Evropa

Moskva: Nuklearna katastrofa u Zaporožju bi bila mnogo gora od one u Černobilju

Komentari

Autor: Ura.ru, Tass

11/08/2022

-

14:11

Moskva: Nuklearna katastrofa u Zaporožju bi bila mnogo gora od one u Černobilju
Moskva: Nuklearna katastrofa u Zaporožju bi bila mnogo gora od one u Černobilju - Copyright Planet Labs PBC via AP Tanjug AP; Zaporizhzhia nuclear power plant

veličina teksta

Aa Aa

Rusko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je danas saopštenje u kom navode da "ukrajinsko granatiranje elektrane Zaporožje predstavlja teroristički čin koji bi mogao da izazove katastrofu koja bi bacila u senku incident u Černobilju 1986. godine".

"Zbog delovanja kijevskog režima čiji vojnici nastavljaju da granatiraju nuklearnu elektranu u Zaporožju, mogu da stradaju susedne zemlje", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije:

"Uvereni smo da bi ove akcije Kijeva bile nemoguće da nisu naišle na podršku zapadnih kustosa. Zapadne vlade nastavljaju da ugrožavaju bezbednost svojih građana kako bi podstakle ukrajinske provokacije. Ako dođe do havarije na objektu, neće stradati samo pogranični regioni Rusije i Belorusije. Udarac će primiti Moldavija, Bugarska i Rumunija. Stanovnici Ukrajine, posebno Kijeva, Odese i drugih regiona takođe će biti pogođeni, a stradale bi i Zaporoška, Harkovska, Hersonska oblast, kao i Donbas"

Zamenik portparola Ministarstva spoljnih poslova Ivan Nečajev rekao je da se Moskva zalaže za organizovanje misije Međunarodne agencije za atomsku energiju u elektrani, koja je prekinuta u junu zbog odluke Odeljenja za bezbednost UN.

Associated Press

S druge strane, G7 koju čine Kanada Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i SAD pozvala je u sredu Rusiju da ustupi nuklearnu elektranu koju su moskovske snage zauzele početkom marta. G7 ističe da će ovaj potez osigurati "sigurne i bezbedne operacije". Nuklearku su preuzele ruske trupe, ali njome i dalje upravlja ukrajinsko osoblje.

S druge strane, generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je da se uspostavi bezbednosni perimetar oko nuklearne elektrane.

"Pozivam oružane snage Rusije i Ukrajine da odmah obustave sve vojne operacije u nesposrednoj blizini nuklearne elektrane i da ne koriste njene objekte i okolinu kao mete", kaže i nastavlja:

"Pozivan i na povlačenje vojnog osoblja i opreme iz elektrane i uzdržavanja od bilo kakvog daljeg stacioniranja snaga i opreme na ovoj lokaciji. Ovo mesto ne bi trebalo da se koristi kao deo bilo kakve vojne operacije. Umesto toga, neophodan je hitan sporazum na tehničkom nivou o bezbednoj demilitarizaciji perimetra kako bi se obezbedilo područje"

Prema podacima Međunarodne agencije za atomsku energiju, postrojenje u Zaporožju je najveće u Evropi i ima do 60 tona obogaćenog uranijuma i plutonijuma u jezgru reaktora i skladištu istrošenog goriva.

Komentari (0)

Evropa