Evropa

U Rusiji najveći toplotni talas u poslednjih 120 godina, za Moskvu čak izdato i upozorenje

Komentari

Autor: RT

21/06/2021

-

16:27

U Rusiji najveći toplotni talas u poslednjih 120 godina, za Moskvu čak izdato i upozorenje
U Rusiji najveći toplotni talas u poslednjih 120 godina, za Moskvu čak izdato i upozorenje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rusija će ove nedelje doživeti najveći toplotni talas od 1901. godine. U Moskvi će živa u termometru dostići čak 36 stepeni zbog čega je izdato upozorenje na ekstremno visoke temperature.

Jevgenij Tiškovec, stručnjak u glavnom meteorološkom centru "Fobos", rekao je u nedelju da će "temperatura premašiti normalne temperature za jun za čak 13 do 15 stepeni Celzijusa".

"Skoro svaki dan će biti obeležen serijom toplotnih talasa kakvi nikada nisu viđeni tokom jednog veka merenja", rekao je Tiškovec, a prenosi RT.

Velika je verovatnoća da će biti oboren apsolutni rekord tokom celog juna, koji nije bio zabeležen od 1901. godine kada je prosečna temperatura vazduha iznosila 34,7 stepeni Celzijusa.

Centralni federalni okrug, dom više od 38 miliona Rusa, doživeće opasno visok nivo ultraljubičastog zračenja koji se povezuje sa karcinomom i drugim zdravstvenim problemima. Naučni direktor ruskog Hidrometeorološkog centra Roman Vilfand rekao je za RIA Novosti da je "takva situacija retka u evropskoj Rusiji" i upozorio sve da se "čuvaju sunca".

Načelnik za zdravlje Rospotrebnadzora najavio je u ponedeljak da bi poslodavci trebalo da razmotre mogućnost smanjenja radnog dana za sat vremena ako temperatura bude više od 28,5 stepeni, a za dva sata ako pređe 29. podeljak.

profimedia

 

Poslednji najtopliji talas pogodio je zapad Rusije 2010. godine kada su temperature bile znatno više iznad sezonskog proseka. Procenjuje se da je tog leta 55.000 ljudi umrlo zbog ekstremnih vremenskih uslova, dok je poljoprivredna proizvodnja smanjena za 25 odsto, a izgubljeno je više od 15 milijardi dolara.

Takođe, u junu prošle godine Sibir su zahvatili masivni šumski požari kada se živa popela na 38 stepeni, tako obarajući arktički rekord. Procenjeno je da je u jednom trenutku gorelo 1,15 miliona hektara šume, što je izazvalo zabrinutost ekologa.

Komentari (0)

Evropa