Evropa

Italijani podeljeni oko pravog načina za pripremu testenine: Kolateralna šteta visokih računa za struju i gas

Komentari

Autor: Euronews

12/09/2022

-

19:48

Italijani podeljeni oko pravog načina za pripremu testenine: Kolateralna šteta visokih računa za struju i gas
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rastući računi za struju i gas izazvali su žestoku debatu u Italiji oko najboljeg načina kuvanja testenine.

Italijani su podeljeni – jedni smatraju da se testenina može kuvati u vodi koja je dostigla tačku ključanja nakon čega se može isključiti ringla. Drugi pak, misle da je to "kulinarska jeres“. Jedan od njih je i Vasfi Mesijea, kuvar u tradicionalnom restoranu "Sabatino“ u Rimu.

"Testenina može da se kuva sama, bez dodavanja plamena. Ako dostignete temperaturu ključanja od 100 stepeni, možete isključiti ringlu i ona će nastaviti da se kuva, ali će biti loše skuvana“, kaže on.

Mesijea, koji je u svojoj dugogodišnjoj karijeri pripremao tradicionalnu rimsku testeninu karbonaru za bivšeg predsednika SAD Bila Klintona i brojne druge predsednike i prve dame, kaže da govori iz iskustva.

Njegov poslodavac Luiđina Pantalone, čija porodica drži restoran "Sabatino“ u centru Rima skoro 100 godina, kaže da je zabrinuta zbog povećanja troškova energije. Ali, ona ne smatra da je ušteda održivo rešenje za njen posao jer kupci žele testeninu "al dente“, što znači da bude čvrsta za zalogaj, a ne prekuvana.

"Upravo smo izašli iz pandemije koja nas je zaista izbacila iz ritma, i baš sada kada ostvarujemo neki profit, trpimo povećanje računa za gas i struju. Ovo stvara mnogo problema našem poslovanju jer se trudimo da ne menjamo cene, ali nisam sigurna koliko ćemo dugo odolevati u tome“, rekla je Pantalone.

Uprkos tome, vodeće italijansko udruženje proizvođača testenina "Unione Italiana Food“, procenilo je da oni koji koriste kontroverzni pristup bez plamena mogu da uštede do 47 odsto gasa koji inače troše za tradicionalnu metodu kuvanja.

Tako ni ne čudi što neka italijanska domaćinstva razmišljaju o tome usred rastućih računa, posebno zato je cena gasa i dalje sedam puta viša od one koja je bila 2021.

Prema podacima organizacije, devet od deset Italijana i dalje ne isključuje ringlu tokom kuvanja testenine do samog kraja.

Ipak, za tradicionaliste postoje dva laka saveta za uštedu energije: držite poklopac na loncu dok dovedete vodu do ključanja i koristite samo 700 mililitara vode na svakih 100 grama testenine, ne više.

Komentari (0)

Evropa