Evropa

Novi monarh Ujedinjenog Kraljevstva: Kako je Čarls III izašao iz senke

Komentari

Autor: Euronews, AP

10/09/2022

-

12:41

Novi monarh Ujedinjenog Kraljevstva: Kako je Čarls III izašao iz senke
Novi monarh Ujedinjenog Kraljevstva: Kako je Čarls III izašao iz senke - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Čarls Filip Artur Džordž pripremao se da preuzme britansku krunu celog života, a sada, u njegovoj 73. godini, taj čas konačno je kucnuo.

Čarls III, najstariji je čovek koji će biti krunisan za kralja Velike Britanije, nakon što se njegova majka kraljice Elizabeta II upokojila 8. septembra na imanju Balmoral.

Datum njegovog krunisanja još nije određen, ali iz njegove rezidencije Klarens haus u četvrtak je potvrđeno da će ubuduće biti poznat kao kralj Čarls III.

Nakon dugih priprema koje su započele još u njegovom detinjstvu, Čarls je otelotvorenje modernizacije britanske monarhije. Bio je prvi naslednik koji nije podučavan kod kuće, prvi koji je stekao univerzitetsku diplomu i prvi koji je odrastao pod velikim medijskim pritiscima dok je uverenost podanika britanske monarhije u neophodnost postojanja krune sve više bledela.

AP Photo/Vahid Salemi

 

Suočio se s brojnim osudama zbog šokantnog razvoda sa princezom Dajanom koju je javnost obožavala i nasuprot strogim protokolima koji članovima kraljevske porodice zabranjuju da se mešaju u javne poslove, učestvovao u debatama po pitanju zaštite životne sredine i očuvanja arhitektonskih spomenika.

"Sada se nalazi u jeseni svog života i mora pažljivo da promisli kako će projektovati svoj imidž kao javna ličnost. On nije ni izbliza popularan kao njegova majka", kaže za Euronews istoričar Ed Ovens.

"Čarls mora da otkrije kako da generiše podršku javnosti i privrženost koju su Britanci osećali prema kraljici Elizabeti" dodaje Ovens.

Naslednik krune sa političkim glasom

Hoće li Čarls biti isto tako voljen od strane svojih podanika, pitanje je koje ga je pratilo celog života.

Euronews piše da je kao stidljiv dečko dominantnog oca, Čarls odrastao u pomalo čudnog muškarca, koji je uprkos tome što je bio potcenjen, istovremeno imao mnogo samopouzdanja u pogledu svojih stavova. Za razliku od njegove majke, koja je odbijala da sa javnošću deli svoje mišljenje, Čarls je držao govore i pisao članke na teme koje su ga zanimale, poput klimatskih promena, održive energije i alternativne medicine.

profimedia

 

Njegov dolazak na presto verovatno će podstaći debatu o budućnosti britanske monarhije koja već dugo ima uglavnom ceremonijalnu ulogu i koju jedni vide kao simbol nacionalnog jedinstva, a drugi kao zastareli ostatak feudalne istorije.

"Znamo da monarh i svakako kraljevska porodica ne treba da imaju politički glas. Oni ne treba da imaju politička mišljenja. Činjenica da se on razmetao političkim 'mišićima' nešto je s čim će ubuduće morati da bude vrlo pažljiv, ako ne želi da ga vide kao nekoga ko krši ustav", rekao je Ovens, inače autor knjige "Porodična firma: Monarhija, masovni mediji i britanska javnost, 1932-53".

Čarls koji će biti na čelu Britanije i još 14 drugih zemalja, među kojima i Australije, Kanade, Novog Zelanda i Papue Nove Gvineje, branio je svoje postupke.

"Oduvek sam se pitao šta znači uplitanje. Bio sam intrigiran da li je uplitanje brinuti se o gradovima u unutrašnjosti, kao što sam činio pre četrdeset godina i uslovima u kojima ljudi žive. Ako je to uplitanje, ponosan sam na to", rekao je on u dokumentarcu "Princ, sin i naslednik: Čarls u 70. godini".

EPA/ANDY RAIN

 

U drugim intervjuima, međutim, priznavao je da kao kralj više neće moći da iznosi tako otvoreno svoja mišljenja, jer biti suveren, nije isto što i biti princ od Velsa.

Najavio je da će smanjiti broj zaposlenih članova kraljevske porodice, smanjiti troškove i bolje predstavljati modernu Britaniju. Ipak, važna mu je i tradicija, a njegova kancelarija ranije je monarhiju opisivala kao "žižu nacionalnog ponosa, jedinstva i odanosti".

U senci glamuroznih članova kraljevske porodice

Zbog lagodnog života koji je vodio, zbog same prirode njegove titule, privlačio je kritike da nema veze sa svakodnevnim životom, budući da ne mora da brine čak ni o istiskanju paste za zube na četkicu, jer ima ljude koji to rade umesto njega.

Tanjug AP/AP Photo

 

Ali ono što je najviše dovelo do preispitivanja njegove pogodnosti da nasledi presto, bilo je pucanje njegovog braka sa Dajanom. Kako je stario, njegovi sinovi preoteli su pažnju javnosti čoveku kog je pratila reputacija siva, poput njegovih "Saville Row" odela.

Biografkinja Sali Bedel Smit, autorka knjige "Princ Čarls: Strasti i paradosksi neverovatnog života", opisuje ga kao ličnost koja konstantno pada u senku drugih članova porodice, uprkos njegovoj predodređenosti.

"Mislim da njegova frustriranost ne potiče toliko iz činjenice da je tako dugo morao da čeka na presto, mislim da je glavni izvor njegovog nezadovoljstva taj što je uradio tako mnogo i da je na neki način bio neverovatno pogrešno shvaćen. On je nekako ostao zaglavljen između dva sveta: sveta njegove majke, cenjene, a sada i obožavane i Dajane, duha čija će senka uvek biti nad njim, a tu su i njegovi neverovatno glamurozni sinovi", ocenjuje Bedel Smit.

Bile su potrebne godine da Britanija oprosti Čarlsu njegovo neverstvo Dajani, pre nego što je "princeza iz naroda" poginula u saobraćajnoj nesreći u Parizu 1997. godine. Ali javno mnjenje smekšalo je kada se oženio Kamilom Parker Bouls 2005. i učinio je vojvotkinjom od Kornvola.

Tanjug/AP Photo/Alastair Grant, FileAP Photo/Alastair Grant, File

 

Iako je Kamila igrala značajnu ulogu u razlazu Čarlsa i Dajane, njen skroman stil i britak smisao za humor, na kraju su osvojili mnoge Britance. 

Pomogla je Čarlsu da se češće smeši u javnosti, ublaživši njegov rezervisani stav i učinivši da izgleda otvorenije, ako ne i srećnije, dok je presecao vrpce, posećivao bogomolje, otkrivao ploče i čekao na krunu.

Za svoju službu ona je nagrađena u februaru ove godine kada je kraljica Elizabeta Druga javno izjavila da je njena "iskrena želja" da Kamila bude poznata kao kraljica supruga, kada je njen sin nasledi. Time je jednom za svagda odogovorila na pitanja o njenom statusu u kraljevskoj porodici.

Prvi britanski kralj sa diplomom univerziteta

Princ Čarls Filip Artur Džordž rođen je 14. novembra 1948. godine u Bakingemskoj palati. Kada je njegova majka stupila na presto 1952. tada trogodišnji princ postao je vojvoda od Kornvola. Princem od Velsa proglašen je u dvadesetoj godini života i tu titulu nosio je do kraljičine smrti.

profimedia

 

Njegove godine provedene u školi nisu bile naročito srećne. Drugovi iz škotskog srednjoškolskog internata Gordonstaun, koji je završio i njegov otac Filip, su ga maltretirali. 

Nakon te srednje škole, koja se hvali reputacijom da gradi karakter svojih štićenika intenzivnim aktivnostima u prirodi, studirao je na Triniti koledžu Kembridž univerziteta, gde je 1970. postao prvi član kraljevske porodice koji je dobio univerzitetsku diplomu.

Sedam godina proveo je u vojnoj uniformi, obučavajući se za vojnog pilota, a zatim se pridružio kraljevskoj mornarici, gde je učio da upravlja helikopterima. Okončao je vojnu karijeru kao komandant minolovca "HMS Bronington" 1976.

profimedia

 

Čarlsova veza sa Kamilom počela je pre nego što će isploviti na more, ali su se udaljili i ona se udala za oficira konjice.

Bajka bez srećnog kraja

Lejdi Dajanu Spenser upoznao je 1977. kada je ona imala samo 16 godina, a on se viđao sa njenom starijom sestrom. Dajana ga neće ponovo videti sve do 1980. godine, kada su počele da se javljaju glasine o njihovoj veridbi, nakon što je pozvana u dvor da provede vreme sa Čarlsom i njegovom porodicom.

Veridbu su objavili u februaru 1981. i već tada bilo očigledno da je njihov odnos u najmanju ruku čudan. Kada ih je novinar pitao da li su zaljubljeni, Dajana je odmah odgovorila: "Naravno!", dok je Čarls rekao: "Šta god znači to 'zaljubljeni'".

Tanjug AP/AP PhotoPool

 

Iako se ona nasmejala na takav njegov odgovor, kasnije je rekla da ju je ta opaska "potpuno porazila".

Par se venčao 29. jula 1981. u Katedrali Svetog Pavla, a ceremoniju je putem televizije gledao ceo svet. Princ Vilijam, sada naslednik krune, rođen je manje od godinu dana kasnije, a njegov brat Hari 1984.

Bajka je pred očima javnosti ubrzo počela da se ruši. Čarls je priznao preljubu u jednom intervjuu 1994, a Dajana kasnije skrenula pažnju javnosti na odnos njenog muža sa Kamilom, rekavši da ih je "u braku bilo troje".

Ta objava ukaljala je Čarlsovu reputaciju, naročito među mnogima koji su voleli Dajanu ne samo zbog njenog stila, nego i zbog humanitarnog rada sa pacijentima obolelim od side i žrtvama mina.

Ispunjena sudbina

Vilijam i Hari bili su u rascepu, ali su u javnim nastupima uvek s poštovanjem govorili i o majci i o ocu. 

Međutim, tenzije su ponovo izbile, a dodatno ih je naglasila odluka Harija i njegove žene Megan Markl da se odreknu kraljevskih dužnosti i presele u Kaliforniju 2020. godine. 

Tanjug/AP/Frank Augstein

 

U televizijskom intervjuu oni su kasnije rekli da je neko od članova kraljevske porodice otvorio pitanje o boji kože njihove bebe, a taj eksplozivni razgovor primorao je Vilijama da javno izjavi da u porodici nemaju rasiste.

Čarls je za to vreme istrajavao i sve češće menjao kraljicu u njenim poznim godinama. Godine 2018. imenovan je za njenog naslednika na čelu Komonvelta, asocijacije 54 zemlje, koje su ranije bile deo Britanske imperije. Proces je ubrzan nakon smrti njenog muža princa Filipa 9. aprila 2021. pa je poslednjih meseci, nekada i u poslednjem trenutku, morao da zameni majku, dok je njeno zdravlje sve više slabilo.

Tanjug/Carl Court, Pool Photo via AP, File

 

Uoči otvaranja Parlamenta 10. maja 2022. kraljica je tražila od Čarlsa da predsedava, predavši mu jednu od najvažnijih ustavnih dužnosti, što je bio jasan znak da je tranzicija u toku.

Kamila je u dokumentarcu 2018. rekla da je Čarls vrlo komotan sa idejom da bi jednog dana mogao da postane kralj.

"Mislim da će njegova sudbina doći. Oduvek je znao da će taj trenutak doći i ne mislim da mu to uopšte donosi teret", rekla je Kamila. 

Komentari (0)

Evropa