Evropa

Neformalni susret u Pragu - prvi razgovor lidera Turske i Jermenije nakon decenija animoziteta

Komentari

Autor: Tanjug

06/10/2022

-

19:42

Neformalni susret u Pragu - prvi razgovor lidera Turske i Jermenije nakon decenija animoziteta
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Lideri Turske, Jermenije i Azerbejdžana neformalno su razgovarali pre početka evropskog samita u Pragu, što je prvi put od prošlogodišnjeg pokušaja da poprave odnose nakon decenija animoziteta koji vlada između ovih zemalja, preneli su turski mediji.

Agencija Anadolija je izvestila da je predsedniik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarao sa premijerom Jermenije Nikolom Pašinjanom i azerbejdžanskim liderom Ilhamom Alijevim.

U razgovoru su im se pridružili i francuski predsednik Emanuel Makron i mađarski premijer Viktor Orban.

Navodi se da su u januaru Turska i Jermenija održale prvu rundu pregovora nakon više od 10 godina, opisujući ih kao pozitivne i konstruktivne, podižući izglede za obnavljanje veza i ponovno otvaranje granica.

Ističe se da Ankara nije imala diplomatske ili ekonomske veze sa Jermenijom još od 1990-ih, a najnovija inicijativa bila je prvi pokušaj obnavljanja međusobnih odnosa od mirovnog sporazuma iz 2009. godine koji nikada nije ratifikovan, preneo je Rojters.

Podseća se da su se tenzije rasplamsale tokom rata oko teritorije Nagorno-Karabah 2020. godine, a Turska je optužila etničke jermenske snage da su okupirale zemlju koja pripada Azerbejdžanu, ali je kasnije pozvala obe strane na približavanje jer nastoji da proširi svoj regionalni uticaj.

Turska i Jermenija se pre svega sukobljavaju oko 1,5 miliona ljudi za koje Jermenija kaže da ih je 1915. godine ubilo Osmansko carstvo, prethodnik moderne Turske, što za Jerevan predstavlja genocid.

Turska prihvata da su mnogi Jermeni koji su živeli u Otomanskom carstvu ubijeni u sukobima sa otomanskim snagama tokom Prvog svetskog rata, ali osporava broj stradalih i poriče da je to bilo sistematsko ubijanje ili da predstavlja genocid.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa