Evropa

RAT U UKRAJINI Kijev: Osam poginulih u granatiranju Donjecke oblasti, UN najavljuju istragu o napadu na Olenivku

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

04/08/2022

-

08:07

RAT U UKRAJINI Kijev: Osam poginulih u granatiranju Donjecke oblasti, UN najavljuju istragu o napadu na Olenivku
RAT U UKRAJINI Kijev: Osam poginulih u granatiranju Donjecke oblasti, UN najavljuju istragu o napadu na Olenivku - Copyright Tanjug AP/Kostiantyn Liberov, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 162. dan rata u Ukrajini. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš najavio je sinoć da će pokrenuti istragu kojom će se utvrditi činjenice o napadu na ukrajinski grad Olenivka u kojem su ubijeni zatvorenici koje su, kako je rekao, držali "separatisti koje podržava Moskva". Istovremeno, situacija oko nuklearne centrale Zaporožje na jugu Ukrajine je "nestabilna" i svakog dana postaje sve ozbiljnija, upozorio je Rafael Grosi, generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koji nastoji da tamo pošalje UN misiju. Ističe da je prekinut lanac snabdevanja opremom i rezervnim delovima, zbog čega nisu sigurni da li elektrana dobija sve što je potrebno. 

Ključni događaji:

  • IAEA: Situacija u nuklearnoj elektrani Zaporožje sve ozbiljnija
  • Gutereš najavio istragu o napadu na Olenivku
  • Zaharova: Slanje tenkova Ukrajini velika greška Skoplja
  • Zelenski: Prvi brod sa žitom je samo delić naših potreba
  • Nove sankcije SAD za Rusiju, na listi i navodna Putinova partnerka

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

22.45 Kirbi: Očekujemo da će Rusija podmetnuti Ukrajini napad na Olenivku

SAD očekuju da će ruski zvaničnici pokušati da podmetnu ukrajinskim snagama napad na ukrajinski grad Olenivka gde su ubijeni zatvorenici koje su držale proruske snage, izjavio je danas portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi. Generalni sekretar UN Antonio Gutereš kazao je u sredu da će pokrenuti misiju za utvrđivanje činjenica o prošlonedeljnom napadu nakon što su i Rusija i Ukrajina zatražile istragu.

21.01 Akar: Postoje planovi da tri broda isplove sutra iz Ukrajinskih luka

Turski ministar odbrane Hulusi Akar izjavio je da postoje planovi da tri broda isplove sutra iz ukrajinskih luka u skladu sa sporazumom o deblokadi izvoza žitarica iz Ukrajine, saopštilo je danas tursko Ministarstvo odbrane. Akar je, takođe, rekao da se očekuje da će prazan brod krenuti prema Ukrajini nakon pregleda u Istanbulu, preneo je Rojters. U saopštenju se navodi da je Akar razgovarao sa ukrajinskim ministrima odbrane i infrastrukture o situaciji oko isporuke žitarica.

20.52 Najmanje osmoro mrtvih u granatiranju autobuske stanice

Najmanje osam ljudi je poginulo, a četiri ranjeno u navodnom ruskom granatiranju Toretska u četvrtak, saopštio je ukrajinski regionalni guverner Pavlo Kirilenko. Među ranjenima je troje dece. Kirilenko je saopštio dda su granate pogodile stajalište javnog prevoza, na kojem je bila gomila ljudi. U napadu je oštećena lokalna crkva i povređen sveštenik, dok su okolne višespratnice oštećene.

AP Photo/Andriy Andriyenko

 

20.18 DNR pokrenula krivični postupak protiv pet stranih plaćenika

Tužilaštvo samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) saopštilo je da je pokrenulo krivični postupak protiv pet stranih plaćenika koji su se borili u Ukrajini. Reč je o državljanima Hrvatske, Švedske, kao i tri državljanina Velike Britanije, preneo je Sputnjik.

"Hrvat, Šveđanin i jedan Britanac optuženi su za učešće u neprijateljstvima i pokušaj preuzimanja vlasti, a još dvojica Britanaca za pomaganje u regrutovanju plaćenika i učešće u bitkama na strani Kijeva", navelo je tužilaštvo.

18.00 Kanada šalje 225 stručnjaka radi obuke ukrajinskih regruta

Kanada će poslati 225 stručnjaka u Veliku Britaniju koji će obučavati ukrajinske vojne regrute, izjavila je danas kanadska ministarka odbrane Anita Anand. Prvi stručnjaci krenuće iz Kanade 12. avgusta, preneo je Rojters. Većina vojnika dolazi iz 3. bataljona princeze Patrisije kanadske lake pešadije sa sedištem u Edmontonu, u Alberti.

14.50 Zapadni zvaničnici: Od početka rata je ubijeno do 20.000 ruskih vojnika

Zapadni zvaničnici rekli su za CNN kako procjenjuju da je, otkako je Moskva pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. veljače, ubijeno do 20.000 ruskih vojnika. Dodali su da je ranjeno njih 55.000.

"Bitka se usporila pa su se usporile i statistike", rekli su zvaničnici za CNN.

13.55 Peskov: Gasprom traži garancije da turbina nije pod sankcijama

Gasprom bi želeo da dobije popravljenu turbinu za Severni tok 1, ali je važno da kompanija dobije zvaničnu potvrdu da turbina nije pod sankcijama, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Gasprom je saopštio u sredu da isporuka turbine za Severni tok 1 sada nije moguća zbog sankcija Kanade, Evropske unije i Velike Britanije, kao i zbog neusaglašenosti s ugovornim obavezama Simensa.

13.40 Svetski mediji: EU sprema novi paket pomoći Ukrajini

Zvaničnici Evropske unije pripremili su novi paket pomoći Ukrajini, koji će iznositi osam milijardi evra, prenosi Gardijan pozivajući se na izvore iz nemačke vlade. Kako se dodaje, ovaj pake trebalo bi da bude odobren u septembru. 

Tanjug/AP Photo

 

13.30 Kremlj: Dogovor o žitaricama nije "jednokratni mehanizam"

Kremlj je saopštio danas da dogovor o deblokiranju ukrajinskog izvoza žitarica iz Crnog mora nije "jednokratni mehanizam" i da se nada da će nastaviti da funkcioniše efikasno. Dodaje se da je u pitanju mehanizam koji je "osmišljen da obezbedi izvoz žitarica koje su se nakupile u ovim lukama".

12.33 Stoltenberg: Najopasnija situacija u Evropi od Drugog svetskog rata

Rusiji ne bi trebalo dozvoliti da dobije rat u Ukrajini, izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

"U našem je interesu da ne uspe ova vrsta agresivne politike", rekao je Stoltenberg u Norveškoj.

On je optužio Rusiju da ratom protiv Ukrajine sprovodi napad na trenutni svetski poredak. Ocenio je da se radi o najopasnijoj situaciji u Evropi od Drugog svetskog rata. Opširnije u odvojenoj vesti.

12.22 Kirilenko: Osam poginulih u granatiranju Donjecke oblasti

Najmanje osam osoba je poginulo, a četiri su povređene u ruskom artiljerijskom granatiranju grada Torecka u Donjeckoj oblasti, saopštio je regionalni guverner Pavlo Kirilenko. Kirilenko je na Telegramu naveo da je u granatiranju pogođeno stajalište javnog prevoza, na kojem su se okupili ljudi, prenosi Rojters. Među povređenima je troje dece, naveo je on.

12.10 Sastanak Erdogana i Putina sutra u Sočiju

Predsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan razgovaraće sutra u Sočiju o energetici i proširenju trgovinsko-ekonomskih veza, saopštio je Kremlj. Biće to drugi susret Erdogana i Putina za 17 dana, pošto su se prethodno sastali u Teheranu, na trilateralnom sastanku s predsednikom Irana Ebrahimom Raisijem, podseća Anadolija.

11.20 Ukrajina: Mikolajiv potresaju eksplozije, ubijena najmanje četiri civila

Snažne eksplozije odjeknule su danas u južnom ukrajinskom gradu Mikolajivu, saopštila je kancelarija ukrajinskog predsednika. Dodaje se da su u poslednja 24 sata ubijena najmanje četiri civila, a 10 ih povređeno u dva granatirana okruga Mikolajiva.

11.35 Stoltenberg: Agresivna politika ne sme da uspe

Rusiji ne bi trebalo dozvoliti da dobije rat u Ukrajini, izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg. "U našem je interesu da ne uspe ova vrsta agresivne politike", rekao je Stoltenberg u Norveškoj.

10.49 Danas bez izvoza žitarica

Koordinacioni centaru Istanbulu je objavio kako ne očekuje da će brodovi sa žitaricama danas napustiti crnomorske luke u Ukrajini. Žitaricama je ukrcano još 17 brodova koji čekaju dozvolu da napuste Ukrajinu, tvrdi ukrajinski ministar infrastrukture Oleksandar Kubrakov.

10.45 RIA Novosti: Najmanje jedna osoba poginula u granatiranju Donjecka

Najmanje jedna osoba izgubila je život, a jedna je povređena danas u ukrajinskom granatiranju centra Donjecka i Dramskog pozorišta u tom gradu, gde je trebalo da bude održan oproštaj od poginule pukovnice Narodne milicije samoproglašene DNR Olge Kačure. RIA Novosti navodi da je granatiran centar grada, a da su zgradu pozorišta pogodila najmanje dva projektila. Prema navodima agencije, u blizini hotela Donbas Palas poginula je jedna devojka, a ima i ranjenih.

10.20 Gradonačelnik Mikolajiva: Snažne eksplozije u gradu, oštećene zgrade

Jutros su uMikolajivu Nikolajevu odjeknule snažne eksplozije, saopštio je na Telegramu gradonačelnik tog grada Oleksandr Senkevič.

"Oko 4.00 sata odjeknule su snažne eksplozije u Mikolajivu. Dva okruga su se našla pod vatrom. Imamo preliminarne informacije o šteti na stambenim zgradama u jednom i požaru u drugom delu grada", istakao je Sjenkovič.

09.01 Zelenski traži direktan razgovor sa Sijem 

Ukrajina traži priliku da direktno razgovara sa kineskim predsednikom Si Ðinpingom kako bi ta zemlja pomogla da se okonča sa Rusijom, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u intervjuu za hongkonški Saut čajna morning post. On je pozvao Kinu da iskoristi svoj ogroman politički i ekonomski uticaj na Rusiju kako bi se okončali sukobi, prenosi Rojters.

"To je veoma moćna država. To je snažna ekonomija... Tako da može politički i ekonomski da utiče na Rusiju. A Kina je stalna članica Saveta bezbednosti UN", rekao je Zelenski.

08.18 Zelenski: Globalna bezbednosna arhitektura nije funkcionisala

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u najnovijem video obraćanju kritikovao je funkcionisanje globalne bezbednosne arhitekture i u tom kontektsu ukazao na konfliktne situacije i pretnje širom sveta poslednjih dana, uključujući i Balkan.

"Ovih dana u našem informacionom prostoru i na društvenim mrežama ima dosta izveštaja o konfliktnim situacijama i pretnjama koje postoje u drugim geografskim sredinama. Prvo - Balkan, pa - Tajvan, sada možda Kavkaz... Sve ove situacije izgledaju drugačije, iako ih spaja jedan faktor, a to je da globalna bezbednosna arhitektura nije funkcionisala. Da je funkcionisalo, ne bi bilo ovog sukoba", naveo je Zelenski.

08.00 IAEA: Situacija u nuklearnoj elektrani Zaporožje sve ozbiljnija

Situacija oko nuklearne centrale Zaporožje na jugu Ukrajine je "nestabilna" i svakog dana postaje sve ozbiljnija, upozorio je Rafael Grosi, generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koji nastoji da tamo pošalje UN misiju. Ističe da je prekinut lanac snabdevanja opremom i rezervnim delovima, zbog čega nisu sigurni da li elektrana dobija sve što je potrebno. 

Associated Press

07.25 Zaharova: Slanje tenkova Ukrajini velika greška Skoplja

Rusija smatra "velikom greškom" odluku makedonskih vlasti da doniraju tenkove T-72 Ukrajini, izjavila je juče portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. "Iako se radi o zastareloj opremi, ostaje činjenica da je Skoplje lojalan saveznik NATO-a i da je uključeno u isporuku oružja Ukrajini, čime doprinosi nastavku zločinačke aktivnosti režima u Kijevu nad civilnim stanovništvom u Donbasu", dodala je Zaharova.

Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo odbrane Severne Makedonije, reagujući na izjave Zaharove, ističu da je "Severna Makedonija suverena država koja samostalno donosi odluke, rukovodeći se principima poštovanja međunarodnog prava, poveljom UN, principima i obavezama OEBS-a da zaštiti bezbednosnu arhitekturu i globalnu stabilnost", prenosi "Nova Makedonija".

06.45 Gutereš najavio istragu o napadu na Olenivku

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš najavio je sinoć da će pokrenuti istragu kojom će se utvrditi činjenice o napadu na ukrajinski grad Olenivka na prvoj liniji fronta u kojem su ubijeni zatvorenici koje su, kako je rekao, držali "separatisti koje podržava Moskva". "Rusija i Ukrajina tražile su da se sprovede istraga", rekao je Gutereš novinarima, prenosi Rojters. Generalni sekretar UN je naveo da se priprema misija za koju će, kako je dodao, biti potrebna saglasnost i Rusije i Ukrajine.

Euronews Srbija

06.00 LNR: Ruske trupe nadomak predgrađa Solerada

Ruske trupe su se juče približile jugoistočnoj periferiji ukrajinskog grada Soledara, izjavio je  pomoćnik ministra unutrašnjih poslova samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Vitalij Kiselev. Zamenik ministra informisanja samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Danil Bezsonov rekao je i da su "savezničke snage uništavale snažna uporišta ukrajinsih oružanih snaga" duž cele linije fronta kod Avdejevke, Soledara i Artjomovska.

Komentari (0)

Evropa