Evropa

Milačić: Abazovićev predlog o rekonstrukciji vlade bio blef, nije ostavio prostor za dogovor

Komentari

Autor: RTCG

20/08/2022

-

23:07

Milačić: Abazovićev predlog o rekonstrukciji vlade bio blef, nije ostavio prostor za dogovor
Marko Milačić - Copyright Tanjug/Medijski tim Prave Crne Gore

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Prave Crne Gore Marko Milačić ocenio je da je predlog crnogorskog premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića o rekonstrukciji 43. vlade bio unapred režirani blef sa ciljem da se očuvaju fotelje. Milačić je kazao da je dokumentom Abazović hteo da se prikaže kao neko ko je spreman za dogovor.

"Naime, na sastanku kojem su prisustvovali predstavnici partija koalicije “Za budućnost Crne Gore”, kao i Miodrag Lekić, Fatmir Đeka i premijer Dritan Abazović, Abazović se obavezao da dostavi predlog rekonstrukcije sa potpisima svih poslanika njegove URE i SNP-a, a da nakon toga ostali predlože eventualne korekcije, zahteve i ukoliko dođe do usaglašavanja stave svoje potpise kako bi takav od 32 poslanika potpisani i usaglašeni predlog bio ponuđen poslanicima Demokratske Crne Gore koji su bili upoznati sa svim prethodno navedenim i čekali takav predlog, kako bi potom mogli doći do usaglašenog stava 41. poslanika parlamentarne većine od 30. avgusta”, saopštio je Milačić.

Naveo je da je ukazivao da treba detaljno usaglasiti predlog 32 poslanika, kako bi bio prihvatljiv i za Demokrate.

“Kao predstavnik Prave Crne Gore istakao sam da se moramo, ako nam je zaista stalo do dogovora u okviru 41. poslanika, dobro potruditi da po cenu i prolongiranja sinoćnjeg glasanja o nepoverenju (što je proceduralno moguće) da detaljno usaglasimo predlog 32 poslanika, kako bi on bio prihvatljiv i za Demokratsku Crnu Goru, tj. za svih 41”, dodao je Milačić.

Kako je saopštio, određeni vremenski period nakon toga iz službe Skupštine Crne Gore je dostavljen predlog teksta takozvane rekonstrukcije sa potpisima devet poslanika URE i SNP-a.

“Prava Crna Gora, uvidevši da je reč o potpuno paušalnom dokumentu opštih mesta, a ne o iole ozbiljnom i konkretnom predlogu, a želeći da učinimo sve što je do nas da dogovora dođe, odmah smo pristupili pisanju predloga izmena ponuđenog dokumenta, kako bi ga konkretizovali, a što je bio i dogovor sa sastanka”, naglasio je Milačić.

Međutim, umesto da u pauzi, koja je data zbog dogovora, kako navodi, “opet sednemo, Dritan Abazović je pred kamerama u Skupštini Crne Gore javno obznanio predlog devet poslanika”.

“A nakon toga kao neko sa kojim smo trebali da usaglašavamo i konkretizujemo takav predlog, kao najodgovorniji, s obzirom da je reč o rekonstrukciji njegove Vlade, ali i kao lider Ure čiji su potpisi bili na tom dokumentu, pošao u plenum i nije pokazao bilo kakvu dalju inicijativu”, naglasio je Milačić.

Milačić je izneo svoje viđenje jučerašnjeg sastanka stranaka pobednica na izborima 2020. godine, a kojem nisu prisustvovali predstavnici Demokratske Crne Gore.

“Umesto, dakle, da sa njim usaglasimo ponuđeni dokument, a za šta je potrebno određeno vreme, nedugo nakon Abazovićeve pres konferencije, očigledno koordinisano, prekinuta je pauza i odmah nastavljena rasprava u plenumu kako bi se sve očigledno zbrzalo i ne bi ostavilo prostora da se dogovorimo. Tako su poslanici Demokrata dobili inicijalni tekst, a ne, kako je bio dogovor, ozbiljan, odgovoran, konkretan i usaglašeni dokument”, pojasnio je Milačić.

Prava Crna Gora je, kako navodi, u toku razmatranja inicijalnog predloga i koncipiranja sugestija, “bila zatečena prekinutom pauzom, bez ikakve najave, objašnjenja, a kamoli pokušaja usaglašavanja”.

“To je naravno bio potpuno jasan signal da je sve izrežirano i da je reč o unapred pripremljenoj predstavi. Zbog toga je jedina ispravna odluka bila do kraja ispuniti naloge Predsedništva Prave Crne Gore, bez uzimanja u obzir navodne volje za dogovor, koja se svela na još jednu pres konferenciju Dritana Abazovića. Pravoj Crnoj Gori je jasno da je ovakav scenario bio detaljno pripremljen i izrežiran kako bi javnost stekla utisak da je Dritan Abazović spreman na dogovor, dok je iza kulisa zatvorio vrata svakom dogovoru”, zaključio je Milačić.

Podsetimo, GP URA i SNS juče su u toku skupštinske rasprave dogovorili dokument o rekonstrukciji vlade koji je imao šest tačaka, a kojim je predloženo da parlamentarnu većinu čine stranke pobednice izbora 30. avgusta 2020. godine. Taj predlog koji nije imao personalna rešenja, kao ni konkretan broj ministarstava poslanici Demokrata su odbili.

 

 

Vladi Dritana Abazovića kasno sinoć izglasano je nepoverenje, za šta je glasalo 50 poslanika, među kojima i predstavnici Demokrata.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa