Evropa

Misterija aviona koji se srušio u Baltiku: Krenuo iz Španije, naglo promenio rutu – nije pronađeno telo nijednog putnika

Komentari

Autor: BBC

05/09/2022

-

16:48

Misterija aviona koji se srušio u Baltiku: Krenuo iz Španije, naglo promenio rutu – nije pronađeno telo nijednog putnika
Misterija aviona koji se srušio u Baltiku: Krenuo iz Španije, naglo promenio rutu – nije pronađeno telo nijednog putnika - Copyright Twitter/@flightradar24

veličina teksta

Aa Aa

Olupine i naftne mrlje pronađeni su na mestu gde se privatni avion Cesna srušio u Baltičko more kod obala Letonije, nakon misterioznog leta iz južne Španije. Cesna, registrovana u Beču, trebalo je da sleti u Keln u Nemačkoj, ali je umesto toga krenula ka Baltiku. U avionu su bile četiri osobe, navodi se u izveštajima.

Nemački i danski borbeni avioni su poslati da prate avion, a kasnije ga je tražio i švedski helikopter. Letonija sada ima tri mala broda i helikopter na mestu nesreće.

"Pronašli smo tri dela aviona, ili bar tako mislimo - to će morati da kažu stručnjaci", rekla je letonska služba za pomorsko traganje i spasavanje za BBC.

Portparolka Liva Veita rekla je da u blizini olupina nije pronađeno nijedno telo, a potvrdila je i ranije izveštaje da je licu mesta primećena naftna mrlja. Ona je rekla da su na mestu nesreće, severozapadno od Ventspilsa, bila dva mala broda letonske mornarice i brod obalske straže, kao i helikopter letonske granične straže.

Kvik er, avio čarter kompanija sa sedištem u Kelnu, rekla je novinskoj agenciji Rojters da Cesna pripada vlasniku kompanije Karl-Peteru Grizmanu, a nacionalnost onih koji su bili u avionu u trenutku pada nije potvrđena, mada španska agencija Efe prenosi da je u pitanju četvoro osoba sa nemačkim državljanstvom.

Danski trajekt i dva helikoptera - iz Litvanije i Švedske - u nedelju su uzalud izvršili potragu na Baltiku. Ranije, piloti NATO i švedski zvaničnici koji su pratili avion nisu videli nikoga u pilotskoj kabini.

"Avion je leteo iz Španije za Keln, ali je tokom leta avion promenio rutu let. Kontrolori leta nisu mogli da komuniciraju sa posadom aviona“, navodi se u saopštenju Uprave za civilno vazduhoplovstvo Letonije, i dodaje se da je Cesna 551 registrovana u Austriji, ali da je vlasnik bio u Španiji.

Nemački list Bild navodi da je avion prijavio probleme sa pritiskom u kabini nakon poletanja i da je kontakt izgubljen nakon što je napustio Iberijsko poluostrvo. Avion se srušio "kada je ostao bez goriva", rekao je za AFP vođa švedske operacije potrage i spasavanja Lars Antonson.

Antonson je rekao da spasioci nemaju "nikakvo objašnjenje" i da mogu "samo da nagađaju šta se zapravo dogodilo".

Komentari (0)

Evropa