Evropa

Trendafilova: Nadam se da će suđenje Tačiju, Veseljiju i ostalima početi uskoro

Komentari

Autor: Fonet

20/09/2022

-

23:47

Trendafilova: Nadam se da će suđenje Tačiju, Veseljiju i ostalima početi uskoro
Trendafilova: Nadam se da će suđenje Tačiju, Veseljiju i ostalima početi uskoro - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu Ekaterina Trendafilova izjavila je da se nada da će suđenje Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju i ostalima početi uskoro.

Trendafilova u intervjuu Radio televiziji Srbije nije precizirala datum početka suđenja, ali je istakla da je reč o obimnom slučaju na kojem sudije rade veoma intenzivno i da ima više od milion stranica dokaznog materijala.

"Sudije za prethodni postupak rade intenzivno i videćemo, a nadam se da će se to dogoditi relativno brzo!, kazala je Trendafilova.

Na pitanje da li nastavljena istraga o navodima Dika Martija o trgovini organima, jer se u javnim delovima optužnice to ne pominje, Trendafilova je rekla da ne može da govori o tome šta Tužilaštvo istražuje.

"Mi smo različiti organi, kao što je slučaj u kosovskom sistemu i sistemu drugih zemalja. Mi, sudije, odlučujemo o kvalitetu predmeta i delimo pravdu", rekla je predsednica Specijalizovanih veća.

Trendafilova je rekla da je upoznata sa zahtevom Albanije da Savet Evrope preispita Rezoluciju o trgovini organima, donetu na osnovu Martijevog izveštaja, ali je ukazala na osnovni princip da sudije nisu političari.

"Specijalizovana veća nemaju pravnih instrumenata da se bave izveštajem Parlamentarne skupštine Saveta Evrope. Zakon nalaže da naš mandat mora da bude u vezi sa kontekstom tog izveštaja i jasno je rečeno da mi kao Veće nadgledamo i izjašnjavamo se o onome što je odlučeno u pretpretresnom postupku, odnosno ne radimo u okviru izveštaja, već samo u okviru optužnica", rekla je Trendafilova. 

Komentari (0)

Evropa