Evropa

Pripadnici Fronteksa prikrivali ilegalno vraćanje migranata u Tursku, EU: Prekršena osnovna prava

Komentari

Autor: Euronews

14/10/2022

-

22:26

Pripadnici Fronteksa prikrivali ilegalno vraćanje migranata u Tursku, EU: Prekršena osnovna prava
AP/Alexandros Michailidis - Copyright AP/Alexandros Michailidis

veličina teksta

Aa Aa

Viši zvaničnici u graničnoj agenciji EU Fronteks bili su uključeni u prikrivanje ilegalnog odbacivanja migranata iz Grčke u Tursku kršeći njihova "osnovna prava", zaključuje se u izveštaju Evropske kancelarije za borbu protiv prevara (OLAF).

Kako prenosi Euronews, u izveštaju OLAF- navodi se da su najviši menadžeri ozbiljno prekršili pravila ponašanja, te počinili i druge nepravilnosti" u prikrivanju incidenata priliko odbijanja migranata, ne istražujući ih ili pravilno postupajući prema njima. Imena u izveštaju su promenjena.

"Na taj način su omeli kapacitet Fronteksa da u potpunosti ispuni svoje obaveze, odnosno da obezbedi zaštitu i primenu osnovnih prava", navodi se u izveštaju.

Fronteks koordinira operacije traganja i spasavanja na granicama u 27 zemalja Evropske unije. Odbijanjem odnosno prisilnim vraćanjem ljudi preko međunarodne granice a da im se ne omogući pravo da podnesu zahtev za azil ili drugu zaštitu, krše i međunarodno i pravo EU.

Istražitelji OLAF-a su preuzimali informacije iz javnih izvora i medijskih izveštaja, tražili dokumente od Fronteksa i Evropske komisije i intervjuisali 20 svedoka kako bi istražili optužbe o mogućoj umešanosti ili prikrivanju nezakonitih pokušaja i optužbe za nedolično ponašanje ili nepravilnosti.

Izveštaj opisuje slučajeve odbijanja, koji uključuju izveštaje o migrantima koji su stavljeni u čamce za spasavanje i ostavljeni na moru, i dokaze o tome da su s njima pogrešno postupali, a često nisu prijavljeni ili nisu istraženi prema pravilima Fronteksa.

Takođe, u aprilu, Fabris Legeri je podneo ostavku na mesto šefa Fronteksa nakon izveštaja o nedoličnom ponašanju i kršenju ljudskih prava prema migrantima.

Strah od posledica

Službenici Fronteksa možda takođe nisu prijavili navodna odbacivanja zbog straha od posledica iz Grčke, navodi se u izveštaju. U jednom slučaju, u izveštaju se navodi da je avion granične agencije EU odleteo sa mesta navodnog odbijanja "kako bi se izbeglo da svedoči incidentu u Egejskom moru".

Međutim, 5. avgusta 2020, član Fronteksa je u mejlu prijavio svoju zabrinutost nakon što je avion Fronteksa video kako grčke vlasti teraju mali migrantski čamac nazad u turske vode.

Istražitelji EU su takođe rekli da je Fronteks delio netačne ili pristrasne informacije sa institucijama EU, uključujući članove Evropske komisije i parlamenta, koji su odgovorni za pozivanje agencije na odgovornost, kao i istražitelje OLAF-a.

"Pozdravljam što je izveštaj OLAF-a konačno javan, kao što je i trebalo da bude od samog početka", rekla je Kornelija Ernst, evroposlanica iz grupe Levica u Evropskom parlamentu, koja je potvrdila autentičnost izveštaja.

AP/Michael Varaklas

 

"Ponovo je dokazano crno na belo ono što govorimo dugi niz godina: Fronteks je sistematski uključen u kršenja ljudskih prava i njihovo prikrivanje na spoljnim granicama EU", navela je.

Ostali poslanici su bili manje kritični.

"Postojalo je nedolično ponašanje unutar agencije u vezi sa tri osobe. Način na koji su oni strukturirali agenciju nije bio od pomoći, način na koji su se bavili optužbama takođe nije bio od pomoći", rekla je Lena Dipont, poslanica iz Evropske narodne partije.

Izveštaj Evropske kancelarije za borbu protiv prevara postavlja pitanja o tome kako će Fronteks nastaviti sa radom u Grčkoj.

Kako je Fronteks reagovao?

"To su bile prakse u prošlosti. Kao sredstvo za sistematsko otklanjanje nedostataka, Agencija i njen Upravni odbor su se složili da preduzmu niz korektivnih mera, rešavajući, između ostalog, i gore navedene nalaze", navodi se u odgovoru agencije za Euronews.

Agencija ozbiljno shvata nalaze istraga, revizije i druge vidove proveravanja i koristi ih kao prilike za promene na bolje, dodaje se.

"Frontex je posvećen stvaranju agencije koja dobro funkcioniše i koja je u skladu sa zakonima i koja se pridržava najboljih praksi dobrog upravljanja. U teškim vremenima sa kojima se nekada Evropa i njeni susedi suočavaju, ovo je važnije nego ikada", naveli su u Fronteksu.

Komentari (0)

Evropa