Evropa

EK odobrila Nemačkoj šemu subvencija od tri mlijarde evra za obnovljive izvore energije

Komentari

Autor: Tanjug

02/08/2022

-

15:04

EK odobrila Nemačkoj šemu subvencija od tri mlijarde evra za obnovljive izvore energije
Evropska komisija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija je objavila danas da je odobrila program nemačke vlade od tri milijarde evra za podršku programima daljinskog grejanja zasnovanog na obnovljivoj i na energiji iz otpada, koji će, kako je navedeno, pomoći Nemačkoj i EU da ostvare klimatske ciljeve.

Šema vredna 2,98 milijardi evra ima za cilj promovisanje zelene energije tako što će do 2028. godine nuditi bespovratna državna sredstva za nove mreže daljinskog grejanja koje koriste najmanje 75 posto iz obnovljive energije i toplotne nergije iz otpada, ili za projekte dekarbonizacije postojećih mreža toplana, prenosi Rojters.

Komisija je ocenila da je ovaj program u skladu s pravilima EU koja zahtevaju da državna pomoć bude „neophodna i odgovarajuća“, jer bi se bez nje nova postrojenja za daljinsko grejanje verovatno temeljila na fosilnim gorivima koja zagađuju, ili takvih investicija možda uopšte ne bi bilo zbog potrebnih velikih ulaganja i niskih prihoda.

„Ovom merom Nemačka će moći da poveća udeo obnovljive energije i toplotne energije iz otpada u sektoru grejanja, čime će značajno smanjiti emisije štetnih gasova“, navela je šefica EU za politiku konkurencije Margret Vestager u saopštenju.

Očekuje se da će nemačka šema podržati instaliranje 681 MW kapaciteta za proizvodnju toplotne energije iz obnovljivih izvora godišnje i da će pokriti do 40 posto investicionih troškova projekata koji se kvalifikuju za podsticaje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa