Evropa

RAT U UKRAJINI Usvojena rezolucija IAEA: Rusija da okonča okupaciju Zaporožja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/09/2022

-

07:13

RAT U UKRAJINI Usvojena rezolucija IAEA: Rusija da okonča okupaciju Zaporožja
RAT U UKRAJINI Usvojena rezolucija IAEA: Rusija da okonča okupaciju Zaporožja - Copyright AP/Andrew Kravchenko, Tanjug AP/Kostiantyn Liberov, Leo Correa

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini ušao je u 204. dan. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio je da su ukrajinske snage ovog meseca do sada oslobodile oko 8.000 kvadratnih kilometara okupirane teritorije, u severoistočnoj Harkovskoj oblasti. On je juče obišao grad Izjum, koji su nedavno ponovo zauzele ukrajinske snage i zahvalio vojnicima. Za to vreme, još pet rodova natovarenih žitaricama isplovilo je juče iz ukrajinskih luka. Sa druge strane, juče su se telefonom čuli nemački kancelar Olaf Šolc i ruski predsednik Vladimir Putin, a nakon toga Šolc je izjavio da Putin, nažalost, još nije shvatio da je odluka o napadu na Ukrajinu greška.

Ključne stvari:

  • Zelenski obišao Izjum, zahvalio vojnicima i podigao zastavu
  • Kirilenko pozvao na evakuaciju iz okupiranih područja
  • Iz ukrajinskih luka isplovilo jos pet brodova sa žitaricama
  • Rojters: Putin odbio sporazum koji je s Kijevom sklopio Kozak
  • Ponovo osposobljena tri voda u Zaporožju
  • Zelenski: Oslobođeno 8.000 kilometra kvadratna, stabilizovano pola od toga
  • Gutereš razgovarao sa Putinom o Zaporožju i izvozu hrane
  • Ursula fon der Lajen danas u Kijevu

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

10.50 SAD stavile Kadirova na listu sankcija

Sjedinjene Američke Države stavile su čečenskog lidera Ramzana Kadirova na listu sankcija, saopštilo je večeras američko ministarstvo finansija. Osim Kadirova, SAD su stavile na crnu listu i njegovu suprugu Medni Kadirovu, decu Ajšat, Kadižat i Tabarik, preneo je TAS S. Kao dodatak, na listu su stavljeni Fatima Kazujeva i Aminat Ahmadova, jer su "povezane" sa Ramzanom Kadirovom.

22.40 Rezolucija IAEA: Rusija da okonča okupaciju Zaporožja

Upravno telo Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) usvojilo je danas rezoluciju kojom se od Rusije traži da okonča okupaciju nuklearne elektrane Zaporožje u Ukrajini, prenosi Rojters. Ovo je druga rezolucija koju je usvojila IAEA od početka ruskog napada na Ukrajinu i sadržaj je sličan, iako je prva rezolucija usvojena u martu kada su ruske snage osvojile Zaporožje.

Obe rezolucije su predložile Kanada i Poljska u ime Ukrajine, koja nije član IAEA. U tekstu rezolucije se poziva Rusija da "momentalno obustavi sve aktivnosti protiv i u NE Zaporožje i bilo kojoj nuklearki u Ukrajini", dodaje se. Za rezoluciju je bilo 26 glasova "za", dva glasa su bila protiv, a sedam je bilo uzdržano.

Rusija i Kina su glasale protiv, dok su Egipat, Južna Afrika, Senegal, Burundi, Vijetnam, Indija i Pakistan bili uzdržani. Delegacija IAEA je pre nekoliko nedelja boravila u Zaporožju kako bi na licu mesta videla oštećenja objekata usled granatiranja elektrane, za koja se međusobno optužuju Ukrajina i Rusija.

Associated Press

20.35 Fon der Lajen: Podrška Ukrajini je skupa, ali sloboda nema cenu

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da podrška Ukrajini skupo košta, ali da je sloboda "neprocenjiva", komentarišući velike cene energenata i inflaciju u Evropi. Ona je dodala za Rojters da "sankcije EU Rusiji imaju veliki i vidljiv uticaj". Fon der Lajen je treći put od početka rata boravila u Kijevu, a danas se susrela sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim. Ona je istakla da "sloboda, međunarodni mir, demokratija" nemaju cenu.

20.00  Deo EU traži novog UN izvestioca za ljudska prava u Rusiji

Grupa zemalja članica EU složila se da zatraži od Saveta UN za ljudska prava da imenuje novog nezavisnog eksperta za navodna kršenja ljudskih prava u Rusiji, objavio je danas Rojters pozivajući se na tri upućena izvora. Odluka o imenovanju novog specijalnog izvestioca, doneta na sastanku iza zatvorenih vrata, usledila zbog, kako navodi Rojters, strogih ruskih zakone u vezi sa kažnjavanjem ljudi za koje Moskva sumnja da diskredituju oružane snage ili šire lažne informacije.

14.00 Fon der Lajen se zahvalila Zelenskom na ordenu

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen zahvalila se ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom na dodeli ordena.

"Poštovani Volodimire Zelenski, hvala vam puno na dodeli Ordena Jaroslava Mudrog. Ovo je velika čast. Prihvatam to u ime svih građana EU. I kao simbol naše snažne veze", napisala je fon der Lajen na Tviteru.

13.36 U toku evakuacija zbog oštećene brane

U Krivom Rogu, rodnom gradu ukrajinskog predsednika Vladmira Zelenskog, u toku je evakuacija stanovnika zbog oštećenja lokalne brane Karačun do kojih je došlo nakon granatiranja sa ruske strane. Prema navodima ukrajinskih zvaničnika, brana je gađana sa osam krstarećih raketa kao osveta ruske vojske zbog poraza na frontu koji su im nanele ukrajinske trupe.

13.30 Kuleba: Rusi granatirali "Krivi Rog"

"Rusko granatiranje hidro struktura 'Krivi Rog' je ratni zločin. Ukrajinska vojska ih je pobedila na bojnom polju, i sada ciljaju našu infrastrukturu i civile", saopštio je Kuleba. Inače, ovo granatiranje je izazvalo velike poplave nakon što je reka Inhulec narasla gotovo 2,5 metra, oštetivši 112 domova, preneo je Gardijan. Još jedan ukrajinski zvaničnik, Oleksandr Vikul, rekao je da su Rusi danas ponovo ciljali "Krivi Rog" i da je tom prilikom pogođena industrijska zona.

11.00 Proruski načelnik administracije: Ukrajinci pojačavaju snage duž fronta, ali još nisu ušli u Hersonsku oblast

Ukrajinske oružane snage pojačavaju svoje prisustvo duž linija fronta, ali još nisu uspele da uđu u Hersonsku oblast, saopštio je danas za televizijski kanal "Solovjev lajv" Kiril Stremousov, zamenik načelnika lokalne proruske vojno-civilne administracije.

"Stalno jačaju snage, ali voleo bih da ponovo naglasim da svaki put kada putujem u Kiseljivku, to se objavi na internetu. Hersonska oblast je ostala u svojim granicama. Niko nije prodro u Suhoj stavok, ili u Davidov Brod, ili u Kiseljivku, kako su pisali, to je jednostavno suprotno činjenicama", tvrdi Stremousov, prenosi TASS.

09.57 Ursula fon der Lajen doputovala u Kijev

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen stigla je danas u Kijev. Ona je najavila da će razgovarati sa predsednikom Volodimirom Zelenskim i premijerom Denisom Šmihalom i o evropskim integracijama Ukrajine.

 

 

09.20 Habek: Ukrajini potrebno 350 milijardi dolara za obnovu

Nemački ministar ekonomije Robert Habek saopštio je danas da je, prema sopstvenim procenama Kijeva, Ukrajini za obnovu potrebno 350 milijardi dolara. Nemački ministar ekonomije saopštio je nakon sastanka sa ukrajinskim ministrom trgovine da se sada vidi mogućnost za, pobedu Ukrajine u ratu sa Rusijom.

„Sada možete da vidite da bi to moglo da se završi pobedom slobode i demokratije“, rekao je on novinarima.

Euronews TV

08.10 Britansko ministarstvo odbrane: Ukrajinske snage nastavljaju konsolidaciju u Harkovskoj oblasti

Britansko ministarstvo odbrane je saopštilo danas da ukrajinske snage nastavljaju sa konsolidacijom u delovima Harkovske oblasti, koje su ponovo stavile pod svoju kontrolu, a da se ruske jedinice povlače. Ruske snage su se uglavnom povukle iz Hrakovske oblasti zapadno od reke Oskil, objavilo je britansko ministarstvo odbrane u svom dnevnom obaveštajnom biltenu na Tviteru, prenosi Rojters.

07.37 Ursula fon der Lajen danas u Kijevu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski najavio je da će predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen danas posetiti Kijev. On je u svom noćnom obraćanju rekao da će predsednica EK doći u Ukrajinu koja nastoji da postane članica EU, prenosi Gardijan. Planove za posetu Kijevu najavila je juče i Fon der Lajen tokom govoru o stanju EU u Strazburu kada je obećala da će EU nastaviti da pruža podršku Ukrajini.

07.30 Kijev: Rusija izvela osam raketnih napada na jedan grad

Rusija je izvela osam raketnih napada na Krivi Rih, a voda preti da ugrozi ovaj ukrajinski grad, saopštio je zvaničnik iz kabineta predsednika Ukrajine Kiril Timošenko. "Danas je Krivi Rih pogođen, prema preliminarnim podacima, sa osam ruskih krstarećih raketa. To je teroristički napad na naš narod, na određeni grad. Rakete su ciljale infrstrukturu koja je od vitalne važnosti za stanovnike", napisao je Timošenko na Telegramu, prenosi Ukrinform.

Krivi Rih, grad u južnoj Ukrajini, suocava se s porastom nivoa vode nakon vazdušnog napada juče oko 17 časova, pošto je osam krstarecih projektila iz aviona ispaljeno na lokalnu infrastrukturu, konkretno na hidraulična postrojenja, saopštio je ukrajinski zvaničnik.

07.16 Zelenski doživeo saobraćajnu nesreću

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski doživeo je tokom noći saobraćajnu nesrećnu, ali nije ozbiljnije povređen, saopštio je njegov portparol Sergij Nikiforov. Zelenski se vraćao u Kijev iz Harkovskog regiona gde je posetio vojnike u Izjumu, prenosi AP.

Nikiforov je rekao je da se automobil u kojem je bio Zelenski sudario sa jednim privatnim vozilom. "Predsednika je pregledao doktor, i nisu utvrđene ozbiljnije povrede", rekao je Nikiforov u objavi na Fejsbuku i dodao da je vozača drugog vozila odvezla hitna pomoć. Policija istražuje uzrok nesreće. Zelenski se ipak kasnije obratio u video-obraćanju kao i svake noći.

07.05 Zelenski obišao Izjum, zahvalio vojnicima i podigao zastavu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obišao je juče grad Izjum, koji su nedavno ponovo zauzele ukrajinske snage i svečano podigao ukrajinsku zastavu iznad zgrade gradskog veća, saopštila je ukrajinska vojna brigada.

Zelenski je zahvalio vojnicima na "oslobađanju ukrajinskih teritorija", prenosi Rojters. Kratko se obratio novinarima, rekavši da je prizor u Izjumu koji AP opisuje kao razoren grad, veoma šokatan, ali da nije šokantan za njega "jer smo iste slike videli iz Buče, sa prvih oslobođenih teritorija, tako da su isti rušili zgrade i ubijali ljude".

06.55 Zelenski: Oslobođeno 8.000 kilometra kvadratna, stabilizovano pola od toga

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio je da su ukrajinske snage ovog meseca do sada oslobodile oko 8.000 kvadratnih kilometara okupirane teritorije, u severoistočnoj Harkovskoj oblasti, prenosi Rojters.

"Stabilizacione mere su završene na otprilike polovini te teritorije, a na oslobođenom području približno iste veličine, mere stabilizacije su još uvek u toku“, rekao je Zelenski u sinoćnom obraćanju, navodi britanska agencija uz napomenu da u ovom trenutku nije mogla nezavisno da potvrdi ove informacije.

06.33 Kirilenko pozvao na evakuaciju iz okupiranih područja

Ukrajinski guverner Donjecke oblasti na jugoistoku zemlje Pavlo Kirilenko ponovo je juče pozvao na evakuaciju ljude iz područja koja su ostala pod kontrolom proruskih snaga navodeći da će u suprotnom biti mete ruskih napada.

"Rusi namerno muče lokalno stanovništvo na osvojenim područjima i zbog toga je jedino rešenje za civilno stanovništvo da se evakuiše u bezbednija područja u Ukrajini", istakao je Kirilenko. On je na Telegramu postavio slike ruskih napada na grad Kramatorsk na istoku Ukrajine u Donjeckoj oblasti, objavio je Gardijan.

06.25 Iz ukrajinskih luka isplovilo jos pet brodova sa žitaricama

Još pet brodova natovarenih žitaricama isplovilo je juče iz ukrajinskih luka, saopštilo je Ministarstvo odbrane Turske, a prenosi agencija Anadolija. Turska, Ujedinjene nacije, Rusija i Ukrajina potpisali su 22. jula u Istanbulu sporazum o obnavljanju izvoza žitarica iz tri ukrajinske luke na Crnom moru koje su bile blokirane ratom Rusije i Ukrajine.

06.15 Rojters:Putin odbio sporazum koji je s Kijevom sklopio Kozak

Britanska agencija Rojters objavila je juče informaciju da je glavni ruski pregovarač za Ukrajinu Dmitri Kozak saopštio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu na početku rata u februaru, da je sklopio privremeni dogovor s Kijevom, koji bi zadovoljio zahtev Moskve da Ukrajina ostane izvan NATO-a, ali da je Putin to odbio i nastavio sa vojnim pohodom.

Britanska agencija navodi, pozivajući se na trojicu ljudi bliskih ruskom rukovodstvu, da je izaslanik Dmitri Kozak, koji je rođen u Ukrajini, rekao Putinu kako veruje da je dogovor koji je sklopio otklanja potrebu da Rusija nastavi vojnu operaciju protiv Ukrajine velikih razmera. Rojters je prvi put izvestio o Kozakovoj preporuci Putinu da prihvati sporazum.

06.10 Gutereš razgovarao sa Putinom o Zaporožju i izvozu hrane

Gutereš rekao je da je juče telefonom razgovorao s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, pored ostalog i o situaciji oko nuklearke u Zaporožju. Gutereš je na konferenciji za novinare posvećenoj početku 77. zasedanja Generalne skupštine UN istakao da su on i ruski predsednik pričali o produženju ugovora o izvozu žitarica i njihovom nesmetanom transportu na Crnom moru, prenosi TAS S. On je dodao da je bilo i reči o izvozu ruskih amonijumskih đubriva.

05.45 Ponovo osposobljena tri voda u Zaporožju

Sva tri pomoćna voda za snabdevanje strujom u nuklearki Zaporožje koja je pod ruskom kontrolom ponovo su osposobljena, saopštila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u Beču. Prvi je ponovo osposobljen za rad u subotu, prenosi Rojters.

Jedan od njih snage 750/330 kilovolti vrši napajanje nuklearke strujom potrebnom za hlađenje reaktora i druge bezbednosne funkcije.

05.30 Šolc: Putin nije shvatio da je odluka o napadu na Ukrajinu greška

Predsednik Rusije Vladimir Putin, nažalost, izgleda još nije shvatio da je odluka o napadu na Ukrajinu greška, izjavio je danas nemački kancelar Olaf Šolc, komentarišući telefonski razgovor koji je sa Putinom imao dan ranije.

Šolc je rekao da je i dalje važno da se Putinu naglasi da Rusija mora da se povuče iz Ukrajine, preneo je Rojters. U jučerašnjem 90-minutnom telefonskom razgovoru, Šolc je pozvao Putina da pronađe diplomatsko rešenje za sukob u Ukrajini zasnovano na prekidu vatre i potpunom povlačenju ruskih trupa što je pre moguće.

Komentari (1)

Megido

15.09.2022 10:01

Ja jedva čekam da Bog primeni na modernim vojskama čudesnu taktiku koju je često primenjivao u prošlosti starih izraelskih ratova protiv filistejskih i drugih osvajača. Jednostavno bi naterao neprijateljske vojske koje krenu na Izraelce da se međusobno istrebe (2. Let. 20:22-25).

Evropa