Evropa

Otkriveno ko je tajanstveni "Jurij" koji je finansirao Matea Salvinija, ruska desnica htela vezu sa Evropom

Komentari

Autor: Jutarnji.hr

29/06/2021

-

08:50

Otkriveno ko je tajanstveni "Jurij" koji je finansirao Matea Salvinija, ruska desnica htela vezu sa Evropom
AP/Laszlo Balogh - Copyright AP/Laszlo Balogh

veličina teksta

Aa Aa

U Italiji je otkriveno ko je tajanstveni "Jurij", u pomalo zaboravljenom skandalu ruskog finansiranja Lige, koju predvodi Mateo Salvini.

Rimski "L'Espresso" je još u februaru 2019. nanjušio dotok ruskog novca do Salvinija, piše Jutarnji list. Detalje je 10. jula iste godine dodao američki "BuzzFeed", Rusija je, kaže, sa 65 miliona dolara pomogla predizbornu evroparlamentarnu kampanju Salvinijeve Lige kako bi ojačala evroskeptični suverenistički blok u Evropskoj uniji, prenosi Jutarnji list.

"L'Espresso" je u nedelju objavio da je onaj tajanstveni "Jurij" bio Jurij Burundukov koji je te 2018. godine radio za Konstantina Malofeva, bivšeg zvaničnika državne banke, koji se silno obogatio pomoću ofšor kompanija.

Naime, "BuzzFeed" je objavio snimak razgovora koji je 18. oktobra 2018. u moskovskom Hotelu Metropol Đanluka Salvoni, predsednik udruženja Lombardija-Rusija, vodio s ruskim predstavnicima.

Prvi je bio Andrej Harčenko, desna ruka Aleksandra Dugina, notornog vođe ruske nacionalističke desnice koji kaže da je "Banon zadnja nada Amerike, Salvini Italije, a Le Pen Francuske".

Za Harčenka se naknadno doznalo da ima pasoš tipičan za državne zvaničnike i da je deo tajnog aparata koji nadzire Moskvu.

Ostali su bili Ilja Jakunin, te "Jurij". S italijanske strane su bili bivši demohrišćanin i prenzionisani bankar Frančesko Vanući, te advokat Đanluka Meranda.

Unsplash

 

"Nova Evropa mora biti bliska sa Rusijom"

Na tom snimku Savoini kaže: "U maju su izbori u Evropi i mi želimo da je promenimo. Nova Evropa mora biti bliska sa Rusijom, jer želimo ponovo preuzeti našu suverenost". BuzzFeed je tvrdio, ali bez snimka, da je dogovorena velika isporuka ruske nafte italijanskom petrokonzorciju Eniju.

Rimski "Il Fatto quotidiano" precizirao je tada da je tom prilikom zaključen posao vredan 1,5 milijardu dolara, s popustom od 10 odsto, od kojih je Liga dobila ne 65, nego 60 miliona (4 odsto) a ruski kremaljski korupcionaši 90 miliona (6 odsto).

Savoini je, na dan dogovora u Metropolu, bio u sastavu delegacije baš Matea Salvinija, koji je u Moskvi tada bio kao italijanski potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova.

Svi upleteni u Italiji (Eni, Savoini, Salvini) sve poriču - ali snimak postoji. I niko ne veruje Savoiniju kada kaže da je to "klopka za Salvinija".

Tajanstveni "Jurij"

"L'Espresso" je u nedelju objavio da je onaj tajanstveni "Jurij" bio Jurij Burundukov koji je te 2018. godine radio za Konstantina Malofeva, bivšeg zvaničnika državne banke, koji se silno obogatio pomoću ofšor kompanija.

Malofev je opisan kao gorljiv pristalica Vladimira Putina i korifej pravoslavnog tipa ruskog nacionalizma.

Osnovao je Zadužbinu sv. Vasilija koja se bori protiv homoseksualaca, abortusa, razvoda braka, te modernosti bilo u kojoj njenoj manifestaciji.

Za Malofeva se tvrdi da se preko njega odvijaju finansijske operacije za račun režima, koji onda može na sav glas tvrditi da to nije njegova stvar.

Za isporuku ruske nafte u Italiju bila je zadužena firma "Avangard Oil & Gas", koja je u vlasništvu Malofeva. Ona je, po svemu sudeći izbrisana sa internera, nakon što je "BuzzFeed" provalio naftnu dimenziju skandala, prenosi Jutarnji list.

Sada je, tvrdi opet "L'Espresso", jasnije zašto se Salvini nakon formiranja vlade Maria Dragija, u čiju većinu je ušla i Liga, zubima i noktima borio da njegova stranka zadrži kontrolu nad parlamentarnim odborom Copasir, koje nadzire rad tajnih službi, iako pozicija predsednika Copasira po zakonu pripada opoziciji.

Komentari (0)

Evropa