Evropa

Moravjecki: Poljsku ne plaši obustava sredstava iz EU fondova

Komentari

Autor: Tanjug

18/10/2022

-

14:37

Moravjecki: Poljsku ne plaši obustava sredstava iz EU fondova
Mateuš Moravjecki - Copyright Tanjug/AP/Kenzo Tribouillard

veličina teksta

Aa Aa

Poljska se ne plaši obustave sredstava iz fondova Evropske unije (EU), izjavio je danas poljski premijer Mateuš Moravjecki, dan nakon što je Evropska komisija upozorila da bi ta zemlja mogla da ostane bez većeg dela novca za razvoj ako ne popravi svoj pravosudni sistem.

Varšava je poslednjih godina u sukobu s Briselom u vezi sa nekoliko pitanja - od izbeglica i politizacije poljskog pravosuđa do klimatskih promena i LGBT prava, prenosi Rojters.

Portparol Evropske komisije je upozorio u ponedeljak da bi Poljska mogla da izgubi veći deo od ukupnih sredstava od 75 milijardi evra (73,62 milijarde dolara) iz razvojnih fondova jer Varšava, kako je rekao, ne ispunjava demokratske standarde o nezavisnosti pravosuđa.

"Ne mislim da su u opasnosti sredstva iz EU – kohezioni fondovi, poljoprivredni fondovi, fondovi za inovacije i drugi", rekao je Morav,jecki na današnjoj konferenciji za novinare, dodajući da su "prva sredstva već na putu".

Prema njegovim rečima, možda ta sredstva neće biti velika u narednih nekoliko meseci, ali će prve avansne uplate verovatno biti puštene.

Komentari (0)

Evropa