Evropa

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije: Pritisak na Srbiju bez presedana

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Tanjug

15/10/2022

-

17:16

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije: Pritisak na Srbiju bez presedana
Aleksandar Gruško - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško tokom posete Beogradu sastao se sa predsednikom Srbije Aleksadrom Vučićem, ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem i ministrom unutrašnjih poslova Aleksandrom Vulinom, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

"Tokom sastanaka bilo je reči je o bilateralnoj saradnji s akcentom na jačanje rusko-srpskog strateškog partnerstva u uslovima rastuće globalne krize. Takođe je konstatovana usmerenost na zajednički rad na osiguranju stabilnosti na Balkanu i na prevazilaženju posledica konfrontacionog kursa Zapada", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, strane su potvrdile obostrano nastojanje da se poboljša saradnja u širokom spektru oblasti, da se nastavi intenzivni politički dijalog i saradnja preko spoljnopolitičkih resora, navodi se na sajtu ruskog Ministarstva.

„U kontekstu rešavanja kosovskog problema, imajući u vidu predstojeću sednicu Saveta bezbednosti UN, naglašena je potreba poštovanja međunarodnog prava na osnovu rezolucije SB UN 1244, poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta, legitimnih prava Srbije“, precizirano je u saopštenju.

Takođe su sadržajno razmotrena regionalna i međunarodna pitanja koja su od obostranog interesa.

Gruško i više predstavnika ruskog Ministarstva spoljnih poslova prisustvovali su u petak humanitarnom koncertu "Srpsko srce – ranjenoj Slavenosrbiji", koji je u Ruskom domu održan "kao gest volje srpskog naroda da pomogne stradalima u Donbasu".

Prema izjavi zamenika ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandra Gruška, "Srbija se suočava sa pritiskom bez presedana koji prevazilazi okvire civilizovane međunarodne komunikacije i poručio da Rusija ceni to što se srpsko rukovodstvo ponaša u skladu sa nacionalnim interesima".

"Mi odlično znamo sa kakvim se sada pritiskom bez presedana suočava Srbija. Taj pritisak prevazilazi okvir civilizovane međunarodne komunikacije, ali mi cenimo to što se srpsko rukovodstvo ponaša u skladu sa nacionalnim interesima", rekao je Gruško dopisniku TAS S iz Beograda.

Komentarišući rusko-srpske odnose, Gruško je rekao da se u njima ništa nije promenilo u poslednje vreme i naglasio da su oni izgrađeni na "apsolutno čvrstoj osnovi istorijskog partnerstva i uzajamnih simpatija".

"Oni nisu usmereni ni protiv koga i u tom smislu nisu podložni kolebanjima političke situacije, budući da razvoj rusko-srpskih odnosa očigledno doprinosi procvatu privrede same Srbije i rešavanju ekonomskih, drušvetnih i političkih zadataka za razvoj Srbije", rekao je Gruško.

On je naglasio da je Srbija za Rusiju veoma važan ekonomski partner u nizu oblasti.

Gruško je rekao i da se nastavlja saradnja između dve zemlje u ključnim oblastima, kao što su naftni, gasni i visokotehnološki sektor.

"Nameravamo da nastavljamo da činimo sve što je u našoj moći da rusko-srpska saradnja i dalje bude primer međudržavnih odnosa u današnjem svetu, koji se menja", poručio je Gruško.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa