Evropa

Erdogan predlaže referendum o ženskom pravu na nošenje marama

Komentari

Autor: Euronews

25/10/2022

-

10:06

Erdogan predlaže referendum o ženskom pravu na nošenje marama
Redžep Tajip i Emine Erdogan - Copyright Turkish Presidency via AP

veličina teksta

Aa Aa

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan predložio je da o ustavnim promenama koje garantuju pravo na nošenje marama na glavi u državnoj službi, školama i univerzitetima treba odlučiti putem referenduma.

"Ako imate hrabrosti, hajde, hajde da ovo iznesemo na referendum", rekao je on u televizijskom obraćanju.

"Neka nacija donese odluku", dodao je Erdogan u razgovoru sa liderom glavne opozicione stranke Kemalom Kiličdarogluom koji je prvobitno predložio zakon kojim bi se garantovalo pravo na nošenje marama u pokušaju da reši ono što je nazvao "dubokom polarizacijom".

Kao odgovor, Kiličdaroglu je u subotu uveče odbacio ideju o referendumu, optužujući Erdogana da "imitira" lidera mađarskih nacionalista Viktora Orbana koji je postao ikona tvrde desnice.

"Da li nameravate da imitirate Orbana, Erdogane? Odakle vam sad referendum", napisao je on u tvitu.

Debata oko nošenja marame u Turskoj nedavno se zahuktala uoči predsedničkih i parlamentarnih izbora koji će se održati sledeće godine.

Turski predsednik sebe često predstavlja zaštitnikom muslimana, koji čine većinu stanovništva, protiv sekularnih "elita", sugerišući da će bez njega prava konzervativnih žena biti ugrožena.

Iako je tema nošenja marama izazvala burnu debatu u Turskoj, nijedan politički pokret sada ne predlaže zabranu njenog nošenja u Turskoj.

U julu 2008. Ustavni sud je odobrio pokušaj Erdoganove vladajuće partije da ukine zabranu nošenja marame na univerzitetima na osnovu toga što je bio antisekularan.

Erdoganova supruga, Emine Erdogan poznata je po tome što nosi maramu dok prati svog supruga pri obavljanju zvaničnih dužnosti.

Prva dama Turske otvoreno je podržala glasove konzervativnih žena, odajući počast aktivistkinji Sule Juksel Senler, za koju je rekla da je bila "vodeća figura sa maramom koja je posvetila svoj život podizanju svesti o mladima" nakon njene smrti 2019. godine.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa