Evropa

Gutereš nakon razgovora sa Putinom: Daleko je mir u Ukrajini

Komentari

Autor: Fonet

14/09/2022

-

20:28

Gutereš nakon razgovora sa Putinom: Daleko je mir u Ukrajini
Gutereš nakon razgovora sa Putinom: Daleko je mir u Ukrajini - Copyright Tanjug/AP/Jeon Heon-Kyun

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je posle razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom da smo daleko od mira u Ukrajini, iako veruje da je mir od suštinskog značaja.

"Lagao bih kada bih rekao da bi tako nešto uskoro moglo da se dogodi, rekao je prvi čovek svetske organizacije. Gutereš je istakao da bi bilo naivno misliti da smo blizu mogućnosti postizanja mirovnog sporazuma, dodavši da je spreman da pruži podršku tom procesu. Nastavljam kontakte sa obe strane i nadam se da će se jednog dana stvoriti mogućnosti da se pređe na viši nivo diskusije", kazao je Gutereš, prenosi Glas Amerike.

Kako je ukazao, teme razgovora sa Putinom bile su izvoz žitarica iz crnomorskih luka, zarobljenici ruskog rata u Ukrajini i ukrajinska nuklearna elektrana u Zaporožju, koju kontrolišu ruske snage.

"Razgovarali smo o preprekama koje postoje u vezi sa izvozom ruske hrane i đubriva. Trenutno u svetu imamo dramatičnu situaciju u vezi sa veštačkim đubrivom. Iz raznih delova sveta stižu informacije da se obrađuje manje zemlje nego ranije i rizikujemo da dođe do nestašica hrane", upozorio je Gutereš.

Dodao je da su razmatrali pitanje ratnih zarobljenika, a razgovarali su i o misiji koja bi se bavila utvrđivanjem činjenica u vezi sa napadom u gradu Olenivka, kada su poginule desetine ukrajinskih ratnih zarobljenika.

"Rusija je obećala da za to neće biti prepreka, bez obzira koji način za to izaberemo"

Tema razgovora bila je i elektrana Zaporožje, kao i druga pitanja relevantna u ovoj situaciji, rekao je Gutereš novinarima.

Gutereš veruje u produžetak sporazuma o hrani s Rusijom

Gutereš danas sa Putinom razgovarao i o ukrajinskom izvozu žitarica preko Crnog mora istakao da se nada da će uz posredovanje UN  dogovor biti očuvan, prenosi Rojters.

"Uklanjanje prepreka koje još uvek postoje u vezi sa izvozom ruskih đubriva apsolutno je neophodno", rekao je Gutereš nakon razgovora sa Putinom.

Olakšavanje ruskih isporuka hrane i đubriva centralni je aspekt paket aranžmana od 22. jula, uz posredstvo Ujedinjenih nacija i Turske, kojim su takođe ponovo pokrenute ukrajinske isporuke crnomorskog zrna i đubriva. Rusija je nedavno kritikovala sporazum, žaleći se da je njen izvoz i dalje ometan. Rojters dodaje da je dogovor uključivao amonijak - ključni sastojak nitratnog đubriva - čiji je izvoz postao problematičan kada je početkom rata u Ukrajini prekinut cevovod, koji je ga je iz ruskog regiona Volgar prenosio do ukrajinske crnomorske luke Južni.

Ujedinjene nacije sada nastoje da posreduju u obnavljanju tog izvoza amonijaka.

"Postoje razgovori u vezi sa mogućnošću izvoza ruskog amonijaka preko Crnog mora", rekao je Gutereš i dodao da "postoji bojazan da dođe do sloma svetskog tržištu đubriva".

On je naglasio da ima vesti iz različitih delova sveta da su obrađene površine mnogo manje nego u prethodnom ciklusu.

"To znači da rizikujemo da 2022. imamo ozbiljan nedostatak hrane" naveo je Gutereš i napomenuo da je bilo nekog izvoza ruske hrane i đubriva iz ruskih luka, ali da je to mnogo manje od potrebnog.

SAD su saopštile da ruska hrana i đubrivo ne podležu sankcijama uvedenim zbog rata u Ukrajini i istakle da sarađuju sa Ujedinjenim nacijama na rešavanju svih pritužbi Rusije. Uprkos dosadašnjem uspehu sporazuma o izvozu hrane i đubriva, Gutereš je rekao da je kraj rata ''još uvek daleko''.

 

Komentari (0)

Evropa