Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski: Situacija u Donjecku pakao koji se ne može opisati rečima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/08/2022

-

07:38

RAT U UKRAJINI Zelenski: Situacija u Donjecku pakao koji se ne može opisati rečima
Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka, Andrii Marienko, Russian Defense Ministry Press Service - Copyright Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka, Andrii Marienko, Russian Defense Ministry Press Service

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 160. dan rata u Ukrajini. Juče prvi brod natovaren žitaricama napustio ukrajinsku crnomorsku luku, što su pozdravili brojni svetski zvaničnici. Nastavljene su borbe na ratištu, a Kijev je saopštio da je granatirana MIkolajivska oblast. Objavljeno je i da je Ukrajina dobila seriju od još četiri artiljerijska raketna sistema HIMARS od SAD, dok je Pentagon najavio novi paket pomoći vredan 500 miliona dolara.

Ključni događaji

  • Prvi brod sa ukrajinskim žitaricama juče krenuo iz Odese 
  • Kijev dobio još četiri sistema HIMARS od SAD, najavljena vojna pomoć od 500 miliona dolara 
  • Gasprom smanjio proizvodnju gasa za 12 odsto u odnosu na prošlu godinu 
  • Granatirana MIkolajivska oblast, Kijev navodi da su spaljeni magacini s lekovima i njive s žitaricama

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.37 Pentagon: Nije tačno da je Rusija uništila šest sistema HIMARS

Pentagon je danas demantovao tvrdnje Rusije da je od početka sukoba u Ukrajini ruska vojska uništila šest američkih raketnih sistema HIMARS. U izveštaju agencije Intefaks se navodi da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu danas izjavio da je Rusija uništila sisteme HIMARS, prenosi Rojters.

23.11 Zelenski: Situacija u Donjecku je pakao koji se ne može opisati rečima

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski večeras je u svom večernjem video-obraćanju naciji situaciju u istočnom regionu Donjeck, koja je pod snažnim napadima ruskih snaga, opisao kao pakao. "Napadi na Pisku i Avdijivku su pakao koji ne mogu opisati rečima. Uprkos pošiljkama američkih raketa, još uvek ne možemo da potpuno slomimo rusku nadmoć u artiljeriji i ljudstvu", rekao je Zelenski, prenosi "Kijev independent".

Associated Press

22.50 SAD poziva Rusiju na razmenu zarobljenika

SAD pozivaju Rusku Federaciju da prihvati ponudu koju je Vašington već dao Moskvi o razmeni zarobljenika, ali ne žele da razgovaraju javno o detaljima, saopšteno je iz Bele kuće, a prenosi TAS S.

19.00 SAD uvodi dodatne sankcije Rusiji

SAD su uvele vizne sankcije protiv 893 ruska zvaničnika i 31 strancu zbog podrške ujedinjenu Krima sa Rusijom, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken. Takođe, SAD uvode sankcije protiv još 24 preduzeća iz tehnološkog sektora i odbrambene industrije Ruske Federacije. SAD su na spisak viznih sankcija uvrstile i tri oligarha Dmitrija Pumpjanskog, Andreja Meljničenka i Aleksandra Ponomarenka, prenosi TAS S.

18.16 Prvi brod sa ukrajinskim žitom stigao do obala Turske

Prvi brod koji je juče isplovio iz Odese sa ukrajinskim žitom za svetsko tržište primećen je danas u vodama Crnog mora kod obala Turske, potvrdio je Rojtersov izvor uoči inspekcije broda zakazane za sredu ujutru. Brod Razoni koji plovi pod zastavom Sijera Leonea napustio je juče ukrajinsku luku Odesu, a tursko ministarstvo odbrane saopštilo je da se očekuje da će do ulaza u Istanbulski moreuz stići večeras oko 21 sat.

Tanjug AP/Khalil Hamra

 

16.25 Konašenkov: Ruske snage eliminisale do 500 ukrajinskih militanata

Portparol ruskog ministarstva odbrane saopštio je danas da su ruske ratne vazduhoplovne snage eliminisale "do 500 ukrajinskih militanata" u regionu Harkova. "Visoko precizni projektili ruskih vazduhoplovnih snaga eliminisali su do 500 nacionalista ukrajinske armije pri 92. Mehanizovanoj brigadi i veliku količinu vojne opreme u naseljima Merefa i Čugujev u regionu Harkov", rekao je general-potpukovnik Igor Konašenkov.

Associated Press • Euronews Serbia

16.10 Troje poginulo u autobusu u napadu ruskih snaga u Hersonu

Tri osobe su poginule, a pet ih je ranjeno kada su ruske snage iz minobacača pogodile autobus za evakuaciju u južnoj oblasti Hersona, rekao je danas portparol ukrajinske vojske. Incident se dogodio 1. avgusta dok je autobus išao iz sela Starosilja, pod ruskom kontrolom, ka gradu Krivom Rogu koji je pod kontrolom Ukrajine, prenosi Rojters. Natalija Humeniuk, portparol južne komande ukrajinske vojske, navela je da je vozilo bilo pod minobacačkom vatrom u blizini sela Dovhove. Rusija poriče da je namerno gađala civile.

15.59 G7: Sprečićemo Rusiju da zarađuje na visokim cenama energenata

Grupa G7 traži opcije da spreči Rusiju da zarađuje na visokim cenama energenata, uključujući i potpunu blokadu transporta ruske nafte, osim ako nije kupljena po utvrđenoj ili ispod utvrđene cene, rekli su danas ministri spoljnih poslova G7.

U zajedničkoj izjavi koju je objavila Velika Britanija, naveli su da su razmatrali "sveobuhvatnu zabranu svih usluga koje omogućavaju transport ruske sirove nafte i naftnih derivata u celom svetu, osim ako se nafta ne kupuje po utvrđenoj ceni, ili nižoj za koju se dogovore u konsultaciji sa međunarodnim partnerima", preneo je Rojters.

14.40 Španija će davati ukrajinskim izbeglicama 400 evra mesečno

Španska vlada je odobrila uredbu kojom će se uspostavlja pomoć za ukrajinske izbeglice u toj zemlji, koje će dobijati 400 evra mesečno. Pomoć je namenjena građanima Ukrajine koji su dobili privremenu zaštitu u Španiji i nemaju dovoljno finansijskih sredstava, a osim 400 evra, za svakog maloletnika će biti isplaćivano dodatnih 100 evra, preneo je sajt diario16.com.

12.43 U Rusiji bataljon Azov označen kao teroristička organizacija

Vrhovni sud Rusije, po zahtevu tužilaštva, doneo je odluku kojom se ukrajinski bataljon "Azov" označava terorističkom organizacijom i njegove aktivnosti na teritoriji Rusije se zabranjuju, saopštio je sudija, prenosi RIA Novosti. Protiv jednog broja pripadnika Azova u Rusiji su već pokrenuti krivični postupci po članovima o ekstremizmu, najamništvu i slično, a sada se mogu krivično goniti kao saučesnici, učesnici i organizatori terorističke organizacije za šta je predviđena kazna od 10 do 20 godina zatvora. Istovremeno, zakon oslobađa od odgovornosti osobe koja su dobrovoljno prestale da učestvuju u takvoj organizaciji, pre hapšenja i otpočinjanja istražnih radnji.

Associated Press • Euronews Serbia

12.12 Šojgu: Rusija uništila šest američkih sistema HIMARS

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je danas da je Rusija od početka sukoba u Ukrajini uništila šest američkih raketnih sistema HIMARS. Šojgu je takođe rekao da je ruska vojska uništila pet lansera protivbrodskih raketnih sistema Harpun i 33 američke haubice M777, prenosi RIA Novosti. Prema njegovim rečima, u protekle dve nedelje ukrajinske trupe su izgubile 396 protivtenkovskih raketnih sistema Džavelin i NLAV, kao i 125 prenosnih protivvazdušnih raketnih sistema tipa Stinger.

10.44  Šolc: Nemačka Ukrajini šalje oružje koje još nema ni u svojoj vojsci

Nemačka i dalje snadbeva Ukrajinu najnaprednijim oružjem, uključujući onim koje još nije u upotrebi u nemačkim oružanim snagama, istakao je nemački kancelar Olaf Šolc. On je istakao da Nemačka obezbeđuje i obuku za upotrebu tog oružja. Opširnije u odvojenoj vesti.

10.23 Rusija odbacila tvrdnje da koristi Zaporožje kao vojnu bazu

Rusija je odbacila kao netačne tvrdnje američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da ruske snage koriste nuklearnu elektranu Zaporožje kao vojnu bazu, navodi se u komentaru ruske delegacije na Konferenciji o reviziji Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja. Kako se dodaje, Rusija je u više navrata istakla da akcije njenih oružanih snaga ni na koji način ne podrivaju nuklearnu bezbednost Ukrajine i ne ometaju normalan rad elektrane, prenosi TASS.

10.10 Ukrajinska vojska: Od početka rata eliminisano više od 1.700 ruskih tenkova

Ukrajinsko ministarstvo odbrane podelilo je na zvaničnom Tviter nalogu da je od početka rata u toj zemlji ukrajinska vojska eliminisala više od 1.700 ruskih tenkova, oko 4.000 oklobnih borbenih vozila, 15 pomorskih vojnih plovila, kao i druge podatke o gubicima ruske armije. Ovi podaci, kako se navodi, sakupljeni su na osnovu izveštaja ukrajinskog generalštaba. 

 

9.14 Banka Rusije predviđa dublji privredni pad u trećem kvartalu

Ruski privredni pad će se produbiti u trećem kvartalu 2022, dok će se visok suficit na tekućem računu zemlje, ključni pokretač nedavnog jačanja rublje, smanjiti u drugoj polovini godine, procenjuje Centralna banka Rusije. Bruto domaći proizvod (BDP) će pasti za 7 odsto u trećem tromesečju, nakon pada od 4,3 odsto u drugom kvartalu, objavila je u ponedeljak Banka Rusije, predviđajući da će privreda početi da se oporavlja u drugoj polovini 2023. godine, prenosi Rojters

08.12 Kijev: Tri osobe poginule prilikom evakuacije kod Hersona

Tri osobe su poginule u ruskom granatiranju tokom evakuacije u minibusu kod Dovhova u blizni Hersona, izvestila je Operativna komanda Ukrajine "Jug". U minibusu je prema bilo sedam osoba koji su se evakuisali iz privremeno okupiranog sela Starosilia u oblasti Herson.

Euronews

07.17 Snažne eksplozije u Mikolajivu

U Mikolajivu su se jutros čule snažne eksplozije, a u granatiranju koje su izvele ruske snage povređena je jedna osoba, saopštio je gradonačelnik Oleksandar Senkevič. Naveo je da je jutros u 4.00 sata granatirano nekoliko okruga Nikolajeva, prenosi Interfaks Ukrajina. Mikolajiv se nalazi na jugu Ukrajine i do sada je više puta bio na udaru ruskih snaga.

07.15 Kijevski zvaničnik: Rusi bez viza za Ukrajinu

Od 1. jula u Ukrajini je počeo da funkcioniše vizni režim za građane Ruske Federacije. Za to vreme je 80 državljana Ruske Federacije podnelo zahtev za vize, rekao je portparol Državne granične službe Andrij Demčenko. Dodao je da, do sada nijedan ruski državljanin nije dobio ukrajinsku vizu.

07.11 Ukrajini od Francuske mobilna DNK laboratorija

Francuska će donirati mobilnu DNK laboratoriju vlastima u Kijevu u pokušaju da osigura da ratni zločini ruskih snaga u Ukrajini ne ostanu nekažnjeni, rekao je u ponedeljak predsednik Emanuel Makron, nakon jednoipočasovnog razgovora s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, prenosi Ukrinform.

07.03 Blinken: Ruske akcije oko Zaporožja vrhunac neodgovornosti

Američki državni sekretar Entoni Blinken nazvao je ruske akcije oko najveće ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje "vrhuncem neodgovornosti“, optužujući Moskvu da je koristi kao "nuklearni štit" u napadima na ukrajinske snage.

Vašington je duboko zabrinut što Moskva sada koristi nuklearnu elektranu kao vojnu bazu i puca na ukrajinske snage iz okoline, rekao je Blinken novinarima u Njujorku, preneo je Rojters.

"Naravno da Ukrajinci ne mogu da uzvrate vatru da ne bi došlo do strašne nesreće u nuklearnoj elektrani", rekao je on.

Akcije Rusije prevazišle su korišćenje "ljudskog štita", rekao je Blinken, nazvavši to "nuklearnim štitom".

06.52 Pentagon šalje Ukrajini novi paket pomoći vredan 500 miliona dolara

Pentagon je saopštio da će Ukrajini poslati novi paket bezbednosne pomoći u vrednosti do 550 miliona dolara. Pomoć uključuje dodatnu municiju za visoko pokretne artiljerijske raketne sisteme (HIMARS), preneo je Rojters. Da bi ispunile svoje evoluirajuće zahteve na bojnom polju, SAD će nastaviti da rade sa svojim saveznicima i partnerima kako bi Ukrajini obezbedile ključne sposobnosti, navodi Pentagon u saopštenju.

06.39 Lalić: Sporazum o izvozu žita značajan jer je to prvi dogovor od početka sukoba, Turska ima interes da bude garant

Prvi brod koji je juče napustio crnomorsku ukrajinsku luku od početka ruskog napada, nosi 26.000 tona kukuruza i, kako je navelo nadzorno telo UN, proći će inspekciju u Istanbulu, pre nego što nastavi put ka libanskom gradu Tripoliju, drugom po veličini u toj zemlji posle Bejruta. Vest da je brod napustio Odesu, potvrdili su turski i ukrajinski zvaničnici.

To je značajno jer je dogovor o izvozu žitarica prvi dogovor od početka sukoba, i obe strane su očigledno našle interes da se sporazum potpiše - pitanje je samo kako će se sprovoditi, rekao je za Euronews Srbija Vojislav Lalić, novinar i nekadašnji dopisnik iz Turske.

Euronews TV

06.22 Ruski ratni ciljevi u Ukrajini kao "pokretna meta": Od "demilitarizacije" preko Donbasa do promene režima

Kada je 24. februara Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu, ruski predsednik Vladimir Putin objasnio je da pokreće "specijalnu vojnu operaciju" u cilju "demilitarizacije" i "denacifikacije" Ukrajine. Međutim, ambicije Kremlja menjale su se tokom ovih pet meseci. Nakon prve faze, povlačenja iz područja oko Kijeva i fokusiranja na istok Ukrajine, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov nagovestio je da ciljevi nisu samo oblasti Donjeck i Lugansk, već i Herson, Zaporožje i druge teritorije. Njegove izjave, stoga su, mnogi protumačili kao dokaz da su ruski ciljevi u ovom ratu menjani u hodu. Opširnije u posebnom tekstu.

06.10 Putin: U nuklearnom ratu ne može biti pobednika

U nuklearnom ratu ne može biti pobednika i takav rat nikada ne treba započeti, istakao je predsednik Rusije Vladimir Putin.

"Kao država potpisnica Ugovora o neširenju nuklearnog oružja i jedan od njegovih garanta, Rusija se dosledno pridržava slova i duha Ugovora", naveo je Putin.

Komentari (0)

Evropa