Evropa

Slovenija bira predsednika: Favoriti - advokatica Melanije Tramp, zastupnik u EP i bivši ministar spoljnih poslova

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/10/2022

-

08:02

Slovenija bira predsednika: Favoriti - advokatica Melanije Tramp, zastupnik u EP i bivši ministar spoljnih poslova
Slovenija bira predsednika: Favoriti - advokatica Melanije Tramp, zastupnik u EP i bivši ministar spoljnih poslova - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Održavaju se sedmi predsednički izbori u Sloveniji nakon sticanja samostalnosti 1991. na kojim će Slovenci birati petog predsednika. Eventualni drugi krug zakazan je za 13. novembar. Prema predizbornim anketama, najveću prednost ima kandidat Slovenačke demokratske stranke (SDS) Anže Logar, zatim nezavisna kandidatkinja Nataša Pirc Musar i kandidat vadajućeg Pokreta “Sloboda” i Socijalnih demokrata Milan Brglez.

U birački spisak upisano je ukupno 1.694.429 birača, od kojih 107.107 ima stalno prebivalište u inostranstvu. Izbori će se održati na 3.183 birališta u Sloveniji, a u inostranstvu će biti otvoreno 30 biračkih mesta.

Prethodnih dana  - 18,19. i 20. oktobra - na 96 biračkih mesta Slovenci su imali priliku da glasaju ako su se prijavili za opciju prevremenog glasanja. Za tri dana prevremeno je glasalo skoro 68.000 birača, ili približno četiri odsto birača sa pravom glasa.

Kandidati

Građani slovenije će birati između sadam kandaidata čiji je redosled na listiću određen žrebom.

profimedia

 

1. Milan Brglez

Sadašnji zastupnik u Evropskom parlamentu iz redova Socijaldemokrata Tanje Fajon ima podršku i Pokreta “Sloboda” premijera Roberta Goloba. Bivši je predsednik parlamenta Slovenije koji je u izbornu trku ušao sa sloganom “Odgovorno”.

Diplomirao je međunarodne odnose na Fakultetu za društvene nauke u Ljubljani gde je i doktorirao, a potom i postao šef katedre za međunaroddne odnose.

Zanimljivo je da je bio i potpredsednik Crvenog krsta Slovenije, a da je nakon predsedničke kandidature odstupio s mesta predsednika Šahovskog saveza te zemlje.

profimedia

 

2. Anže Logar

Poslanik Slovenačke demokratske stranke (SDS) Janeza Janše koja je poražena na aprilskim parlamentarnim izborima i bivši ministar spoljnih poslova Slovenije u izbornu trku ulazi uz podršku svoje stranke, ali i grupe građana.

U kampanji je nastupao sa sloganom "Za budućnost zajedno" i nastojao je osvojiti glasove pozivajući na jedinstvo.

"Na levici kažu da sam krajnji desničar, u NSi kažu da sam levičar, što znači da sam pravi kandidat za predsednika koji će biti predsednik svih građana, svih Slovenaca", izjavio je Logar.

Njegova pobeda značila bi da će kandidat desnice prvi put u 30 godina dobiti predsedničke izbore

Logar je diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Ljubljani, a doktorirao na Fakultetu primenjenih društvenih studija u Novoj Gorici. Zanimljivo je da vozi biciklističke maratone

profimedia

 

3. Janez Cigler Kralj

Janez Cigler Kralj je politikolog koji u predsedničku trku ulazi s podrškom podrškom Demohrišćana NSi i uz slogan “Kralj za predsednika svih”.

Bio je poslanik i šef poslaničke grupe svoje stranke i, do juna ove godine, ministar za rad, porodicu, socijalna pitanja i jednake mogućnosti.

Cilj mu je, kako je naveo, ulazak u drugi krug predsedničkih izbora. Diplomirao je na fakultetu za društvene nauke

profimedia

 

4. Miha Kordiš

Kordiš je diplomirao je filozofiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Ljubljani i kandidat je Levice na predsedničkim izborima.

Tokom kampanje on je uglavnom isticao je svoju podršku radnicima sa niskim platama.

Zanimljivo je da kao uzor navodi Vladimira Iljiča Lenjina.

profimedia

 

5. Nataša Pirc Musar

Nataša Pirc Musar je nezavisna kandidatkinja, bivša novinarka i advokatica specijalizovana na za zaštitu ličnih podataka koja je branila i Melaniju Trump.

Pirc Musar je ušla u predsedničku utrku jer smatra da njeno iskustvo, znanje i aktivnosti u javnom životu, poput borbe za ljudska prava i protiv siromaštva, pokazuju da može najbolje služiti u državnom interesu i tvrdi da neće ćutati o nepravilnostima u društvu.

Pirc Musar, koja je doktorirala pravne nauke, ima veoma impresivnu karijeru. Pre nego što se posvetila pravu i radila je kao novinar za domaće i strane medijske kuće. Kao advokat je postigla veliki uspeh, a bila je direktor Centra za komunikaciju i obuku pri Vrhovnom sudu Slovenije, ali i predsednica Zajedničkog nadzornog tela za Europol.

Zanimljivo je da je njen sajt za predsedničke izbore predsednica.bo (bo je domen Bolivije, a ime sajta na slovenačkom znači biće predsednica, budući da Slovenija dosad nije imala ženu na tom mestu).

profimedia

 

6. Vladimir Prebilič

I Vladimir Prebilič je nezavisni kandidat koga su podržali vanparlamentarna VESNA - zelena stranka i 45 nezavisnih župana, a u izbornu trku ulazi s pozicije gradonačelnika Kočevja i to u trećem mandatu.

Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Ljubljani na smeru Istorija i geografija. Doktorirao je odbrambene nauke i bio šef Katedre za studije odbrane, a danas, pored angažmana na mestu gradonačelnika predaje vojnu istoriju, geopolitiku, odbrambenu geografiju i evropsku bezbednost na Fakultetu društvenih nauka. Bio je lični savetnik predsednika SD Boruta Pahora za oblast unutrašnjih poslova, a od 2008. do 2011. radio je u Kabinetu predsednika Slovenije, Danila Tirka na proučavanju i podizanju patriotizma među mladima.

Za sebe kaže da je strastveni je kolekcionar i čitalac stripova.

profimedia

 

7. Sabina Senčar

Ginekološkinja Sabina Senčar je kandidatkinja vanparlamentarne populističke stranke Resni.ca i novo lise na političkoj sceni. U više navrata je kritikovala načine na koje se politika nosi sa epidemijom korone. Slovenački mediji su naveliko pisali o činjenici da nije vakcinisana protiv korone, ali i da u svojoj ginekološkoj ambulanti ne nosi zaštitnu masku.

Ukoliko bude izabrana, kako je rekla, prvo bi pozvala predstavnike susednih zemalja u predsedničku palatu.

“Mnogo bih radila na pronalaženju prijatelja, jer je važno imati više prijatelja nego neprijatelja”, navela  je.

Ankete i prognoze

Prema predizbornim anketama, najveću prednost ima kandidat Slovenačke demokratske stranke (SDS) Anže Logar, zatim nezavisna kandidatkinja Nataša Pirc Musar i kandidat vadajućeg Pokreta “Sloboda” i Socijalnih demokrata Milan Brglez.

Prema anketi koju za kanal Novo24 TV provela agencija Parsifal, najveći broj ispitanika, njih 27,1 posto, glasao bi za bivšeg šefa diplomatije i kandidata opozicije Logara, na drugom mestu je advokatica Nataša Pirc Musar koja ima podršku 19,9 posto, a sledi je evroparlamentarac Milan Brglez s podrškom od 10,7 posto, prenela je u ponedeljak slovenačka agencija STA.

U pretpostavljenom drugom krugu Logar bi pobijedio Brgleza, sugerišu ankete, ali bi se između njega i Pirc Musar vodila mrtva utrka.

Tanjug/Tanja Valič

 

Apel dosadašnjeg predsednika

Aktuelnom predsedniku Borutu Pahoru drugi mandat ističe u decembru i po Ustavu više nema prava da se kandiduje.

On je pozvao građane da izađu na birališta i da izaberu kandidata koji će raditi na jedinstvu i dobrim odnosima. sa zemljama u regionu i za međunarodni ugled Slovenije.

"U vremenu koje je pred nama biće nam potrebna složna i jaka nacionalna i građanska zajednica", rekao je Pahor.

Rekao je da je posao predsednika važan i da ga treba obavljati neko ko ima volje i strasti za tu funkciju.

Predsednik ima malo zakonskih ovlašćenja, ali ima posebnu moć, rekao je Pahor ukazavši na njegovo ujedinjujuće delovanje i doprinos toleranciji u društvu.

Izborni proces

Predsednik Državne izborne komisije Petar Golob ocenio je u ponedeljak da izborni proces teče normalno i nesmetano.

Kandidat je izabran ako dobije većinu važećih glasova. Ako nijedan od kandidata ne dobije više od 50 posto glasova datih u prvom krugu, održava se drugi krug izbora koji je zakazan za 13. novembar.

Dva kandidata sa najviše glasova ulaze u drugi krug, a birači biraju između njih u drugom glasanju.

profimedia

 

Ako je više kandidata dobilo isti najveći broj glasova, odnosno ako su dva ili više kandidata dobili isti drugi najveći broj glasova, izbor kandidata za ponovno glasanje utvrđuje se žrebom, u skladu sa Zakonom o izboru predsednika Republike Slovenije.

Mandat predsednika Slovenije traje pet godina, a funkcija je ograničena na dva uzastopna izbora.

Protokolarna funkcija

"Prema slovenačkom ustavu, funkcija predsednika Republike je na prvi pogled protokolarna, čak i simbolična, jer nema nikakve poluge izvršne vlasti. Utvrđena je Ustavom i zakonima, koji, međutim, definišu ulogu predsednika države u realnom političkom sistemu prilično nejasno. Javnost zamišlja ulogu predsednika države kako god želi, a predsedničkoj funkciji pripisuje zadatke koje ona nema i ne može imati. Predsednika stoga treba shvatiti u kontekstu poverenja u funkcioniranje političkih institucija. Podaci istraživanja pokazuju da je ova vrsta poverenja u Sloveniji na relativno niskom nivou u odnosu na druge zemlje, izuzev 'personaliziranih funkcija', koje takođe uključuju funkciju predsednika države“, prenela je RTV Slovenije izjavu profesora Sama Uhana s Odseka za analitičku sociologiju Fakulteta društvenih nauka Univerziteta u Ljubljani, koji je, između ostalog, specijalist za istraživanje javnog mnijenja i masovnost ankete.

U tom smislu je, smatra Uhan, veoma važna uloga predsednika, jer "svojim mišljenjima i postupcima može uticati na kredibilitet političkog prostora u širem smislu".

Do sada su funkciju predsednika Slovenije obavljali Milan Kučan (dva mandata) od 1992 do 2002. godine, Janez Drnovšek od 2002. do 2007. godine, Danilo Tirk od 2007. do 2012. godine i Borut Pahor (dva mandata) od 2012. do 2022. godine.

Komentari (0)

Evropa