Evropa

Logar: Opasna strategija neaktivnosti EU na Zapadnom Balkanu

Komentari

Autor: Tanjug

22/06/2021

-

14:00

Logar: Opasna strategija neaktivnosti EU na Zapadnom Balkanu
Ministar spoljnih poslova Slovenije Anže Logar - Copyright EPA/GIUSEPPE LAMI

veličina teksta

Aa Aa

EU mora što pre da pređe sa pristupa sačekaj i vidi, na strategiju rešavanja problema kada je reč o proširenju i Zapadnom Balkanu, izjavio je danas slovenački ministar spoljnih poslova Anže Logar.

U intervjuu za Euraktiv, u kome je pričao o proritetima njegove zemlje tokom predstojećeg slovenačkog predsedavanja Savetom EU, Logar je rekao da je poslednjih godina strategija EU prema Zapadnom Balkanu bila je sačekaj i vidi, pri čemu blok nije bio previše aktivan u regionu kada je reč o zastoju sa reformama.

On je priznao da je u protekloj deceniji proširenje palo sa dnevnog reda EU.

"Znamo da je ono što se dogodilo da su treće strane ušle u region, neke su počele da ostvaruju svoje strateške interese i to pokazuje ranjivost regiona za EU, to je strateški opasno", istakao je Logar.

Njegovi komentari, navodi Euraktiv, verovatno se odnose "na kinesku i rusku diplomatiju maski i vakcina" u jeku pandemije koronavirusa, koja je izazvala zabrinutost u Evropi zbog njihovih namera u regionu.

"Da delujemo što pre"

"Ako mi (EU) ne popunimo vakum na Zapadnom Balkanu, našem neposrednom susedstvu, neko drugi će...U tom smislu, naš najbolji strateški interes je da delujemo što pre i integrišemo te zemlje u EU", kazao je šef slovenačke diplomatije.

"Ono što želimo da promenimo je da pređemo sa strategije orijentisane na probleme EU na strategiju rešavanja problema", rekao je Logar objašnjavajući da to podrazumeva razmatranje kako da se vlade ohrabre i podstaknu da ubrzaju reforme.

Slovenija namerava da organizuje neformalni samit Zapadnog Balkana na kome će učestvovati lideri EU i regionalni lideri u oktobru.

"Takođe, želimo da uključimo glasove građana zemalja Zapadog Balkana u buduću evropsku debatu", rekao je Logar.

Ranije ove godine, piše Euraktiv, niz nezvaničih diplomatskih nota sugerisali su promene granica na Balkanu, što je potreslo region i pobudilo strah od ponovne etničke tenzije u jugoistocnom uglu Evrope.

Na pitanje o non pejperima, Logar je ponovio da Slovenija snažno podržava teritorijalni integritet Zapadnog Balkana.

Komentari (0)

Evropa