Evropa

U Briselu danas počinje sastanak ministara odbrane zemalja članica NATO

Komentari

Autor: Tanjug

12/10/2022

-

08:28

U Briselu danas počinje sastanak ministara odbrane zemalja članica NATO
NATO - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Briselu danas počinje dvodnevni sastanak ministara odbrane zemalja članica NATO. Ovo će biti prvi sastanak ministara odbrane od samita NATO u Madridu u junu i prvi kojem će Finska i Švedska prisustvovati kao zemlje koje su pozvane da se pridruže Alijansi.

Kako je najavljeno, ministri odbrane i načelnici odbrane iz skoro 50 zemalja razgovaraće o ratu u Ukrajini i, kako su naveli, kontinuiranoj bliskoj koordinaciji kako bi se ukrajinskom narodu obezbedila sredstva neophodna za odbranu njihove suverene teritorije.

Ministri će razgovarati i o primeni odluka usvojenih u Madridu i dati smernice za dalje delovanje.

Programom ministarske konferencije predviđen je sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, dok je za četvrtak najavljen sastanak NATO Grupe za nuklearno planiranje.

Biće održan niz brifinga o delovanju zapadne vojne alijanse na terenu i kako vide planove i projekcije u budućnosti, među kojima i dva u vezi sa Ukrajinom i tri o Zapadnom Balkanu.

Tokom prvog dana ministarskog sastanka biće održan brifing o "Trenutnim dešavanjima na ukrajinskom bojnom polju" i o "Pomoći NATO-a Ukrajini", kao i o angažovanju NATO-a na Kosovu i Metohiji.

U četvrtak će biti održani brifinzi o "Odnosima NATO-a sa Bosnom i Hercegovinom" i poslednji o "Odnosima NATO-a sa Srbijom".

Komentari (0)

Evropa