Evropa

Muškarac u Nemačkoj kažnjen zbog slova "Z": Okačio na automobil simbol ruske invazije, moraće da plati 4.000 evra

Komentari

Autor: DW

26/10/2022

-

11:05

Muškarac u Nemačkoj kažnjen zbog slova "Z": Okačio na automobil simbol ruske invazije, moraće da plati 4.000 evra
Slovo Z - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sud u Hamburgu kaznio je muškarca sa 4.000 evra zbog oznake simbola "Z" koju je okačio na zadnji prozor svog automobila.

Kako prenosi Dojče vele, u pitanju je muškarac star 62 godine. Prema optužnici, on je u martu, mesec dana nakon početka ruske invazije na Ukrajinu zakačio na automobil beli list veličine A4 papira sa plavo ispisanim znakon "Z". On je s tom oznakom vozio automobil kroz Hamburg. Tužilac je utvrdio da je on na ovaj način želeo da izrazi podršku ruskoj strani.

Sud je izrekao kaznu koja se odnosi na 80 dana dnevnog plaćanja od 50 evra, iako je prethodno bila izrečena kazna od 60 dana. Međutim, muškarac se na nju žalio, pa je došlo do javnog suđenja.

Ova presuda još nije pravosnažna, jer muškarac ima pravo na žalbu.

Šta znači slovo "Z"?

Na početku ruske invazije, simbol "Z" je viđen na ruskim tenkovima i drugim vojnim vozilima u Ukrajini. U Rusiji je, međutim, brzo prihvaćen kao propagandni znak podrške invaziji. Često se koristio na odeći ili na bilbordima.

Tanjug/AP Photo

 

U Nemačkoj je upotreba ovog simbola u odgovarajućem kontekstu kažnjiva jer predstavlja odobravanje agresorskog rata kojim se krši međunarodno pravo.

Ovo se zasniva na delu Krivičnog zakonika koji zabranjuje širenje izraza saosećanja sa zločinima, pod uslovom da se to radi na način koji može da naruši "javni mir".

 

Komentari (0)

Evropa