Evropa

Londonski vatrogasci imali najviše intervencija od Drugog svetskog rata, u celoj zemlji tokom noći obuzdavana vatra

Komentari

Autor: Tanjug

20/07/2022

-

13:49

Londonski vatrogasci imali najviše intervencija od Drugog svetskog rata, u celoj zemlji tokom noći obuzdavana vatra
Londonski vatrogasci imali najviše intervencija od Drugog svetskog rata, u celoj zemlji tokom noći obuzdavana vatra - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Velikoj Britaniji vatrogasci su tokom noći radili kako bi stavili pod kontrolom šumske požare, a inženjeri su se jutros utrkivali da poprave železničke šine koje su popustile na vrućini.

Londonska vatrogasna brigada juče je imala najveći broj intervencija od Drugog svetskog rata, kada su temperature po prvi put prešle 40 stepeni Celzijusa, prenosi agencija Rojters.

Usled rekordne temperature desili su se požari koji su uništili desetine imanja u Londonu.

Vozovi koji saobraćaju iz Londona istočnom obalom Engleske otkazani su najmanje danas do podneva, nakon što je požar u blizini grada Piterboroa u centralnoj Engleskoj oštetio signalnu opremu.

Drugi požari na mreži oštetili su koloseke i nadzemne vodove.

Tanjug AP/Aaron Chown/PA via AP

 

"Molim vas da danas ne putujete do ili sa londonskog Kings Krosa", rekao je operater severoistočne železnice Londona sa glavne londonske stanice.

Britanska meteorološka služba saopštila je da je juče u Koningsbiju, u centralnoj Engleskoj, zabeležena nova privremena rekordna temperatura od 40,3 stepeni, a 34 lokacije širom zemlje premašile su prethodnu najvišu temperaturu od 38,7 stepeni zabeleženu 2019. godine.

U jednom trenutku u ponedeljak, dve aerodromske piste bile su prinuđene da se zatvore zbog oštećenja površine.

Elektroprivrede su se suočile sa prekidima jer je vrućina spalila njihovu opremu, mnoge škole su se rano zatvorile, a zoološki vrtovi su se borili da rashlade životinje.

Gradonačelnik Londona Sadik Kan pohvalio je rad vatrogasne brigade nakon što je primila 2.600 poziva za pomoć, u poređenju sa normalnim dnevnim prosekom od 350.

Tanjug AP/Aaron Chown/PA via AP

 

Služba hitne pomoći u Londonu primala je 400 poziva na sat od ljudi koji se bore sa toplotom, teškoćama u disanju, vrtoglavicom i nesvesticom.

"Problem je što nismo imali kišu tokom celog jula u Londonu", rekao je Kan za BBC i dodao da je trava kao seno, što znači da se lakše zapali, a kada se zapali, širi se neverovatno brzo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa