Evropa

Ukrajinski poslanik predlaže priznanje nezavisnosti Kosova, podneo parlamentu nacrt rezolucije

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

06/08/2022

-

13:09

Ukrajinski poslanik predlaže priznanje nezavisnosti Kosova, podneo parlamentu nacrt rezolucije
Ukrajinski poslanik predlaže priznanje nezavisnosti Kosova, podneo parlamentu nacrt rezolucije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinski poslanik Oleksij Gončarenko podneo je ukrajinskom parlamentu nacrt rezolucije kojom se predlaže priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

"Ukrajina deli zapadne vrednosti i podržaće demokratiju svuda u svetu. Nadam se da će Ukrajina priznati nezavisnost Kosova što pre", napisao je Gončarenko na Tviteru.

Gončarenko je nedavno na društvenim mrežama u objavi koja se odnosila na Srbiju pored ostalog naveo da će Ukrajina na kraju pobediti, a da će "proces prevaspitavanja biti težak i neprijatan za Srbe". 

Ukrajina nije priznala nezavisnost Kosova, a pitanje promene tog stava poteglo se i nakon navodne izjave gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička za švajcarski "Kanton 27", inače namenjen albanskoj zajednici, koju je sam Kličko demantovao. Prema navodima koje je preneo "Kanton 27" Kličko je poredio oslobađanje Ukrajinaca od Rusa sa oslobađanjem "Albanaca od Srba", ali je sam, nakon što se i ukrajinska ambasada u Beogradu ogradila od tog stava, demantovao da je takve izjave dao.  

Tada je ambasada Ukrajine u Srbiji saopštila je da on ima pravo na slobodno izražavanje svojih stavova, ali da, kao lider opozicione stranke nema ovlašćenja da iznosi stav Ukrajine koji se tiče spoljne politike, preneo je Tanjug. Ambasada je u saopštenju navela da ne može da potvrdi ili demantuje činjenicu razgovora ili njegov sadržaj i ističe da je dobro poznat principijelni stav Ukrajine o njenom odnosu prema teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije. 

Takođe, ambasador Ukrajine u Tirani Volodimir Škurov početkom februara ove godine izjavio je da Ukrajina još nije donela odluku o priznavanju Kosova i da to pitanje nije na dnevnom redu, kao i da će pitanje Kosova biti razmotreno u nekom drugom trenutku.

"Moramo da se konsultujemo sa stručnjacima kako bi onda onima koji donose odluke bilo lakše”, izjavio je ambasador, a preneo Tanjug.

Dodao je i da je zvanični Kijev svestan podrške koju su prema Ukrajini pokazali prištinski predstavnici.

"Osim toga, obraćaju nam se građani Kosova sa predlozima i pitanjima kako da dođu do Ukrajine i da učestvuju u odbrani Ukrajine. Sve ove predloge i pozive prenosimo našem ministarstvu”, izjavio je Škurov.

Odluka o povlačenju vojnika iz KFOR-a

Ukrajina je nedavno saopštila da povlači 40 vojnika koji su u sastavu KFOR-a na Kosovu i Metohiji, saopštile su Oružane snage Ukrajine.

"Na Kosovu se do danas nalazio nacionalni kontingent Oružanih snaga Ukrajine, koji čini 40 vojnika", saopštila je ukrajinska vojska.

Povlačenje ukrajinskih vojnika sa Kosova i Metohije, kako je navedeno, sprovodi se u skladu sa Ukazom predsednika Ukrajine od 7. marta.

"Povratak nacionalnog kontingenta Ukrajine značiće privremeni prekid njegovog učešća u misiji Kfora", saopštila je Komanda združenih snaga NATO.

Ukrajinski vojnici su odmah po ulasku KFOR-a na Kosovo i Metohiju raspoređeni na područje opštine Štrpce.

Komentari (2)

Марија

06.08.2022 17:23

Србија одмах да призна Крим као део Русије и независност ДНР и ЛНР као и сваки референдум за прикључење РФ украјинских региона

Sara

06.08.2022 18:57

Pa dobro , reciprocitet mi ćemo priznati Donbas.

Evropa