Evropa

Euronews Centar: "Referendumi" koje je organizovala Moskva - izlazna strategija ili podizanje uloga

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/09/2022

-

22:56

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U prethodna četiri dana održani su "referendumi" koje ne priznaje niko osim onoga ko ih je organizovao – Moskva. Stanovnici Donjecka, Luganska, Zaporoške i Hersonske oblasti odgovarali su na pitanje da li žele da se pripoje Rusiji, ali Zapadne zemlje poručuju da ne priznaju glasanje i ističu da je sve to laž.

O tome šta sledi posle najnovijih Putinovih poteza govorili su gosti Emisije Euronews Centar.

Predsednik Libeka i urednik "Talasa" MIloš Nikolić je rekao da su ti "referendumi" koje je organizovala Moskva imali neku formu izjašanjavanja, ali je naveo da su oni irelevantni iz ugla legitimiteta. Smatra da je to Putinova izlazna strategija i politički manevar i pokušaj da posle niza neuspeha dođe do situaicje koja bi mu spasila obraz. 

Pravnik Filip Živanović kaže da novi Putinov potez znači podizanje uloga, ali on smatra da se Rusija neće na tome zaustaviti jer ne sme sebi da dozvoli bilo koju vrstu pat pozicije ili neispunjavanja ciljeva.

Komentari (1)

Марија

29.09.2022 05:18

Чињеница је да је посматрање референдума било отворено и слободно и да је могао било ло да дође и да гледа ток гласања. Такође чоњеница је да је и народ рекао своје и да не жели да живи у Украјини. Исто је тако и чињеница и да је Зеленски рекао да могу да иду у Русију, што су и учинили. А такође је и чињеница да тај народ и Русију баш брига шта мисли Запад. Нека дођу, па нека покушају да отму од Русије део територије.

Evropa