Evropa

Kraljica Elizabeta II odobrila: Liz Tras i zvanično postala premijer Velike Britanije

Komentari

Autor: BBC

06/09/2022

-

13:55

Kraljica Elizabeta II odobrila: Liz Tras i zvanično postala premijer Velike Britanije
Liz Tras - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Liz Tras se sastala sa kraljicom Elizabetom II u zamku Balmoral u sklopu formalnog procesa da postane sledeći premijer Velike Britanije.

Prethodno se Boris Džonson sastao sa kraljicom, kada je ponudio svoju ostavku na mesto premijera. Britanska kraljica Elizabeta II prihvatila je njegovu ostavku na mesto premijera, navedeno je u saopštenju Bakingemske palate, preneo je Rojters.

Pošto se kraljica Elizabeta II otežano kreće, sastanci su se održali u zamku Balmoral u Škotskoj umesto u Bakingemskoj palati u Londonu.

Podsetimo, nova premijerka Velike Britanije je Liz Tras, dosadašnja ministarka spoljnih poslova te zemlje. Ona je u trci za premijera pobedila kolegu iz partije Rišija Sunaka, i ujedno postala lider Konzervativaca.

Tras je zahvalila svima koji su je podržavali, a naročito Sunaku koji joj je bio protivkandidat, rekavši da su u okviru partije pokazali "talenat i dubinu koju poseduju". Tras je zahvalila i svom prethodniku Borisu Džonsonu, nazvavši ga prijateljem.

"Borise, pod tvojim vođstvom desio se Bregzit, pobedio si Džeremija Korbina i usprotivio se Vladimiru Putinu. Ljudi ti se dive od Kijeva do Karlajla", rekla je Tras.

Tras će se popodne obratiti naciji u Dauning stritu i očekuje se da će početi sa imenovanjem svog kabineta.

Komentari (0)

Evropa