Evropa

SAD u depeši tvrde da je Rusija potrošila 300 miliona dolara za "tajni uticaj" širom sveta, pominju se DF i Dodik

Komentari
SAD u depeši tvrde da je Rusija potrošila 300 miliona dolara za "tajni uticaj" širom sveta, pominju se DF i Dodik
SAD u depeši tvrde da je Rusija potrošila 300 miliona dolara za "tajni uticaj" širom sveta, pominju se DF i Dodik - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rusija je tajno potrošila više od 300 miliona dolara poslednjih godina pokušavajući da utiče na političare i druge zvaničnike u više od dvadeset zemalja, među kojima su evropske, navedeno je u američkoj depeši koju je potpisao državni sekretar SAD Entoni Blinken. Među državama u kojima je Rusija pokušavala da ostvari uticaj na taj način su Albanija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora, ali i Ukrajina. Glas Amerike prenosi da je američki zvaničnik saopštio da su među onima koji su dobijali novac koalicija Demokratski front u Crnoj Gori i član predsedništva BiH Milorad Dodik.

Stejt Department je preduzeo veoma neobičen korak time što je objavio depešu koja je poslata diplomatskim predstavnicima širom sveta. Depeša je označena kao "osetljiva", i nije bila namenjena za širu javnost, ali nije bila ni označena kao "poverljiva".

Američke diplomate su dobile instrukcije da razgovaraju sa vladama domaćinima o navodom ruskom mešanju i rečeno im je da preporuče uvođenje sankcija, zabrane putovanja i da obelodane prikriveno finansiranje, prenosi Gardijan.

Sudeći prema depeši, obaveštajci veruju da je Rusija planirala da potroši još stotine miliona dolara za finansiranje političara i partija u svetu, ali ne navodi se kako su došli do sume od 300 miliona, koja je do sada potrošena. 

AP/ Ivan Sekretarev

 

Kako prenosi Euronews, neke od taktika koje je Rusija navodno koristila podrazumevale su usmeravanje novca u odrđene ciljeve i političare, kao i u razne organizacije u Evropi.  

Američki zvaničnik koji je razgovarao sa novinarima pod uslovom da ostane anoniman je rekao da je Putin trošio ogromne sume "u pokušaju da manipuliše demokratijama iznutra". 

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs nazvao je tajno finansiranje Rusije "napadom na suverenost". 

"To je pokušaj da se ukine sposobnost ljudi širom sveta da izaberu vlade koje smatraju najprikladnijima da ih predstavljaju, da zastupaju njihove interese i da zastupaju njihove vrednosti", dodao je on. 

Američke diplomate su dobile zadatak da razgovaraju sa vladama nekih od zemalja koje su navodno na meti Kremlja zbog operacija zlonamernog uticaja, i iako nisu date nikakve informacije o bilo kojim političarima ili strankama koji su posebno imali koristi od ruskog finansiranja, određene zemlje su dobile specifične informacije, saopštio je Stejt Department. 

Tanjug/AP/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin

 

Gardijan piše i da je američki visoki zvaničnik odbio da kaže koliko je novca Rusija konretno potrošila u Ukrajini, podsećajući da su u toj zemlji predsednik Volodimir Zelenski i ostali zvaničnici  konstantno optuživali Vladimira Putina za mešanje u unutrašnju politiku. 

Povodom ovih navoda, ruska ambasada u Vašingtonu nije odmah bila dostupna za komentar.

Američki zvaničnik: Rusija tajno finansirala Dodika i DF

Glas Amerike piše da je izvor iz američke administracije, koji je upoznat sa konkretnim slučajem, saopštio da su politička koalicija Demokratski front u Crnoj Gori, kao i član predsedništva BiH Milorad Dodik, dobijali tajne novčane iznose od Rusije u okviru napora Moskve da stekne uticaj u inostranstvu. 

Međutim, taj zvaničnik nije obelodanio tačne iznose koji su izdvojeni za Dodika i DF.  

"Obaveštajna zajednica je zabeležila povećanje te aktivnosti od 2014. godine do danas. Među primerima koji su izneseni, u Bosni, pre izbora 2018. godine, Konstantin Malofejev tajno je pomagao finansiranje predsedničke kampanje Milorada Dodika. Taj primer pokazuje da Rusija nije ispunila obećanje da ulaže u ekonomski razvoj Republike Srpske, već je umesto toga omogućavala korupciju vladajuće stranke i stvorila nejednake uslove za opozicione stranke”, naveo je izvor iz administracije. 

Još nema odgovora od strane Milorada Dodika o ovim navodima.

Kada je reč o Crnoj Gori, izvor navodi sledeće: "Saradnici Olega Deripaske obezbeđivali su fondove Demokratskom frontu 2016. i verovatno pre izbora 2018. godine putem neadekvatnih ugovora i ofšor kompanija. U Albaniji smo videli da je 2017. Rusija obezbedila Demokratskoj stranci oko pola miliona dolara kroz kompanije koje prikrivaju nezakonite aktivnosti". 

Ubrzo se oglasio Demokratski front koji je odbacio navode u kojima se oni povezuju sa tajnim finansiranjem iz Rusije.  

"Izgleda da ste nas zamenili sa Milanom Roćenom", navodi se u odgovoru Demokratskog fronta, objavljenom na Facebook stranici.  

Milan Roćen, savjetnik je predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, a do početka 2006. godine bio je ambasador Crne Gore u Moskvi. Uz ovaj komentar DF je objavio ranije tajno snimljen razgovor Roćena i Deripaske, koji potiče iz vremena prije referenduma o obnovi nazavisnosti Crne Gore 2006. godine, a koji je objavljen 2019. godine. 

Radio Slobodna Evropa navodi da je ruski oligarh Oleg Deripaska bio vlasnik najvećeg preduzeća u Crnoj Gori, i da trenutno poseduje nekretnine na Crnogorskom primorju. On je tužio Crnu Goru da je prekršila više obaveza iz sporazuma o zaštiti stranih investicija, ali je sve sporove izgubio pred međunarodnim sudovima. 

Komentari (0)

Evropa