Evropa

Nehamer: Žao mi je zbog onog što trenutno prikazuje politika

Komentari

Autor: Tanjug

02/11/2022

-

14:25

Nehamer: Žao mi je zbog onog što trenutno prikazuje politika
Karl Nehamer - Copyright Tanjug/AP/Theresa Wey

veličina teksta

Aa Aa

Austrijski kancelar Karl Nehamer izvinio se danas građanima zbog utiska, koji mogu steći, da politika ne uzima u obzir njihovu zabrinutost.

Nehamer je to rekao na vanrednoj sednici austrijskog parlamenta, sazvanoj na zahtev opozicije u vezi korupcijske afere u vladajućoj Narodnoj partiji Austrije (OVP) čiji je lider.

"Žao mi je šta trenutno prikazuje poltika. Žao mi je što nastaje utisak da ne shvatamo ozbiljno zabrinutost ljudi", podvukao je on.

Nehamer je osudio događaje oko nekadašnjeg generalnog sekretara Ministarstva finansija Tomasa Šmita.

"Događaji poslednjih dana i nedelja prikazali su lošu sliku o politici. Bavimo se stvarima koje su se dogodile pre više godina. Osuđujem ih najoštrije", rekao je on.

U javnosti je, pre par dana, dospeo protokol saslušanja Šmita, koji je tražio status krunskog svedoka, u istrazi protiv bivšeg kancelara Sebastijana Kurca, optuživši njega i druge funkcionere te stranke za zloupotrebu položaja i malverzacije.

"Ne želim da naša zemlja takvi sliku šalje spolja. To nisu zaslužili državni službenici, a pre svega građani. Takav nisam, takvi nismo“, poručio je Nehamer.

Korupcije, prema njegovim rečima, nema mesta u Austriji. Ukazao je da ne podržava specijalni tretman elita.

"Ali nisam ni sudija i ne želim nikog da proglasim krivim", podvukao je Nehameri i dodao da će nezavisno pravosuđe rasvetliti da li su te optužbe tačne ili ne.

"Tamo gde se krše zakoni, mora biti izrečena pravda", podvukao je Nehamer.

Istakao je da je zadatak vlade da zemlju izvuče iz krize. Fokus vlade mora biti zabrinutost građana, jer oni, kaže, imaju strahove da će rat u Ukrajini mogao biti većih razmera.

Opozicija na sednici zahteva raspisivanje prevremenih izbora. Lider SPO Pamela Rendi Vagner poručila je da je Austriji potrebna vlada koja uživa poverenje građana, a ne aktuelna koja nema ni plana ni strategije, izuzev da želi do samog kraja da sedi u ministarskim foteljama.

Šef Slobodarske partije Austrije (FPO) Herbert Kikl je kazao da predsedniku parlamenta Volfgangu Sobotki pokazao crveni karton, pošto se on pominje u iskazu Šmita.

Kao i SPO zatražio je raspisivanje prevremenih izbora. Austrijska vlada ima samo tesnu većinu u parlamentu, koja zavisi od šest poslanika.

Komentari (0)

Evropa