Evropa

Češka vlada preživela glasanje o nepoverenju

Komentari

Autor: Tanjug

02/09/2022

-

13:32

Češka vlada preživela glasanje o nepoverenju
Češka vlada preživela glasanje o nepoverenju - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Koaliciona vlada Češke preživela je glasanje o nepoverenju u parlamentu, nakon inicijative za smenu zbog lošeg rukovođenja energetskom krizom i skandalom sa jednom od obaveštajnih službi.

Inicijativu su nakon rasprave koja je trajala oko 22 sata podržala 84 opoziciona poslanika u donjem domu parlamenta koji ima 200 mesta.

Opozicione stranke, među kojima centristički pokret ANO bivšeg premijera Andreja Babiša i antimigrantska Sloboda i direktna demokratija optužile su ranije vladu da ne čini dovoljno da pomogne građanima i preduzećima da se izbore sa visokim cenama struje i prirodnog gasa, prenosi AP.

Vlada je odgovorila saopštenjem da je uvela plan podrške domaćinstvima i da radi na daljim koracima za ublažavanje finansijskog pritiska. Vlada Češke, koja je trenutno predsedavajući Evropskom unijom, navodi i da planira da sazove hitan sastanak zemalja tog bloka sledeće nedelje kako bi se pronašao jedinstven pristup tom pitanju. Češka trenutno predsedava blokom po principu rotacije.

Opozicija je inicirala glasanje o nepoverenju vladi i zbog ostavke šefa Kancelarije za spoljne poslove i informisanje Petra Mlejneka zbog navoda o kontaktima sa biznismenom koji se suocava sa optužbama za korupciju.

Opozicioni poslanici zahtevaju smenu ministra unutrašnjih poslova Vita Rakušana, koji je postavio i podržao Mlejneka.

Komentari (0)

Evropa