Evropa

Radnici štrajkuju u 11 francuskih nuklearnih elektrana, traže veće plate

Komentari

Autor: Tanjug

18/10/2022

-

18:00

Radnici štrajkuju u 11 francuskih nuklearnih elektrana, traže veće plate
Radnici štrajkuju u 11 francuskih nuklearnih elektrana, traže veće plate - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U toku su štrajkovi radnika u 11 francuskih nuklearnih elektrana, rekao je danas predstavnik sindikata FNME-CGT, što odlaže redovno održavanje 17 različitih reaktora.

Proizvodnja energije je takođe smanjena za 1,8 gigavata iz još tri nuklearna reaktora, pokazuju podaci francuskog energetskog preduzeća EDF, prenosi Rojters.

Članovi sindikata FNME-CGT već nekoliko nedelja organizuju neprekidne štrajkove u nuklearkama zbog spora s menadžmentom oko plata. Rizik od nestašica električne energije u zemlji je sve veći, jer se francusko elektroprivredno komunalno preduzeće muči da vrati na mrežu dovoljno reaktora za zimski period.

Predstavnica sindikata FNME-CGT Viržini Nojmajer rekla je da je sporazum o platama u sektoru energetike i gasne industrije potpisan ranije, ali će se pregovori sada voditi na nivou kompanije, pri čemu će prva sednica s upravom EDF-a bit održana danas.

Datum ponovnog pokretanja najmanje šest reaktora EDF-a je pomeren jer su se radnički protesti, koji traju nekoliko nedelja, proširili za samo par dana na čak 11 nuklearnih elektrana.

Portparol EDF-a je potvrdio da su zbog štrajkova pomereni rokovi ponovnog pokretanja reaktora u odnosu na datum objavljen prošlog petka, i to za reaktor Katenom1 za 11 dana, na 12. novembar, za reaktor Krua 2 za dve nedelje, na 13. novembar, a za Trikastim 3 za tri nedelje - na 14. novembar.

Takođe, restartovanje reaktora Buže 4 odloženo je za četiri dana, na 1. novembar, reaktora Krua 3 za pet dana, na 25. oktobar, a reaktora Dampije 3 za tri dana, na 27. novembar. Radovi na redovnom održavanju se, uprkos štrajkovima, nastavljaju na reaktorima koji su trenutno zatvoreni, rekao je portparol EDF-a.

Ovi poremaćaji bi mogli da uspore planove EDF-a da vrati na mrežu više nuklearki, čiji je proizvodni kapacitet u 2022. pao na tridesetogodišnji minimum zbog odlaganja remonta i problema sa korozijom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa