Evropa

Novi komandant ruske invazije na Ukrajinu: General sa reputacijom "brutalnog"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Njujork tajms

09/10/2022

-

15:42

Novi komandant ruske invazije na Ukrajinu: General sa reputacijom "brutalnog"
Sergej Surovikin, 2017. - Copyright AP Photo/Pavel Golovkin, File

veličina teksta

Aa Aa

Rusko ministarstvo odbrane imenovalo je prvog komandanta trupa koje se bore u Ukrajini. U pitanju je Sergej Surovikin, general koji važi za nemilordnog i prekaljenog, i koji je već učestvovao u složenim ratovima. 

Surovikin je već bio komandant Južnog vojnog okruga čije se trupe suočavaju sa žestokom ukrajinskom kontraofanzivom, a predvodiće ono što Rusija i dalje naziva svojom "specijalnom vojnom operacijom", navodi se u saopštenju ministarstva odbrane te zemlje. 

Mada se ovaj general specijalizovao za pešadiju tokom većeg dela karijere, komandovao je i ruskim vazduhoplovstvom. Predvodio je ruske snage koje su intervenisale u Siriji od 2015. godine, a američki komandanti su ponekad tamo direktno razgovarali sa njim kako bi izbegli sukobe.

U Ukrajini, ruske snage su posebno pogođene nemogućnošću koordinacije pešadije, artiljerije i vazduhoplovstva, pošto je Ukrajina prešla u ofanzivu poslednjih nedelja.

"Surovikin zna kako da se bori sa bombarderima i projektilima - to mu je jedna od jačih strana", rekao je u junu šef ukrajinske vojne obaveštajne službe Kirilo Budanov.

Reputacija "brutalnog vojnika"

Vojni analitičari ističu da Surovikina već dugo prati reputacija brutalnog vojnika, ali da se govori i o njegovoj mogućoj korupciji. 

"Poznat je kao prilično nemilosrdan komandant koji ne ćaska mnogo sa podređenima, a poznat je i po svom temperamentu", rekao je za "Njujork tajms" Majkl Kofman, direktor studija Rusije u C.N.A, institutu za istraživanje bezbednosti sa sedištem u Virdžiniji.

Praktično, verovalo se da general Surovikin već komanduje ruskim trupama u Ukrajini, čak i ako nije zvanično imenovan na tu funkciju, dodao je Kofman. Zbog toga, i ne zna se da li će najavljena promena, zakopana između ostalih stavki u zvaničnom saopštenju za štampu, napraviti veliku razliku na terenu. 

Prošlog meseca je rusko ministarstvo odbrane saopštilo kako je bilo promena u vojnom vrhu. Istočni vojni okrug je takođe dobio novog komandanta, general-potpukovnika Rustama Muradova. On je ranije predvodio ruske trupe u okupiranoj oblasti Donbas u Ukrajini, navodi se u objavi visokog zvaničnika na društvenim mrežama, kao i u državnom registru. Ministarstvo odbrane još nije potvrdilo tu promenu.

Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

 

Čak i sa kadrovskim promenama, bilo bi teško da bilo koji oficir mogao biti toliko važan da napravi razliku, jer se moraju imati u vidu strukturni problemi koji muče rusku vojsku, kažu analitičari.

"To neće rešiti sve njihove probleme. Svi ti problemi su institucionalni, u pitanju su duboko ukorenjeni nedostaci, kao što su korupcija i nespremnost", kaže Frederik B. Hodžis, bivši najviši komandant američke vojske u Evropi.

Već bio u zatvoru

Nedavno je dosta kritika dolazilo na račun ruske vojske, odnosno pre svega komandanata, pa je možda ova promena došla kao pokušaj da se umire upravo te kritike. Jevgenij Prigožin, osnivač Vagner plaćeničke grupe koja je učestvovala u ratu u u Siriji, nazvao je Surovikina "legendarnim generalom".

"Surovikin je najkompetentniji komandant u ruskoj vojsci", rekao je Prigožin u izjavi koju je prenela novinska agencija Live 24.

Pre Ukrajine, Surovikin je služio u raznim ulogama i smatran je mogućim sledećim načelnikom generalštaba, odnosno šefom celokupnih oružanih snaga.

Bio je u Čečeniji početkom 21. veka i predvodio je ruske snage u Siriji, prema njegovoj biografiji na sajtu Ministarstva odbrane i državnim medijima. Agencija "Human Rights Watch" je 2020. u saopštenju napisala da je on među vojnim liderima koji bi mogli snositi eventualnu "komandnu odgovornost za kršenje ljudskih prava u Siriji".

General Surovikin je proveo najmanje šest meseci u zatvoru nakon što su vojnici pod njegovom komandom ubili tri demonstranta u Moskvi tokom neuspelog puča u avgustu 1991. godine, ali je na kraju pušten bez suđenja, navodi se u dokumentu Džejmstaun fondacije, konzervativnog istraživačkog centra u Vašingtonu. On je 1995. takođe osuđen na uslovnu kaznu zbog ilegalne trgovine oružjem, navodi list, a ta presuda je kasnije poništena.

Surovikin se nalazi i na listi sankcija EU, na koju je dospeo 23. februara, dan pre nego što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa