Evropa

Dve osobe ubijene u pucnjavi ispred LGBT lokala u Bratislavi

Komentari

Autor: Euronews

13/10/2022

-

16:27

Dve osobe ubijene u pucnjavi ispred LGBT lokala u Bratislavi
Tanjug/AP/Jaroslav Novak/TASR - Copyright Tanjug/AP/Jaroslav Novak/TASR

veličina teksta

Aa Aa

Dve osobe su poginule, a jedna je povređena u pucnjavi ispred jednog LGBT lokala u Bratislavi u sredu uveče.

Napadač je pronađen mrtav u četvrtak ujutro, saopštila je slovačka policija, odbijajući da komentariše da li je pucnjava mogla biti zločin iz mržnje, prenosi Euronews.

Zvaničnici uvervanju javnost da nema bojazni od novih napada. Do pucnjave je doštlo ispred Teplarena, jednog od retkih LGBT lokala u glavnom gradu Slovačke, oko 19 časova po srednjeevropskom vremenu. Svedoci su lokalnim medijima rekli da su čuli i do 10 pucnjeva.

Dvojica muškaraca koji su ubijeni na licu mesta su bili u 20-im godinama. Jedan od njih je radio u baru, izvestile su novine SME. Ranjena žena - koja takođe radi u klubu - hitno je prebačena u bolnicu, ali njen život nije u opasnosti.

Tanjug/AP/Jaroslav Novak/TASR

 

 

U međuvremenu, domaća štampa je identifikovala osumnjičenog napadača kao Juraja K., 19-godišnjeg mladića koji je na svom Tviter nalogu ostavljao homofobične i antisemitske poruke.

Slovački premijer Eduard Heger osudio je u četvrtak dvostruko ubistvo, rekavši da je "ekstremizam neprihvatljiv", dok je predsednica Zuzana Čaputova pozvala političare da prestanu da šire mržnju.

„Moje misli su sa porodicom i prijateljima žrtava jučerašnjeg užasnog napada u Bratislavi i svima u #LGBTIK+ zajednici pogođenim njime. Reči mogu postati oružje. Mržnja ubija. Kao političari, moramo da odmerimo svaku reč koju izgovorimo pre nego što bude prekasno", napisala je Čaputova na Tviteru.

Komentari (0)

Evropa