Evropa

Austrijska ministarka u Banjaluci: Beč prihvata postojanje Republike Srpske, uverena da će BiH dobiti status kandidata

Komentari

Autor: Tanjug

07/11/2022

-

11:50

Austrijska ministarka u Banjaluci: Beč prihvata postojanje Republike Srpske, uverena da će BiH dobiti status kandidata
Austrijska ministarka u Banjaluci: Beč prihvata postojanje Republike Srpske, uverena da će BiH dobiti status kandidata - Copyright AP/ Lisa Leutner

veličina teksta

Aa Aa

Austrija prihvata postojanje Republike Srpske, izjavila je Karoline Edtštadler, austrijska ministarka za EU i ustavno uređenje, koja za sebe kaže da je optimista i da je uverena da će BiH u decembru dobiti status kandidata za članstvo u EU.

Činjenicu da u BiH postoje dva entiteta - FBiH i RS, treba prihvatiti, kaže Edtštadler i dodaje da se ne radi o tome da se promeni ono što je utemeljeno ugovorom u Dejtonu, nego o tome da se sprovedu reforme koje će na kraju dovesti do usklađenosti s pravnom tekovinom EU.

U Banjaluku je, kaže, došla jer želi da pokaže da se Austrija bavi državom BiH. Na pitanje kako vidi preporuku Evropske komisije da BiH dobije kandidatski status, Edtštadler kaže da u Austriji svi to podržavaju.

"Naravno, svesni smo da se u BiH mora puno toga uraditi. Od februara je nastala potpuno nova situacija jer se ponovo na evropskom tlu vodi rat, a u junu su Ukrajina i Republika Moldavija dobile kandidatski status. Mi smo i tada govorili da i BiH treba da dobije status. To ne znači da zemlja u narednih nekoliko godina automatski dobija punopravno članstvo, nego to znači da i BiH treba da dobije verodostojnu perspektivu i da pokušamo da ispravimo propuste koji su se desili na evropskom nivou i nadam se da, ako do toga dođe - a ja polazim od toga da će na Evropskom savetu u decembru za BiH to biti zaključak koji mora biti jednoglasan - da će građanska udruženja, građani i političari biti ohrabreni", rekla je.

Istakla je da to znači da su do decembra potrebni vidljivi reformski koraci u BiH.

Na konstataciju da u Srpskoj postoji zabrinutost da bi evropske integracije mogle oslabiti autonomiju koju RS uživa u BiH, austrijska ministarka ističe da je upravo zbog toga došla u Banjaluku.

"Želimo da vam pokažemo da smo svesni kako je strukturisana ova država. Činjenica je da postoje dva entiteta - FBiH i RS. To treba prihvatiti. Ne radi se o tome da se promeni ono što je utemeljeno ugovorom u Dejtonu, nego o tome da se sprovedu reforme koje će na kraju dovesti do usklađenosti s pravnom stečevinom EU. To su temeljna pitanja poput jačanja pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala".

Komentarišući protekle izbore u BiH, Edštadler kaže da su svi u Austriji i EU "sa zebnjom pratili izbore".

"Ukazivano nam je da će izbori biti lakmus-test da li država funkcioniše. Iz svega što su nam međunarodni posmatrači rekli može se reći da su, uopšteno gledano, ovi izbori provedeni u skladu s pravilima", rekla je ona i istakla da Austrija prihvata saopštene rezultate, te da je sada potrebno brzo formiranje vlasti, popuniti institucije i onda stvarno prionuti na posao jer, kako kaže, mnogo je posla pred nama.

"S obzirom na to da, kao što sam rekla, polazim od toga da će BiH u decembru dobiti kandidatski status, sada je pred nama dug i trnovit put do punopravnog članstva u EU", kazala je Edtštadler, koja je, kako ističe, optimista i prilično je sigurna da će do toga doći.

Mi kao EU, ističe, moramo u ovome stajati zajedno i pojačati i podržati ovaj prostor zapadnog Balkana i privesti ga ka EU, zato što je pitanje naših odnosa sa zapadnim Balkanom vezano za sigurnost EU.

"Mi moramo vratiti izgubljeno poverenje. Zato nam treba ovaj hrabri znak", navela je, između ostalog, austrijska ministarka.

Komentari (0)

Evropa