stranke, koja je glavna opoziciona stranka, i krajnje desničarske stranke Voks, bili su protiv zakona.

Prvobitne presude u slučaju San Fermin izazvale su proteste širom zemlje i pozive državi da se pridruži drugim zemljama u Evropi u zakonskom definisanju silovanja kao seksa bez pristanka.

Vrhovni sud Španije je kasnije odbacio presude dva niža suda i osudio pet optuženih na 15 godina zatvora zbog silovanja.

Komentari (0)

Evropa