Evropa

Evroparlamentarci pozvali na osudu Viktora Orbana zbog "rasističkih izjava"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/07/2022

-

12:01

Evroparlamentarci pozvali na osudu Viktora Orbana zbog "rasističkih izjava"
Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert - Copyright Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert

veličina teksta

Aa Aa

Lideri političkih grupa Evropskog parlamenta najoštrije su osudili "otvorenu rasističku izjavu" premijera Mađarske Viktora Orbana o ljudima "mešane rase".

U govoru koji je održao u Bajile Tušnadu u Rumuniji, premijer Mađarske izrazio je svoju zabrinutost kada je evropska populacija "mešovitih rasa" u pitanju i "preplavljivanje" Evrope neevropskim migrantima, te se osvrnuo na rasistički koncept "razmene stanovništva".

"Postoji svet u kome su evropski narodi pomešani sa onima koji dolaze van Evrope", rekao je on, prenosi DW - "Sada, to je svet mešovitih rasa. Mi smo jednostavno mešavina naroda koji živi u sopstvenoj evropskoj domovini. Spremni smo da se mešamo jedni s drugima, ali ne želimo da postanemo narodi mešane rase"

Evrpski parlamentarci pozvali su danas da se "rasizam i diskriminacija, u svim oblicima, nedvosmisleno osude i da se sa njima moramo "efikasno suočiti na svim nivoima".

"Ovakvim neprihvatljivim izjavama, koje očigledno predstavljaju kršenje naših vrednosti, sadržanih u ugovorima EU, nije mesto u našim društvima", navodi se u saopštenju.

"Pozivamo Komisiju i Savet da hitno najoštrije osude ovu izjavu. Takođe, ponavljamo da Evropski parlament poziva Savet da konačno izda svoje preporuke Mađarskoj u skladu sa procedurom iz člana 7. Ugovora o Evropskoj uniji (TEU) koja se takođe odnosi na nova dešavanja koja utiču na vladavinu prava, demokratiju i osnovna prava i da utvrdi da postoji jasan rizik od ozbiljnog kršenja vrednosti iz člana 2 od strane Mađarske", navodi se u saopštenju.

Šefovi političkih grupa u Evropskom parlamentu ponavljaju da u "našim društvima nema mesta za rasizam, diskriminaciju i govor mržnje".

"Pozivamo na dalju akciju vlada EU i na nivou EU, uključujući i protiv sve veće prevalencije rasizma i ksenofobije i naglašavamo potrebu za mehanizmom za praćenje i odgovornost kako bi se osigurala efikasna implementacija antirasističkog zakonodavstva i politike EU", zaključuju oni.

Komentari (0)

Evropa