Evropa

Kažnjen francuski poslanik krajnje desnice zbog rasističke izjave u parlamentu: "Vrati se u Afriku"

Komentari

Autor: Gardijan

04/11/2022

-

23:52

Kažnjen francuski poslanik krajnje desnice zbog rasističke izjave u parlamentu: "Vrati se u Afriku"
Tanjug/AP/Michel Euler - Copyright Tanjug/AP/Michel Euler

veličina teksta

Aa Aa

Francuska nacionalna skupština zabranila je poslaniku krajnje desnice prisustvo u parlamentu na dve nedelje zbog rasističkog ispada nakon što je uzviknuo „Vratite se u Afriku“ dok je član Donjeg doma afričkog porekla govorio o migrantima.

Do incidenta je došlo u četvrtak, tokom govora Karlosa Maertensa Bilonga koji se obraćao u ime organizacije SOS Mediteran, koja je tražila pomoć u pronalaženju luke koja će prihvatiti 234 migranta spasena iz mora u proteklim danima. 

On je rekao da je "duboko povređen i razočaran" De Furnasovom primedbom, ali da su ga ohrabrile mnoge poruke podrške koje je dobio, prenosi Gardijan.

Gregoar de Furnas, član krajnje desničarske stranke Nacionalni skup (RN), koji je kažnjen i oduzimanjem polovine plate u naredna dva meseca, rekao je da nije mislio na poslanika, već na migrante.

 

 

Odmah nakon ispada, predsednica parlamenta Jael Braun Pivet je rekla da će se istraga fokusirati na to da li je De Furnas rekao „on“ ili „oni“, kako bi se utvrdilo da li je komentar bio usmeren na Bilonga ili migrante, pre nego što se odluči koja je kazna odgovarajuća. 

Na francuskom, "Ku'il retourne en Afrikue" (on) i "Ku'ils retournent en Afrikue" (oni) je teško razlikovati kada se izgovori.

U petak je objavljeno da će De Furnasu biti zabranjeno da prisustvuje sednicama parlamenta na 15 dana i da će izgubiti polovinu poslaničke plate na dva meseca - što je najteža sankcija koja je dostupna domu.

Braun Pivet je naredila poslaniku da napusti Donji dom u petak.

„Ne smemo da oslabimo našu demokratiju“, rekla je ona.

De Furnas, koji je odbio je pozive da podnese ostavku, se izvinio Bilongu za „bilo koji nesporazum“, rekavši da je mislio na migrante koji u Francusku stižu iz Afrike.

U petak su parlamentarni stenografi rekli da njihove beleške pokazuju da je fraza koju je De Furnas koristio bila „Trebalo bi da se vrati u Afriku“.

De Furnasov ispad izazvao je momentalnu osudu, a premijerka Elizabet Born je rekla: „Rasizmu nema mesta u našoj demokratiji.

Komentari (0)

Evropa