Evropa

Papa Franja: Poseta Kanadi biće hodočašće pokajanja

Komentari

Autor: Tanjug

23/07/2022

-

15:49

Papa Franja: Poseta Kanadi biće hodočašće pokajanja
Papa Franja: Poseta Kanadi biće hodočašće pokajanja - Copyright Tanjug AP/Alessandra Tarantino

veličina teksta

Aa Aa

Papa Franja sutra putuje u Kanadu na kako je rekao, hodočašće pokajanja, za koje se nada da će pomoći u izlečenju nepravde koje su rimokatolički sveštenici i časne sestre nanele domorodačkom stanovništvu u prisilnim školama.

Papa će tokom putovanja, koje će trajati do 30. jula, imati najmanje pet susreta sa domorodačkim narodom kako bi ispunio obećanje da će im se izviniti na njihovoj matičnoj teritoriji zbog uloge Rimokatoliučke crkve u školama koje su nastojale da izbrišu domorodačku kulturu, preneo je Rojters.

Cilj škola, koje su radile između 1831. i 1996. godine, bio je da asimiliraju autohtonu decu, a njima je uglavnom upravljala Rimokatolička crkva u ime kanadske vlade.

Oko 150.000 dece je odvedeno iz svojih domova, mnogi su zlostavljani, silovani i bili neuhranjeni, što je kanadska komisija za istinu i pomirenje 2015. godine nazvala "kulturnim genocidom".

Papa Franja je o školama razgovarao sa domorodackim stanovništvem u Vatikanu u martu i aprilu. Sećajući se tih razgovora, papa Franja je izrazio bol i solidarnost zbog zla koje su pretrpeli.

Papa Franja će posetiti Edmonton, Maskvakis, Lak San An, Kvebek i Ikaluit na kanadskoj arktičkoj teritoriji. Predviđeno je da održi devet propovedi i obraćanja i služi dve mise.

Papa Franja je drugi papa koji će posetiti Kanadu nakon pape Jovana Pavla II, koji je posetio Kanadu tri puta - 1984, 1987. i 2002. godine.

Komentari (0)

Evropa