Evropa

"Ako me vidite, plačite": Suša otkrila brojna evropska potopljena blaga, na spisku i ono što je isplivalo u Srbiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC

22/08/2022

-

17:18

"Ako me vidite, plačite": Suša otkrila brojna evropska potopljena blaga, na spisku i ono što je isplivalo u Srbiji
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropa nedeljama pati zbog posledica rekordnih suša, a toplotni talas koji je trajao nedeljama doneo je brojne probleme širom kontinenta. Reke i jezera presušuju, a opadajući nivo vode, osim što je uticao na plovidbu, otkrio je i neka zakopana blaga.

Pre svega, suša je otkrila takozvana "kamenja gladi", uklesano kamenje tokom prethodih suša kao upozorenje budućim generacijama da kada je ono iznad vode - nevolje dolaze. Većina se ponovo pojavila na obalama reke Elbe, koja teče kroz Češku i Nemačku. 

Jedan kamen, koji je prvi put isklesan još u 15. veku, izronio je i 1616. godine, kada su meštani na njega upisali reči: "ako me vidiš, plači".

EPA-EFE/FILIP SINGER

Uklesani kamen na reci Elbi otkriven 2018.

Nizak vodostaj i na Dunavu u Srbiji otkrio je ostatke potopljenih brodova iz Drugog svetskog rata, koji su i dalje natovareni eksplozivom. Brodovi pronađeni u blizini Prahova bili su deo nacističke flote potopljene 1944. Očekuje se da će se pojaviti još njih ukoliko se suša nastavi.

Kako piše BBC, neeksplodirana ubojna sredstva pronađena su u reci Po u Italiji. Oko 3.000 ljudi evakuisano je u julu iz sela u blizini grada Mantove, dok nije uklonjena bomba iz Drugog svetskog rata.

Iz reke Po "izronila" je i barža koju su koristili Nemci, a koja je potopljena 1943. godine. Meštani su baržu Zibelo videli pošto je opao nivo vode još pre nekoliko meseci, a sve više se vidi kako se suša nastavlja.

Nizak nivo reke Tibar u Rimu otkrio je ruševine drevnog mosta koji je možda sagradio car Neron oko 50. godine nove ere. Oduvek je bilo moguće videti mali deo ruševina pri niskom vodostaju, ali se sada vidi mnogo više nego obično. Leži ispod modernog mosta Vitorio Emanuele II.

profimedia

 

U Španiji se "španski Stounhedž" pojavio u rezervoaru Valdekanas u centralnoj provinciji Kaseres. Zvanično nazvan Dolmen Gvadalaperala, veruje se da krug kamenja datira iz 5000 godine pre nove ere. Otkrio ih je arheolog 1926. godine, ali je područje poplavljeno u okviru projekta ruralnog razvoja 1963. Od tada su bili vidljivi samo četiri puta.

U Galiciji, na granici sa Portugalom, "selo duhova" pojavilo se ranije tokom godine kada je suša dramatično ispraznila vode jednog rezervoara. 

profimedia

 

Akerado je potopljen 1992. godine da bi se napravio put za rezervoar. Neki od njegovih bivših stanovnika vratili su se da razgledaju sada porušene zgrade.

Izgubljena blaga otkrivena su i u Velikoj Britaniji. Izložene su ruševine za koje se veruje da pripadaju crkvi Dervent u Derbiširu. Selo je poplavljeno četrdesetih da bi se napravilo mesto za rezervoar Lejdibauer.

profimedia

 

Ostaci starog drveća otkriveni su u rezervoaru jezera Koliford u Kornvolu. A tragovi nekih vrtova iz 17. veka pojavili su se u Lidiard parku u Svindonu, u jugozapadnoj Engleskoj, nakon što je toplotni talas uništio travu. Slični "vrtovi duhova" takođe su se pojavili u Longlitu, obližnjoj veličanstvoj vili.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa