Evropa

Savet Evrope pohvalio Severnu Makedoniju: Poboljšali pravnu zaštitu manjina, ali je potrebno videti praktičnu primenu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/09/2022

-

11:35

Savet Evrope pohvalio Severnu Makedoniju: Poboljšali pravnu zaštitu manjina, ali je potrebno videti praktičnu primenu
Savet Evrope pohvalio Severnu Makedoniju: Poboljšali pravnu zaštitu manjina, ali je potrebno videti praktičnu primenu - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Severna Makedonija je postigla značajan napredak u pravnoj zaštiti prava nacionalnih manjina unapređenjem svojih politika u skladu sa Okvirnom konvencijom, ali je potrebno unaprediti njihovu praktičnu primenu, kaže Savetodavni komitet Okvirne konvencije Saveta Evrope za zaštitu nacionalnih manjina. Manjine (FCNM) u novom mišljenju objavljenom danas.

Kako se navodi u najnovijem izveštaju, vlasti Severne Makedonije nastavljaju da primenjuju Okvirnu konvenciju prvenstveno na nacionalne manjine navedene u ustavu – Albance, Bošnjake, Rome, Srbe, Turke i Vlahe – uz izvesnu fleksibilnost primenjenu na nepriznate grupe.

Komitet Saveta Evrope daje nekoliko preporuka Severnoj Makedoniji sa ciljem daljeg jačanja antidiskriminacije i ravnopravnosti, zaštite nacionalnih manjina od neprijateljstva i nasilja, promovisanja njihove kulture, unapređenja njihovog obrazovanja i medijske zastupljenosti, kao i njihovih jezičkih, radnih i stambenih prava.

Ipak, napominje se da, iako su međuetnički odnosi poboljšani, etničke i jezičke linije podele izbijaju na površinu u trenucima krize. Da bi se osigurala održivost strategije "Jedno društvo za sve“, koja koristi vredan interkulturalni pristup, potrebna je veća politička podrška na visokom nivou i solidno finansiranje.

Komitet je izrazio žaljenje što mešovita školska i učionička okruženja ostaju izuzetak. "Trebalo bi slediti interkulturalni pristup, uključujući obuku nastavnika i učenika o kulturama i istoriji različitih manjina i obezbeđivanje redovnijih kontakata među učenicima različitog etničkog porekla", navodi se u saopštenju.

Ističe se da je zakonski okvir za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje je dodatno poboljšan, ali njegova primena je i dalje nezadovoljavajuća, a govor mržnje, posebno na internetu, predstavlja ozbiljan problem. "Bilo je nekoliko slučajeva kršenja ljudskih prava od strane policijskih organa, a sankcije protiv pripadnika policije su retke. Severna Makedonija se, stoga, poziva da osigura da se zločini iz mržnje i govor mržnje efikasno istražuju i da se ojačaju mehanizmi nadzora koji se bore protiv ponašanja policije", navodi Komitet Saveta Evrope.

Uprkos umerenom povećanju stope upisa i smanjenju pohađanja specijalnih škola, romska deca i dalje imaju znatno niže obrazovne rezultate, navodi se. Vlasti treba odlučno da se pozabave de facto segregiranim obrazovanjem, poboljšanjem upisa romske dece u predškolske ustanove, kao i njihov dalji pristup kvalitetnom obrazovanju. Pripadnici romske zajednice treba da uživaju zakonom zagarantovanu besplatnu zdravstvenu zaštitu, sa posebnim osvrtom na pristup uslugama reproduktivnog zdravlja i informacijama za Romkinje.

Primena Zakona o upotrebi jezika pati od značajnog jaza između ambicija zakona u pogledu upotrebe albanskog i praktične situacije u administraciji i sudovima. Potrebna su značajna ulaganja u obuku i zapošljavanje prevodilaca i dvojezičnog osoblja da bi se ovo popravilo.

Komitet navodi i da se vlasti takođe pozivaju da povećaju socio-ekonomsko učešće pripadnika nacionalnih manjina koji žive u ruralnim oblastima ulaganjem u infrastrukturu i mogućnosti zapošljavanja mladih pripadnika manjina.

Mišljenje je objavljeno zajedno sa komentarima nadležnih, a sažetak Petog mišljenja je takođe dostupan na makedonskom i albanskom jeziku.

Komentari (0)

Evropa