Evropa

Papa želi da poseti Ukrajinu posle Kanade

Komentari

Autor: Tanjug

24/07/2022

-

16:00

Papa želi da poseti Ukrajinu posle Kanade
Papa Franja - Copyright Tanjug/AP/Andrew Medichini

veličina teksta

Aa Aa

Papa Franja izjavio je danas da želi da poseti Ukrajinu i pokuša da okonča petomesečni rat koji je više puta osudio.

"Imam veliku želju da idem u Kijev", rekao je papa Franja na pitanje o mogućem budućem putovanju u Ukrajinu, preneo je Rojters.

On je u papskom avionu razgovarao sa novinarima koji putuju sa njim iz Rima u Kanadu.

Papa Franja je više puta osudio rusku invaziju na Ukrajinu, a u intervjuu Rojtersu početkom jula on je izjavio da se nada da će moći da ode u Moskvu i Kijev ubrzo nakon puta u Kanadu.

Posle intervjua, Kremlj je saopštio da nije imao suštinski kontakt sa Vatikanom u vezi sa potencijalnom posetom, dok je Ukrajina obnovila poziv papi da dođe.

Papa danas leti za Edmonton, glavni grad kanadske provincije Alberta.

To je prvi grad koji će posetiti u okviru, kako je rekao, "hodočašća pokajanja", da bi se izvinio za zlostavljanje dece starosedelaca, koja su prisilno dovođena u škole koje su uglavnom vodili katolički sveštenici.

Između 1881. i 1996. godine više od 150.000 dece starosedelaca odvojeno je od svojih porodica i dovedeno u škole, a cilj tih ustanova je bio da asimiliraju autohtonu decu.

Mnoga deca su izgladnjivana, premlaćivana i seksualno zlostavljana u sistemu koji je Kanadska komisija za istinu i pomirenje nazvala "kulturnim genocidom".

Papa Franja se izvinio zbog uloge katoličke crkve u prinudnim školama u Kanadi ranije ove godine, tokom posete domorodačkih delegata Vatikanu, a sada dolazi da se izvini na kanadskom tlu.

Komentari (0)

Evropa