Evropa

Varnice između Ankare i Atine: Erdogan nazvao Grčku "smešnom zemljom koja demonstrira silu", Dendijas: Direktna pretnja

Komentari

Autor: Protothema, Kathimerini, UN, PBS/T.T.

21/09/2022

-

17:32

Varnice između Ankare i Atine: Erdogan nazvao Grčku "smešnom zemljom koja demonstrira silu", Dendijas: Direktna pretnja
Varnice između Ankare i Atine: Erdogan nazvao Grčku "smešnom zemljom koja demonstrira silu", Dendijas: Direktna pretnja - Copyright Tanjug/AP, Tanjug AP/Thanassis Stavrakis, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan održao je juče govor na 77. Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku u kojem je žestoko kritikovao Grčku nazvavši je "smešnom zemljom koja demonstrira silu" i optužujući je za ubistva dece. Grčki premijer Kirijakos Micotakis rekao je da se s Grčkom "ne treba igrati" i rekao da će odgovoriti Erdoganu u sopstvenom obraćanju 21. septembra.

Govoreći na Godišnjoj skupštini UN, Erdogan je pokazao fotografije mrtvih beba i tvrdio da je to rezultat nasilja grčke obalske straže. Erdogan je između ostalog, rekao da Turci "ne žele da vide još mrtvih beba kao što je maleni Ajlan na svojim obalama". Otišao je toliko daleko da je čak tvrdio da su prošle nedelje beba od devet meseci i četvorogodišnje dete umrli jer im je grčka obalska straža potpila čamce. Nakon što je pokazao fotografije mrtve dece, pozvao je UN da kaže "stop" zločinima protiv čovečnosti koje je počinila Grčka.

Nastavljajući verbalnu paljbu po Grčkoj, Erdogan ju je nazvao "smešnom zemljom" koja "želi da demonstrira silu".

"Problem u Egeju i istočnom Mediteranu želimo da se se reši na osnovu pravila dobrosusedstva i međunarodnog prava. U istočnom Mediteranu, održavanje mira zavisi od poštovanja prava svih strana... Branićemo svoja prava na Egejskom moru i u istočnom Mediteranu i nećemo podleći politici eskalacije koju slede druge zemlje", dodao je on.

U njegovom govoru nije nedostajalo ni referenci na kiparsko pitanje. Kako je rekao Erdogan, "čak i po pitanju Kipra, Turska želi trajno i pravedno rešenje".

"Svi moraju da prihvate da na Kipru postoje dve države i dva naroda i to se mora poštovati. Kiparski Turci imaju ista prava. Želeli bismo da tražimo od međunarodne zajednice da prekine sankcije i embargo i zaustavi ovu tiraniju", rekao je turski predsednik.

Erdogan je prethodno govoreći za televizijsku mrežu PBS, izrazio protest što SAD prodaju oružje Grčkoj i uspostavljaju nove baze na grčkom tlu, a istovremeno njegovoj zemlji uvode sankcije.

AP Photo/Mary Altaffer

 

On je ponovio da mu je predsednik Bajden obećao rešenje po pitanju F-16, kako bi Turska mogla da ih nabavi, dok je zapretio da će se, u slučaju da američka "vrata" ostanu zatvorena, okrenuti drugim rešenjima za nabavku borbenih aviona.

"Između dve prijateljske zemlje, veoma je pogrešan politički pristup uvođenja sankcija Turskoj zbog pitanja F-16. Bajden mi je obećao rešenje tog pitanja. Šta ćemo da radimo ako ne uspemo da dobijemo rezultat koji želimo od SAD-a u vezi sa F-16? Mi ćemo se pobrinuti za sebe. Dakle, daćete Grčkoj svaku vrstu podrške za F-16, gradićete tamo baze, ali nećete tu podršku dati prijateljskoj zemlji kao što je Turska u NATO-u i koja daje sve vrste podrške NATO-u? Nalazimo se u prvih pet zemalja. U ovom slučaju, posao Turske je da se brine o sebi. Inače, nemamo problem sa Amerikom", naglasio je.

"Jasna pretnja suverenitetu Grčke"

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendijas prokomentarisao da je ovakav govor dokaz "jasne i stvarne pretnje Turske".

Upitan da prokomentariše reči turskog predsednika koji je pokazao fotografije mrtvih beba, Dendijas je pozvao Tursku da koristi migracije kao oružano sredstvo, te sporne fotografije nazvao "lažnim dokazom".

"Zemlja koja direktno preti ratom, zemlja koja je izdala casus belli, koja dovodi u pitanje suverenitet Grčke na egejskim ostrvima, dolazi da razgovara o dobrosusedskim odnosima", rekao je Dendijas, a prenosi "Kathimerini".

"Zemlja koja poseduje teritorije stranih država, uključujući i Republiku Kipar, dolazi da razgovara o uslovima bezbenosti i razumevanja u istočnom Mediteranu. Ono što moramo da uradimo jeste da poručimo Turskoj da poštuje međunarodno pravo i vrati se što pre u oblast logike. Imaću priliku da pokažem seriju saopštenja, izjava i pretnji od strane turskih vladsti, uključujući i pitaje suvereniteta Egejskih ostrva zato što je ovo sada otišlo na nivo koji je bez presedana i predstavlja stvarnu pretnju suverenitetu Grčke", rekao je on.

AP Photo/Petros Giannakouris

 

S druge strane, grčki premijer Kirjakos Micotakis je juče u intervjuu za radio Sfera odgovorio da neće nasedati na provokacije Turske za koje smatra da su i deo "predizborne igre".

"Čak 63 odsto Turaka ne smatra Grčku pretnjom. Osuđeni smo na koegzistenciju jer je ono što nas spaja, više od onoga što nas razdvaja"

Iz Njujorka je poručio da će se obratiti Erdoganu i u svom govoru koji je zakazan za 21. septembar. On je objasnio da će "biti veoma strog u pogledu granica koje su postavljene".

"Svi znaju da se ne igraju sa Grčkom. Međutim, moramo da razgovaramo i rešimo naše razlike ili da razgovaramo i složimo se da se ne slažemo bez svađe. Da li su nam potrebne ovakve napetosti i ovaj otrov svaki dan?", upitao je on.

Komentari (0)

Evropa