Evropa

EU i SAD apeluju na Erdogana: "Zaustaviti preteću retoriku, suvereniteti zemalja moraju se poštovati"

Komentari

Autor: Proto thema, Kathimerini/T.T.

27/09/2022

-

19:44

EU i SAD apeluju na Erdogana: "Zaustaviti preteću retoriku, suvereniteti zemalja moraju se poštovati"
EU i SAD apeluju na Erdogana: "Zaustaviti preteću retoriku, suvereniteti zemalja moraju se poštovati" - Copyright Tanjug/AP, Tanjug AP/Thanassis Stavrakis, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je optužio Grčku da skriva teroriste u kampu u Lavriju, što je samo nastavak gotovo svakodnevne zaoštrene retorike na relaciji Ankata - Atina.

"Teroristi su zaštićeni u skoro svakoj zemlji u Evropi, posebno u grčkom kampu u Lavriju", rekao je turski predsednik napominjući da teroristi predstavljaju pretnju miru i bezbednosti zapadnih zemalja koje štite terorističke grupe - "Očekujemo da sve zemlje, posebno susedi, preduzmu ogovarajuće mere protiv terorističkih organizacija"

Nastavljajući da govori o Grčkoj, on je rekao da Turska "dobro zna namere onih koji to motivišu", ističući da "oružje koje se gomila u zapadnoj Trakiji i na ostrvima ništa ne znači".

"Naša snaga je daleko iznad njih", istakao je i upozorio da Grčku "ih ni podrška Amerike neće spasiti".

Turska da poštuje suverenitet država članica EU

Još početkom septembra EU je pozvala Tursku da "poštuje suverenitet država članica EU i da se posveti rešavanju svih otvorenih pitanja u duhu dobrosusedstva i uz puno poštovanje međunarodnog prava", rekao je portparol EU Peter Stano u saopštenju koje je objavljeno na sajtu.

Odgovarajući na pitanje o tome da je od ambasadora Grčke u Ankari Hristodulosa Lazarisa zatraženo objašnjenje, ali i o opštem ponašanju Turske, Stano je napomenuo da neće komentaristi "ono što se juče desilo u Ankari kada je ambasador Grčke pozvan jer je to nešto između dve države".

Međutim, u vezi sa celokupnim pitanjem delovanja Ankare, predstavnik EU je podvukao solidarnost sa Grčkom.

"Grčka je država članica EU, a EU i njene članice su nizom zaključaka Evropskog saveta vrlo jasno formulisale očekivanja od Turske da deeskalira situaciju, odnosno da se obaveže na konstruktivnu deeskalaciju kako bi nastavili sa međusobno konstruktivnom saradnjom ne samo sa Grčkom, već i sa EU u celini", rekao je Stano dodajući da se od Turske očekuje da zaustavi "preteću retoriku".

Printscreen/EU Debates|eudebates.tv

 

Na kraju je naveo da su skorašnje akcije, odnosno "provokacije i retorika u suprotnosti od deeskalacije koja je preko potrebna".

Stejt Department: Suverenitet Grčke nad ostrvima nije sporan

U ranim jutarnjim satima, objavljen je odgovor SAD Turskoj, odnosno saopštenje Stejt dipartmenta koji je naglasio da suverenitet Grčke nad ostrvima nije sporan, prenosi "Kathimerini".

U pisanoj izjavi, portparol američkog Stejt dipartmenta napominje da "u vreme kada je Rusija ponovo izvršila invaziju na suverenu evropsku državu, izjave koje bi mogle da povećaju tenzije između NATO saveznika nisu od posebne pomoći".

"Sjedinjene Države nastavljaju da podstiču svoje saveznike u NATO-u da rade zajedno na održavanju mira, stabilnosti i bezbednosti u regionu i rešavanju sporove diplomatskim putem. Suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja moraju se poštovati i štititi. Suverenitet Grčke nad ovim ostrvima nije sporan", pojašnjava se i dodaje:

"Pozivamo sve strane da se uzdrže od retorike i akcija koje bi mogle dodatno eksalirati tenzije"

Tanjug/AP/Alexandr Demyanchuk, Sputnik, Kremlin

 

Prethodno, odmah po zaključenju Saveta ministara u Turskoj, koji je ispitivao tok grčko-turskih odnosa, Ankara je pozvala grčkog ambasadora u tursko Ministarstvo spoljjnih poslova i uz sve formalnosti protestovala zbog prebacivanja oklopnih vozila M-1117 na Lezbos i Samos. Atina, koja je izgleda očekivala ovakav razvoj događaja, odmah je u celini odbacila turske primedbe uz napomenu da su one potpuno neosnovane i nesaglasne sa međunarodnim pravom.

Prema diplomatskim izvorima do kojih je došla "Proto thema", grčki ambasador u Ankari Hristodulos Lazaris je čak napomenuo svojim turskim sagovornicima da su grčki stavovi temeljno razrađeni u dva pisma upućena generalnom sekretaru UN i da Grčka apsolutno poštuje svoje obaveze koje proizilaze iz sporazuma Lozanski mir.

Komentari (0)

Evropa