Evropa

"Putin i dalje veruje da je u pravu što je izvršio invaziju na Ukrajinu": Šolc o 90-minutnom razgovoru sa ruskim liderom

Komentari

Autor: Business Insider, Politico

15/09/2022

-

16:42

"Putin i dalje veruje da je u pravu što je izvršio invaziju na Ukrajinu": Šolc o 90-minutnom razgovoru sa ruskim liderom
"Putin i dalje veruje da je u pravu što je izvršio invaziju na Ukrajinu": Šolc o 90-minutnom razgovoru sa ruskim liderom - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ruski predsednik Vladimir Putin i dalje smatra da je napravio pravi izbor kada je izvršio invaziju na Ukrajinu, iako njegove snage i dalje trpe velike poraze na bojnom polju, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc, prenosi Biznis insajder.

"Nažalost, ne mogu da vam kažem da je stekao neki drugi utisak o tome da je bila greška početi ovaj rat. I nije bilo naznaka da će kod njega grade neki novi stavovi", rekao je nemački kancelar u sredu, dan nakon što je razgovarao sa Putinom 90 minuta.

Šolc je rekao novinarima da, iako ima različite stavove od Putina, i dalje veruje da je važno da njih dvojica ostanu u kontaktu, prenose mediji.

Prema listingu poziva nemačke vlade, Šolc je pozvao Putina kako bi pregovarao o prekidu vatre i povukao svoje trupe iz Ukrajine, preneo je Politiko. Šolc je takođe naglasio važnost izbegavanja eskalacije sukoba oko nuklearne elektrane u Zaporožju koju je okupirala Rusija i zbog koje su međunarodni nadzorni organi duboko zabrinuti jer se konstantno granatira.

Kremlj je u utorak takođe potvrdio da će Putin i Šolc ostati u kontaktu.

Poziv u utorak usledio je u trentuku kada su ukrajinski lideri kritikovali Nemačku zbog neisporuka oružja. Ukrajina inače i dalje moli Zapadd za oružje i municiju kao pomoć u njenoj brzoj kontraofanzivi.

Ukrajinska kontraofanziva u severoistočnom regionu Harkova dovela je do sukoba sa ruskim trupama, a ova istočnoevropska zemlja je povratila hiljade kvadratnih kilometara teritorije koja je ranije bila pod okupacijom Putinovih snaga.

 

Komentari (0)

Evropa